2017-01-18 17:00

SOCIAL


A explodat numărul cazurilor de rujeolă şi rubeolă

 |  14:56
A explodat numărul cazurilor de rujeolă şi rubeolă

Autorităţile avertizează că numărul cazurilor de rubeolă şi rujeolă înregistrat la nivel naţional a crescut extrem de mult faţă de anul trecut.

În cazul rujeolei numărul cazurilor de îmbolnăvire în acest an fiind 3.270, faţă de numai 193 în 2010. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în judeţele din nord-vestul teritoriului, respectiv în judeţele Bihor - 560 cazuri, Cluj - 462 de cazuri, Maramureş - 422 de cazuri, Sălaj - 341, Satu Mare - 319 cazuri. Şi numărul cazurilor de rubeolă a crescut anul acesta de aproape trei ori, faţă de anul trecut. Dacă în 2010 au fost înregistrate 350 cazuri de îmbolnăvire, anul acesta s-au confirmat 1.064 de cazuri.

În toată zona europeană există o creştere a numărului cazurilor de rubeolă şi rujeolă, şi în acest context, România este afectată. Principala cauză a îmbolnăvirilor este generată de absenţa vaccinării la grupele de vârste eligibile, cuprinse în calendarul de vaccinare gratuită a MS. În anul 2010, comunităţile cele mai afectate au fost cele de romi care au copii nevaccinaţi, iar în anul 2011 infecţia s-a extins şi la copiii nevaccinaţi din unităţile de învăţământ, preşcolar şi şcolar.

Ministerul sănătăţii a dispus organizarea unei campanii suplimentare de vaccinare în toate activităţile cu risc de cumul de cazuri. Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru România, dr. Victor Olszavsky, a declarat că Organizaţia a comunicat recent o creştere a cazurilor de rujeolă mai ales în Europa de vest, înregistrându-se peste 26.000 de cazuri, în Franţa fiind 14.000 de cazuri de la începutul anului şi până în luna octombrie. Dr. Victor Olszavsky a apreciat că această creştere a numărului de cazuri ar putea fi pusă pe seama insuficienţei acoperirii vaccinale. OMS recomandă vaccinarea în procent de 95%, procent care nu a fost respectat în toate zonele.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-13

TAGURI: vaccin, rubeola, rujeola, ministerul- sanatatii, campanile, risc, imbolnavire



Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image