2018-07-20 00:35


41 de milioane de reţete pe an, mai puţin timp în farmacii

 |  19:52
41 de milioane de reţete pe an, mai puţin timp în farmacii

Sistemul de prescripţie electronică ce va funcţiona de la 1 iulie are câteva avantaje importante pentru pacient. Este vorba de reducerea la jumătate a timpului petrecut la farmacie, creşterea performanţei în sistemul de sănătate, ceea ce va aduce la buget economii de cel puţin 10%.

Până la sfârşitul acestui an, cel puţin 80% din reţete vor fi în noul format, iar trecerea completă la sistemul electronic este prevăzută pentru 1 ianuarie 2013, când prescrierea electronică şi eliberarea medicamentelor compensate se vor face exclusiv în sistemul prescripţiei electronice. “Suntem o ţară cu 41,7 milioane de reţete pe an. Miza mea este ca banul asiguratului să fie cheltuit cât mai eficient”, a declarat dr. Doru Bădescu, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Raportări electronice la CNAS

Miza acestui sistem este uriaşă, în condiţiile în care valoarea medie a unei reţete în 2011 a fost de 130,9 lei, la o medie de aproximativ două reţete anual pe cap de locuitor. Odată cu introducerea acestui sistem, CNAS va primi raportări electronice, uşor de verificat, atât de la medici, cât şi de la farmacişti, astfel încât va putea compara dacă ceea ce prescriu medicii se regăseşte în ceea ce farmaciile eliberează la preţuri compensate. Până acum erau necesari foarte mulţi oameni pentru orice verificare, deoarece reţetele medicilor sunt arhivate şi stocate pe hârtie. Pentru pacient, noul sistem înseamnă că va primi tot o reţetă, emisă electronic, însă boala nu va mai fi menţionată explicit, ci va fi înlocuită de un cod, pentru confidenţialitate. Un alt avantaj va fi acela că pacientul va sta mai puţin la coadă în farmaciile echipate cu cititorul de cod de bare, respectiv un minut şi jumătate în medie, faţă de 5-6 minute în actualul sistem.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-04-30

TAGURI: CNAS, reteta-electronica, medic, prescriptie, Doru-Badescu

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova

Besliu Servicii Funerare Brasov este o afacere de familie. Promisiunea noastra este aceea de a fi alaturi de fiecare familie si de fiecare persoana pentru a trece peste momentele grele, pentru ca timpul si atentia dumneavoastra sa fie acordate celor dragi.