2018-12-16 18:26


280 de mii de euro costă indecizia lui Sorin Oprescu, care vrea o nouă expertiză pentru demolarea Cathedral Plaza

 |  21:01
280 de mii de euro costă indecizia lui Sorin Oprescu, care vrea o nouă expertiză pentru demolarea Cathedral Plaza
P24

Primarul general al Capitalei a mai născocit o metodă de amânare a unei hotărâri judecătoreşti definitive în privinţa demolării CathedralPlaza. De această dată o nouă expertiză tehnică îl va convinge pe Sorin Oprescu să respecte o decizie a instanţei, deşi există o plângere penală la adresa sa. Pe de altă parte, o expertiză tehnică va costa municipalitatea încă 280.000 de euro, iar lucrările de demolare circa un milion de euro. Edilul Capitalei invocă de această dată condiţiile de siguranţă în care ar trebui făcută demolarea clădirii şi impactul asupra imobilelor învecinate. Nimeni nu înţelege motivele pentru care Sorin Oprescu tergiversează demolarea clădirii CathedralPlaza situată în apropierea Catedralei Sf. Iosif. „Eu nu am nici o explicaţie, nici măcar nu intuiesc de ce amână punerea în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, care trebuie pusă imediat în aplicare. În acest sens nu există termen. Timp a avut suficient pentru studii şi expertize. Sunt de acord că demolarea trebuie făcută în condiţii de siguranţă, dar de ce tergiversează chiar nu ştiu. Poate asta e viteza de lucru a Primăriei Capitalei”, a comentat, pentru PUTEREA viceprimarul liberal Cornel Pieptea. Pe 28 iunie 2012, Tribunalul Dâmbovița l-a obligat pe primarul general Sorin Oprescu să emită decizia privind desființarea construcției CathedralPlaza. Sentinta a devenit definitivă și irevocabilă în ianuarie 2013, în urma deciziei Curții de Apel Ploiești.

Povestea tergiversării

În luna septembrie 2013, după ce instanţa a hotărât că este ilegal construit imobilul CathedralPlaza, un executor judecătoresc l-a somat pe primarul general să demoleze clădirea. Edilul, ca un om chibzuit, mai întâi a invocat lipsa fondurilor, apoi a anunțat că va lua o decizie după ce o expertiză tehnică îi va demonstra cum trebuie făcută demolarea, adică prin demontare sau alte metode care să nu afecteze clădirile din apropiere. Numai că  a durat un an și jumătate de la această declarație, până când municipalitatea a organizat o licitație pentru realizarea expertizei. După doar trei luni, licitația a fost anulată, pentru că „au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme”, anunţa Primăria Capitalei. Pe 13 august 2015 s-a lansat a doua licitație pe aceeași temă, iar contractul este pentru şase luni. Asta înseamnă că cel mai devreme în luna martie 2016, primarul general va avea pe masă o expertiză privind „evaluarea impactului infra și supra structurii imobilului CathedralPlaza asupra siguranței în exploatare și stabilirea modalităților de desființare a construcției”.

Caietul de sarcini

„Se vor modela în mai multe variante infrastructura și suprastructura cât și terenul de sub și din vecinătatea clădirii. Se va utiliza un program specializat 3D pentru interacțiunea sol-structură, se vor realiza mai multe modele de calcul astfel încât să se poată determina eventualele mișcări ale terenului pe verticală și pe orizontală în momentul demolării. Se va evalua riscul și se vor indica măsurile speciale ce trebuie luate pentru stabilizarea terenului în timpul și după demolare”, se spune în caietul de sarcini. Studiul va cuprinde și un raport final cu recomandări privind demolarea sau nu a clădirii și cu implicațiile ce decurg din aceasta, se precizează în document. Ofertele primite vor fi evaluate pe 30 septembrie 2015, iar valoarea contractului este de 1.240.000 lei cu TVA (aprox. 280.000 euro).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-08-18

TAGURI: demolare, cathedral plaza, expertiza, tehnică, sorin, oprescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


HAZNAUA URBEI
18 Aug 2015

ALO PRIMARIA ; CIND SE DEMOLEAZA BLOCUL ILEGAL DE LA SCINTEIA , A LUI PUZDREA ? CONSTRUIT PE APEDUCTUL DE APA AL CAPITALEI . CIND SE RESPECTA LEGEA ? NU SE VEDE ? NU SE AUDE DE 10 ANI ?
PRIMĂRIA
19 Aug 2015

PT. ”HAZNAUA URBEI” RĂSPUNS LA ÎNTREBĂRI. CÎND AI SĂ NE PUPI TU ÎN COUR, AI SĂ NE SUGI TARAGOATELE ȘI, DOAMNELOR DIN PRIMĂRIE, INCLUSIV FEMEILE DE SERVICU, AI SĂ LE LINGI LA KYZDE ÎN ZI DE MEHLEM. PRICEPUT?, BĂI, PĂDUKE MENTALIST.
Random imageUltimele stiri


loading...