2019-02-21 03:54


24 de ONG-uri acuză blocarea unor programe de interes național. Vezi ce domenii au fost lăsate fără finanțare

 |  19:43
24 de ONG-uri acuză blocarea unor programe de interes național. Vezi ce domenii au fost lăsate fără finanțare

Ministerul Finanțelor a respins recent aprobarea Programelor de Interes Național în domeniul violenței în familie și egalității de șanse, pe ultima sută de metri a mandatului Guvernului Cioloș.

Motivul invocat este lipsa banilor, se arată într-un comunicat de presă semnat de 24 de organizații neguvernamentale (ONG), membre al Rețelei VIF, ale căror activități în aceste două domenii de interes național sunt blocate în aceste moment.

Organizațiile neguvernamentale își exprimă îngrijorarea și nemulțumirea față de neaprobarea Programelor de Interes Național în domeniul violenței în familie și egalității de șanse. „Cerem noului Guvern să analizeze de urgență situația creată și să găsească o soluție pentru alocarea fondurilor de la bugetul public destinate prevenirii și combaterii violenței în familie. Atenția acordată combaterii agresiunilor împotriva femeilor se traduce și prin bugetarea corespunzătoare a programelor guvernamentale, nu numai prin modificarea legislației și prin facilitarea accesului victimelor la justiție. Reamintim că un număr considerabil de femei nu fac plângeri la poliție și nu reclamă pe cale judecătorească abuzurile la care sunt supuse și ca urmare a faptului că sunt lipsite de sprijinul necesar acordat prin serviciile publice”, se arată în comunicatul de presă.

Prin ambele Programe de Interes Național se urmărea crearea/dezvoltarea infrastructurii de servicii locale care să vină în întâmpinarea nevoilor de informare, consiliere și adăpost ale femeilor victime ale violenței domestice și de protecție a copiilor lor, precum și pentru consilierea agresorilor în vederea îndreptării comportamentului violent. Pentru primul PIN s-ar fi alocat de la bugetul public, pentru anul 2017, aproximativ 2 milioane de euro, iar pentru cel de-a doilea 1,3 milioane de euro.

 

„Nu s-au găsit 3,3 milioane de euro de la buget

Ministerul Finanțelor a respins alocările bugetare pentru aceste programe guvernamentale, în contextul în care Comisia Europeană dedică anul 2017 eliminării violenței împotriva femeilor, în total, nu s-au găsit 3,3 milioane de euro de la bugetul de Stat pentru 2017 și sume aproximativ similare pentru 2018 și 2019, în așa fel încât să putem începe să vorbim și în România despre o infrastructură de servicii funcțională în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie, precizează cele 24 de ONG-uri semnatare, printre care se regăsesc Fundația SENSIBLU, Asociația TRANSCENA, Asociația GRADO, Asociația FRONT, Asociația ANAIS și Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

„În România, serviciile publice destinate victimelor violenței domestice sunt deficitare. Înființarea și administrarea centrelor de informare, consiliere și a adăposturilor revine conform Legii 217/2003 autorităților locale. Există județe și sectoare ale Capitalei în care nu există deloc adăposturi, nici publice, nici private, pentru victimele violenței în familie: Caraș Severin, Călărași, Constanța, Mehedinți, Olt, Satu Mare, Sălaj, Tulcea, Timiș, Vrancea, Sector 2, Sector 4, Sector 6. În județele și sectoarele în care sunt disponibile servicii pentru victimele violenței în familie, centrele se confruntă cu sub-finanțarea cronică, lipsa de promovare la nivelul comunității astfel încât victimele să știe la cine să apeleze în caz de nevoie, precum și cu un număr limitat de locuri în adăposturi”, se mai arată în comunicat.

Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor este o structură informală, fără personalitate juridică, ce reunește organizații active în domeniul promovării drepturilor femeilor, al protejării victimelor violenței de gen și al combaterii discriminării pe criterii de gen.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-01-04

TAGURI: programe de interes national, violenta in familie, egalitatea de sanse, reteaua vif, sensiblu, ong
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...