2018-12-11 06:56


65 trilioane de dolari pentru drumurile europene

 |  17:42
65 trilioane de dolari pentru drumurile europene

Europa necesită o reţea integrată de transporturi care să funcţioneze adecvat. Piaţa unică trebuie să aibă capacitatea de a asigura transportul, fie că e vorba de alimente, textile sau alte bunuri. Planul parlamentarilor eurtopeni pentru următorii 20 de ani este să asigure nivelul ridicat al reţelei de transporturi şi energetic.

ALDE - Alianta Democraţilor şi Liberalilor pentru Europa, al treilea grup politic ca mărime din Parlamentul European, a prezentat, în cadrul conferinţei “Putem finanţa infrastructurile europene?” prezidată de europarlametarul român Adina Vălean, planul de acţiune pentru priorităţile din următorii ani, la nivelul infrastructurii din Europa. Costurile pentru aceste investiţii sunt uriaşe. Pentru reţelele de gaz şi electricitate se aproximează investiţii de 200 de miliarde de euro, 540 de miliarde de euro în reţeaua de transporturi şi 280 miliarde de euro în telecomunicaţii.

Profit pe termen lung şi risc minim

O investiţie inteligentă în infrastructură va contribui substanţial la creşterea economică şi este, totodată, generatoare de producţie. Acum, chiar dacă este o perioadă de austeritate, investiţia trebuie privită ca o măsură pe termen lung, al cărei rezultat nu poate fi decât creşterea economică, într-un viitor apropiat, prin crearea de locuri de muncă şi îmbunătăţirea nivelului de trai. “Momentan, resursele pentru investiţia în infrastructură, atât la nivel public, cât şi la privat, sunt mai reduse din cauza crizei finaciare şi de aceea trebuie găsită o modalitate inteligentă pentru a le atrage”, a fost una din concluziile dezbaterii. O reţea de căi ferate, care să asigure legătura în întreaga Europă, este primul obiectiv de pe listă.

Obiectivul acestui plan ce urmează a fi prezentat Comisiei Europene este revitalizarea pieţei de capital pentru proiectele de infrastructură şi găsirea de idei pentru a atrage investitorii. “Da, putem finanţa într-o mare măsură infrastructura europeană. În domeniul privat există un capital de 65 trilioane de dolari ce poate fi investit. Aceşti bani însă aşteaptă profituri pe termen lung, cu risc minim. Dacă va exista stabilitate şi transparenţă, atunci investitorii vor avea curaj să pluseze. E evident că sectorul privat îşi va asuma şi nişte riscuri. Investiţia în transporturi reprezintă viitorul, iar pentru a finanţa infrastructura e nevoie de un proiect bun”, a declarat Gordon Parsons, director general Macquaire Infrastructure.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-03-17

TAGURI: drumuri, 65 trilioane
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...