2017-01-24 15:18


7,7 milioane de lei cu dedicaţie de la Spitalul Militar

 |  21:00
7,7 milioane de lei cu dedicaţie de la Spitalul Militar

Conducerea Spitalului Militar ar putea fi sancţionată după ce un raport pe 2010 al Curţii de Conturi a României a scos la iveală mai multe nereguli depistate la unitatea aflată în subordinea Ministerului Apărării.

Numai în cursul anului 2010, conducerea spitalului a încheiat 64 de contracte (un sfert din total) în valoare de 7.787.577 de lei atribuite prin negociere fără publicarea prelabilă a unui anunţ de participare. Potrivit OUG 34/2006, contractele de achiziţie publică se atribuie prin licitaţii deschise sau restrânse, restul procedurilor fiind excepţii. Conducerea Spitalului Militar Central a ales calea excepţiei.

Fără echipamente medicale

De asemenea, conducerea nu a cumpărat aparatură medicală care a fost trecută însă pe lista de achiziţii. Curtea de Conturi a stabilit însă că nu lipsa fondurilor a stat la baza neachiziţionării echipamentelor medicale prevăzute în lista de investiţii, ci anularea procedurilor. Cu toate că, pentru anul 2010, în listele de investiţii au fost prevăzute cheltuieli cu achiziţia de echipamente medicale în valoare de 19.507.031 de lei, au fost cheltuite numai 6.316.767 de lei (32,38%). Nu a fost cheltuit nici un ban provenit din finanţarea integrală din venituri proprii, bani care erau alocaţi prin buget pentru achiziţionarea de aparatură medicală.

Neachiziţionarea echipamentelor medicale (sală de operaţii multifuncţională, aparat de detectare noninvazivă a fibrozei hepatice, complet electrochirurgical cu rezecţie endoscopică şi sigilare vasculară) afectează grav actul medical.

Datele nu sunt încă publice

Raportul Curţii de Conturi nu a fost încă dat publicităţii. „Actul întocmit în urma acţiunii de control efectuată la Spitalul Militar Central «Dr. Carol Davila» urmează, în prezent, procedura de valorificare a constatărilor reţinute, procedură prevăzută de Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor Curţii de Conturi precum şi valorificarea actelor rezultate din aceste activităţi. Potrivit pct. 537 din regulamentul menţionat, actele întocmite de structurile Curţii de Conturi a României au caracter public numai după încheierea procedurilor de valorificare”, se arată într-un răspuns oficial al Curţii de Conturi, oferit ziarului „Puterea”.

Reprezentanţii Spitalului Militar Central (SUUMC) au evitat să comenteze acest subiect. Spitalul Militar „Dr. Carol Davila” este condus de colonelul Aurelian Ranetti, cunoscut ca un apropiat al ministrului apărării naţionale, Gabriel Oprea. SUUMC se află în subordinea MApN.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-02

TAGURI: achizitii, spitalul- militar, curtea-de-conturi, control, Aurelian-ranettiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală