2017-01-19 23:28

SOCIAL


350.000 de vaccinuri cu apă chioară

 |  21:00
350.000 de vaccinuri cu apă chioară

După ce a trecut prin emoţiile licitaţiei pentru dozele de vaccin antigripal produse pe datorie, Institutul Cantacuzino e urmărit de probleme. Aproximativ 350.000 de doze de vaccin plasate deja spre distribuire DSP-urilor judeţene au fost retrase, urmând a fi distruse. Motivul: imunogenitate scăzută. Mai pe româneşte, nu ne apără de gripă şi îl cam facem degeaba.

În urma unor teste efectuate în laboratoarele proprii, experţii Institutului Cantacuzino au descoperit o concentraţie scăzută a tulpinei B, una dintre cele trei tulpini virale ale vaccinului. “S-au făcut teste la şapte serii şi s-a descoperit că tulpina B nu are concentraţia potrivită conform normelor europene şi trebuie refăcută analiza acestor serii. Acest lucru nu afectează însă cu nimic pacienţii. Nu reprezintă un pericol”, a declarat Oana Grigore, purtător de cuvânt în MS.

Experţii spun că testarea periodică a vaccinului înainte de expirarea valabilităţii este un lucru normal. “Orice producător e obligat să îşi studieze produsul, privitor la cum se comportă înainte şi după perioada de valabilitate. Nu putem vorbi despre vreo neregulă în producerea lui”, declară Gabriel Ionescu, fostul director al Institutului Cantacuzino.

Dozele de vaccin la care s-au descoperit nereguli fac parte din lotul din 6 ianuarie. Pentru dozele aferente lunilor noiembrie şi decembrie nu există suspiciuni că ar avea aceeaşi problemă.

“Toate seriile care au plecat în lunile noiembrie şi decembrie au fost bune, conform normelor, oamenii nu trebuie să îşi facă griji şi nu se pune problema apariţiei unor afecţiuni la persoanele vaccinate. Seriile la care s-a constatat o scădere a concentraţiei tulpinii B sunt cele care provin din 6 ianuarie”, a precizat Amalia Fechete, directorul Direcţiei de Sănătate Publică.

Bun de plată

Nu mai târziu de luna noiembrie a anului trecut, s-a pus problema incapacităţii de plată pentru Institutul Cantacuzino. Motivul: dozele de vaccin care urmau a fi puse în circulaţie de către minister erau făcute pe datorie, iar reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au hotărât organizarea unei licitaţii, pe care, dacă nu ar fi câştigat-o, Institutul Cantacuzino ar fi intrat, categoric în incapacitate de plată. Acum problema dozelor de vaccin aduce iarăşi Institutul în vizor, care ar putea plăti pentru revaccinarea populaţiei şi pentru faptul că vaccinurile oferite au fost ineficiente. Cel puţin aşa susţin voci din Camera Deputaţilor. ”Cel care ar fi bun de plată pentru vaccinurile ineficiente, dar şi pentru revaccinarea populaţiei ar trebui să fie, în opinia mea, Institutul Cantacuzino”, a declarat Horia Cristian, secretarul Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-29

TAGURI: Cantacuzino, vaccin, tulpina, doze, institut, probleme, revaccinare, incapacitate, plataComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Ultimele stiri