2017-01-17 09:26

SOCIAL


70.000 de oameni fără ajutoare sociale

 |  21:00
70.000 de oameni fără ajutoare sociale

Ministerul Muncii a anunţat sistarea a peste 70.000 de ajutoare sociale începând din această lună ca urmare a faptului că beneficiarii nu şi-au plătit taxele şi impozitele locale. În toamna trecută, alte 20.000 de dosare au fost suspendate sau anulate ca urmare a faptului că persoanele respective nu îndeplineau condiţiile impuse de lege.

Primăriile au transmis în ultima zi a lunii ianuarie, către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), listele cu rău-platnicii la bugetul local, dar care încasau nestingherit venitul minim garantat, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului şi alocaţia pentru susţinerea familiei. În urma rezultatelor, s-a stabilit că peste 40.000 dintre cei 347.469 care încasau alocaţia de susţinere nu au plătit impozitele, în timp ce 20.000 care aveau venituk mediu garantat şi peste 10.000 de beneficiari ai indemnizaţiei de creştere a copilului aveau datorii. Practic, peste 10% din totalul cel care primeau ajutoare înregistrează restanţe la buget, în aceste cazuri fiind luat în calcul doar impozitul pe imobile, terenuri şi autoturisme. “În cazul unora, situaţia este foarte greu de rezolvat. Au strâns datorii de peste 10 ani şi asta cu sprijinul autorităţilor locale, care le-au permis asta”, afirmă reprezentanţii Ministerului Muncii. Într-un top al judeţelor restanţiere, Mureşulconduce detaşat cu 23,4% dintre dosare suspendate, urmat de Dolj cu 17,12% şi Bacău16,9%. 7,92% dintre asistaţii sociali din Capitală au rămas fără ajutoare începând de ieri.

Cum pot reintra în drepturi

Toţi restanţierii la plataimpozitelor vor ieşi din plată începând de la 1 februarie, urmând să fie înştiinţaţi de acest fapt în perioada imediat următoare. Conform hotărârii luate la finele anului trecut, aceştia pot reintra în drepturi în momentul în care fac dovada plăţii taxelor. Dacăvor plăti într-o perioadă de cinci luni, situaţia va reveni la normal, urmând să încaseze şi drepturile din urmă. În caz contrar, dreptul va înceta şi nu se vor mai încasa şi banii din urmă, iar beneficiarul va fi nevoit să reia întreaga procedură pentru un nou dosar. În altă ordine de idei, reprezentanţii ANPIS vor verifica zilele următoare dacă datele transmise de primării coincid cu registrele locale. Edilii care au transmis datele greşit vor încasa amenzi de până la 5.000 de lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-10-18

TAGURI: ajutoare, ministerul muncii, dosare, socialComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image