2017-01-23 10:36


A început ''bătaia'' pe banii universităţilor de stat. Raportul de evaluare a activităţii pe ultimii cinci ani, contestat de rectori

 |  16:52
A început ''bătaia'' pe banii universităţilor de stat. Raportul de evaluare a activităţii pe ultimii cinci ani, contestat de rectori
Universităţile mari de stat din întreaga ţară se plâng că este extrem de greusă întocmească raportul de activitate pe ultimii cinci ani, în doar douăsăptămâni, aşa cum a solicitat ministrul educaţiei, în vederea stabiliriifinanţării şi a locurilor de cămin pentru studenţi, din toamnă. Mulţi rectoriconsideră că noile criterii de ierarhizare a universităţilor de stat sunt maimult cantitative decât calitative. Universităţile vor primi finanţare înfuncţie de locurile în cămin şi de mărimea cantinelor.

Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a emis un ordin princare a solicitat conducerilor universităţilor de stat să realizeze, înaproximativ două săptămâni, un raport privind activitatea instituţiilor deînvăţământ superior pe ultimii cinci ani, în afară de 2011. În baza analizeiacestor rapoarte, se vor stabili, din toamnă, finanţările de la bugetul de statpentru universităţi şi numărul de locuri în cămine destinate studenţilorfiecărei instituţii de învăţământ.

Decizia ministrului a stârnit deja numeroase controverse.Mulţi rectori se plâng că intervalul de timp acordat pentru întocmirearapoartelor este foarte scurt, mai ales pentru universităţile mari. “Ne ocupăm numai de acest lucru. M-am întâlnit cu decanii,pentru a vedea ce putem face să terminăm acest raport. Este un interval de timpfoarte scurt. Să evaluezi toată activitatea pe cinci ani a unei universităţimari cum este Politehnica este foarte greu. Această decizie denotăinconştienţă. Este incredibil”, ne-a declarat rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, EcaterinaAndronescu.

Conducerile universităţilor mai mici nu cred că vorîntâmpina probleme în a finaliza raportul până la data stabilită de MinisterulEducaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), dar susţin că noilecriterii de ierarhizare a instituţiilor de învăţământ superior impuse sunt mai multcantitative decât calitative. “Noi suntem o universitate mai mică şi suntem aproape de finalizarearaportului. Dar pentru alte instituţii mari, cum este Politehnica Bucureşti sauUniversitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi, este mult mai greu. Eu pledezpentru ierarhizarea programelor de studiu şi chiar a universităţilor, dar pecriterii calitative şi nu cantitative. Aceste criterii sunt mai multcantitative şi sunt impuse, după părerea mea, de un grup neprofesionist, carecred că intenţionează să-i avantajeze pe unii în detrimentul altora, deşivalorile sunt de alt tip. Însă noi, până la data solicitată de ei, 22.05.2011,o să avem raportul”, ne-a declarat rectorulUniversităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, Adrian Gorun. Acesta nu-şi poate explicagraba reprezentanţilor Ministerului Educaţiei de a realiza ierarhiainstituţiilor de învăţământ superior, fără a include şi anul universitarcurent. “Universităţile mari credcă trebuia să aibă o altfel de atitudine, nu să execute imediat ordinele careli se dau şi care, de multe ori, sunt aberante. Noi am făcut eforturi mari şiam avut rezultate pe cercetare anul trecut şi anul acesta. Rezultatele pe acestan nu contează. Noi acolo plusam foarte mult, comparativ cu alte univrersităţi.Nu se va lua în calcul nici dacă studenţii obţin rezultate foarte bune, acum,în sesiune. Nu se va ţine cont pentru că nu au vrut ei”, ne-a mai explicat Gorun.

