2017-01-18 04:05

SOCIAL


7.500 de români, răpuşi anual de cancerul pulmonar

 |  16:57
7.500 de români, răpuşi anual de cancerul pulmonar

Fundaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) marchează, pe 4 februarie, Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului, iar preşedintele federaţiei, Cezar Irimia, transmite un mesaj simplu, dar esenţial: “Informaţi-vă”'.

El a subliniat că este foarte important să se atragă atenţia tuturor persoanelor în ceea ce priveşte această afecţiune şi să se informeze despre măsurile de prevenire şi diagnosticare a acestei boli care poate fi tratată şi învinsă dacă este descoperită la timp.

Dr. Mircea Dediu, de la Institutul Oncologic Bucureşti, a subliniat că la bărbaţi cea mai întâlnită formă de cancer este cel pulmonar. De altfel, şi în lume este foarte răspândit, cu incidenţă maximă la bărbaţi şi pe locul doi la femei după cancerul mamar. El a menţionat că, în cifre absolute, sunt aproximativ 8.500 de persoane care se îmbolnăvesc anual de cancer pulmonar în România, iar dintre acestea 7.500 decedează.

Fumatul, responsabil 90%

Fumatul este unul din factorii de risc cel mai răspândit, responsabil pentru 90% dintre cei afectaţi. Dr. Mircea Dediu a spus că simptomele sunt durerile toracice, tusea persistentă, greutate în respiraţie, iar cel mai relevant simptom este expectorarea cu sânge, dar nu şi cel mai frecvent. Medicul a insistat asupra necesităţii investigaţiilor complexe, cum ar fi computer tomograf, bronhoscopii cu biopsie, investigaţii care ar trebui să fie uşor accesibile. El a mai menţionat că rata de supravieţuire depinde de stadiul bolii. Dacă este în stare incipientă 1 sau 2, supravieţuirea este de cinci ani pentru 50-60% dintre cei afectaţi. Din păcate, cei mai mulţi sunt diagnosticaţi în stadii avansate, a spus dr. Dediu. Specialistul a atras atenţia că, din nefericire, pacienţii încearcă tot felul de tratamente alternative înainte de a ajunge la medic. El a mai făcut referire şi la faptul că se face o presiune mare în ceea ce priveşte costurile, arătând că interesul pacienţilor este să existe un tratament cât mai adecvat, şi nu neapărat ieftin.

Factorii de risc la femei

Potrivit dr. Florin Băcanu de la Spitalul „Sf. Maria”, cancerul de sân este forma cea mai frecventă nu numai în România, ci în toată lumea.

“Cancerul la sân poate fi curabil dacă este tratat şi diagnosticat la timp. Însă, pentru acest lucru, fiecare femeie trebuie să fie foarte atentă la toate modificările ce se produc la nivelul sânilor şi să se prezinte la medic de îndată ce observă apariţia unui nodul. De asemenea, este importantă o dietă sănătoasă asociată cu un mod de viaţă activ care presupune exerciţii fizice zilnic, controlul greutăţii corporale, precum şi limitarea consumului de alcool şi tutun”, a spus dr. Băcanu. În ceea ce priveşte factorii de risc, aceştia sunt, între altele, alimentaţia cu conţinut mare de estrogen, fumatul, contraceptivele. Medicul a atras atenţia că este foarte important ca femeile să nască înainte de 30 de ani, să aibă o naştere normală şi să alăpteze cât mai mult.

România: 7.979 de cazuri noi în fiecare an

În ceea ce priveşte incidenţa, dr. Băcanu a precizat că în România sunt 7.929 de noi cazuri pe an, iar mortalitatea este de aproximativ 3.000 de persoane anual. El a insistat asupra necesităţii investigaţiilor ori de câte ori apar probleme, a autopalpării, examen clinic şi mamografie. Medicul a spus că o femeie din şase are risc de a dezvolta această boală. Dr. Băcanu a adus în discuţie şi finanţarea discontinuă în oncologie şi faptul că, în 2012 banii, pentru acest domeniu sunt mai puţini. Acesta a precizat că pentru oncologie finanţarea a scăzut pentru 2012 cu 30-40% faţă de anul trecut. În plus, a semnalat lipsa unor medicamente cum sunt cele injectabile pentru tratamentul bolnavilor. Medicul a adăugat că o parte dintre pacienţi poate să şi le cumpere, dar cei mai mulţi nu au această posibilitate, aducând în discuţie şi faptul că sunt medicamente ieftine necesare care nu se mai găsesc pe piaţă. Cu ocazia marcării Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Cancerului, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer va lansa o broşură cu informaţii esenţiale despre zece tipuri de cancer, menite să aducă în atenţie simptomele, factorii de risc, dar şi metodele de prevenţie şi diagnosticare ale acestora.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-11-09

TAGURI: cancer, incidenta, decese, femei, tratament, preventie, diagnosticComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image