2019-03-25 12:27


Absolvenţi cu lacune, dar şi cu umor. ‘’Perle’’ de la Bac: ‘’Zoe e o persoană aiurită, care îi place triunghiul amoros’’

 |  17:40
Absolvenţi cu lacune, dar şi cu umor. ‘’Perle’’ de la Bac: ‘’Zoe e o persoană aiurită, care îi place triunghiul amoros’’
Zoe e o persoană aiurită, care îi place triunghiul amoros”, iar “Zaharia e ţinut de soţiasa la înghesuială împreună cu un coleg de partid pentru a nu afla vreo ştiredespre scrisoare”, în opinia unor candidaţi de la examenul de bacalaureat. Potrivit unuialt absolvent de liceu, Ghiţă Pristanda este mătuşa Domnului Goe. De asemenea,un candidat de la Bac a confundat “Ion de Liviu Rebreanu cu Iona lui Marin Sorescu, notând că Iona e un trădător, un mârşav, un mincinos, un om lipsit de scrupule”.

Cu camere de filmat, cu poliţişti, cu supraveghetorimai exigenţi ca oricând şi cu un ministru al educaţiei care se laudă că învăţământul este mai curat şi mai performant caniciodată, examenul de bacalaureat a produs şi la această sesiune un “şirag” impresionant de „perle” la proba scrisă de Limba şi literatura română.Unele “perle” sunt probabil mai “sclipitoare” ca acelea din anii anteriori.

Elevii au avut de rezolvat luni la proba de Limba şiliteratura română a examenului de bacalaureat subiecte vizând opere alescriitorilor Mircea Eliade, Nichita Stănescu şi I.L. Caragiale. Primul subiecta constat într-un fragment din “Nuntă în cer” de Mircea Eliade,elevii având de comentat un fragment literar.

“Creativitatea” multorcandidaţi a ieşit însă în evidenţă mai ales când au fost nevoiţi să rezolvesubiectul al treilea, cei mai mulţi optând să abordeze “O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale. Văprezentăm doar o parte din “perlele” din lucrările unor candidaţi, de la un centru de corectare dinapropierea Bucureştiului.

Pentru un absolvent, “Zoe era stilul femeiifrumoase cu un statut social ridicat, deoarece şeful ei participa la alegerilelocale”. Alt absolvent de liceu este însă de altă părere: “În opinia mea, Zoe e o persoană aiurită, care îi place triunghiul amoros”. Şi acesta nu este singurul “triunghi amoros” descoperit de candidaţi. “Zaharia e ţinut de soţia sa la înghesuială împreună cu un coleg de partidpentru a nu afla vreo ştire despre scrisoare”, se arată în teza unui alt candidat.

Unii absolvenţi de 12 clase au părut foarte ocupaţi să “caute” scrisoarea pierdută, pe unde nici Caragiale nu s-ar fi gândit. “Pentru anu trezi suspiciuni soţului ei, Zoe vorbeşte cu Caţavencu pentru a putea căutascrisoarea, care de fapt şi de drept se afla în căptuşeala pălărieicetăţeanului turmentat”, mai notează un alt candidat.

Iona e un trădător, un mârşav, un mincinos, un om lipsit de scrupule

Un alt candidat de la examenul de bacalaureat a inventato nouă operă “O batistă pierdută”: “Aceasta îşi dă seama de pierderea scrisorii abia când ajunge acasă,susţinând că atunci când a scos batista din buzunar a pierdut-o”. Pentru un alt absolvent de liceu, Ghiţă Pristanda din “O scrisoare pierdută” este mătuşa Domnului Goe. “Mătuşa Pristanda merge cu Goe laBucureşti”, notează absolventul de12 clase.

“O scrisoare pierdută” şi “Domnul Goe” nu sunt singureleopera “combinate” de candidaţii de la Bac. Un alt absolvent de liceu a confundat “Ion” de Liviu Rebreanu cu “Iona” a lui Marin Sorescu: “Iona e un trădător, un mârşav, un mincinos, un om lipsitde scrupule”.

Cele mai “sclipitoare” perle de la Bac:

“În opinia mea Zoe e o persoană aiurită, care îi place triunghiul amoros”; “Mătuşa Pristanda merge cu Goe la Bucureşti”; “Zoe era stilul femeii frumoase cu un statut social ridicat, deoarece şeful ei participa la alegerile locale”;“Zaharia e ţinut de soţia sa la înghesuială împreună cu un coleg de partid pentru a nu afla vreo ştire despre scrisoare”;“Iona e un trădător, un mârşav, un mincinos, un om lipsit de scrupule”.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-06-09
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...