Ierarhizarea universităţilor, după mărimea cantinelor

Rectorul Universităţii din Târgu-Jiu consideră o “aberaţie”faptul că iararhizarea instituţiilor de învăţământ superior se realizează“retroactiv”, fiind introduse criterii noi de care nu se ştia până la dataapariţiei Legii educaţiei naţionale. “Conferinţele internaţionale, concursurile studenţeşti nu sunt luate încalcul. Ei vor spune: le luăm în calcul pestecinci ani. Mulţumesc! Peste cinci ani vor fi alte criterii şi s-ar putea să serenunţe la această idee de reclasificare. Noi am făcut eforturi când am văzutîn lege că vor fi luate în calcul aceste criterii. Este o aberaţie să introducicriterii acum pentru o evaluare anterioară pe cinci ani. Nu se ştia acum cinciani ce criterii trebuie urmărite”, ne-a mai declarat rectorul Adrian Gorun. Acesta nu consideră numărul delocuri în cămine sau mărimea cantinelor un criteriu demn de luat în calculpentru ierarhizarea universităţilor. “Se solicită numărul de locuri pentru studenţi în cantină şi în cămine.Universitatea «Constantin Brâncuşi» este singura din ţară care a asiguratlocuri în cămin pentru toţi solicitanţii. Ba mai mult, noi am fi avut obligaţiasă asigurăm locuri doar pentru studenţii la buget, dar le-am asigurat tuturor.Dar numărul nostru de cereri este cam de 200–250. La Politehnica Bucureşti,numărul de locuri în cămin poate să fie de 5.000, dar să le ceară 40.000.Atunci, îi pune pe cei care creează probleme de cazare studenţilor în faţanoastră. Un alt criteriu cantitativ este spaţiul per student. Într-o sală decurs nu intră doar studenţii de la un program de studiu”, a exemplificat Adrian Gorun.

Cum se justifică Ministerul Educaţiei

Oficialii Ministerului Educaţiei susţin că performanţelepe 2011 nu puteau fi trecute în rapoartele instituţiilor de învăţământsuperior, deoarece evaluarea se va realiza pe ani economici, nu universitari. “Performanţele pe 2011 nu au cum să fie incluse în raport,pentru că anul este în desfăşurare. Evaluarea se face pe ani financiari, nu peani universitari, chiar dacă pare că se ia pe ani universitari. De aceea nu sepoate include şi anul acesta. În toamnă dăm bani, locuri, după nouametodologie, şi nu putem aştepta până în iarnă. Este logic. Cine a pus aceastăîntrebare dintre rectori, am impresia că este cam fugit de acasă”, ne-a declarat Ion Ciucă, director în cadrul DirecţieiPrograme Universitare, din cadrul MECTS. Acesta admite că ierarhizarea ar fifost mai eficientă dacă se ţinea cont şi de numărul de absolvenţi ai uneiuniversităţi, care au reuşit să se angajeze, dar acest lucru nu este posibildatorită lipsei de “tehnologie”. “Ce alte criterii pot fi luate în calcul ca să faci ierarhizarea? Probabil că dânşii voiau să spună că nu s-a luat în calcul procentulde studenţi care au reuşit să se angajeze după terminarea studiilor. Acestlucru nu este încă posibil, până nu este gata site-ul e-Government. Aceastăproblemă putea fi discutată, dar în rest sunt suficienţi indicatori. Oricum,informaţiile noi le aveam din actualele criterii de finanţare. Doar că acumierarhizarea se face pe fiecare program în parte”, ne-a mai explicat Ciucă. Potrivit oficialului MECTS, noile criterii deierarhizare urmăresc calitatea programelor de învăţământ şi a profesorilor. “Acum, se face o corectare pe programe de studiu. Fiecare program de studiu se vede ceperformanţe are, prin pregătirea profesorilor şi prin rezultatele studenţilor.Se mută finanţarea per student înfuncţie de programul de studiu. Se evaluează cadrele didactice, programele de studiu de care beneficiazăstudenţii, ce infrastructură au universităţile, ce biblioteci au... Toateaceste lucruri demonstrează capabilitatea programului de studiu de a oferirezultate. Dacă ai profesori şi studenţi cu rezultate în cercetare, este normalsă ai finanţare mai mare. De ce concursuri internaţionale să ţinem cont? Nu avem recunoscut nici un concurs”, ne-a mai spus Ciucă. Reprezentantul MECTS susţine că80% dintre criteriile de ierarhizare erau cunoscute încă de acum cinci ani. “Nu se pune problema să fie realizată retroactivierarhizarea. Aproximativ 80% dintre aceste criterii existau şi acum cinci ani”, ne-a mai declarat Ion Ciucă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-11-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MENATWORK
16 Mai 2011

de rectori, sau de "unii drectori"? toti sunt nemultumiti? Eu cred ca toate facultatile sunt bune, foarte utile, absolut necesare, au nevoie doar de o imensa finantare, care sa se regaseasca in salariile matusalemicilor profesori.

Adauga un comentariu

Random image