2018-07-16 04:09


ACCES LA VIAŢĂ. Bolnavii de scleroză multiplă nu au medicamente. 500 de persoane aşteaptă să intre în programul CNAS

 |  17:37
ACCES LA VIAŢĂ. Bolnavii de scleroză multiplă nu au medicamente. 500 de persoane aşteaptă să intre în programul CNAS

În România sunt în jur de 7.500 de pacienţi care suferă de scleroză multiplă. Doar 2.300 au acces la tratament, iar 500 de persoane eligibile sunt încă pe listele de aşteptare ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). La nivel european există peste jumătate de milion de indivizi ce împart aceeaşi soartă.

Pe plan naţional, anul acesta sunt alocate bolnavilor de scleroză multiplă 96 de milioane lei, sumă identică cu cea din anul 2012 şi care reprezintă 50% din fondurile disponibile pentru bolile rare. Pentru a strânge această sumă au fost încetate finanţările către alte programe, ce au fost considerate neprioritare, precum programul de robotică.

Scleroza multiplă este cea mai activă în intervalul de vârstă 18-50 de ani şi coincide cu punctul maxim de activitate a individului. „Costurile tratamentului unui pacient care suferă de scleroză mutiplă şi care îi va permite astfel acestuia să continue să fie parte activă a societăţii sunt considerabil mai mici decât costurile de îngrijire, determinate de boala aflată în deplină libertate”, spune Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Acest lucru a fost dovedit şi de un studiu realizat în anul 2007.

O altă problemă ridicată de bolnavii de scleroză multiplă este cea a medicamentelor. Lipsa parţială de pe piaţă a Sulomedrolului, esenţial pentru alinarea suferinţei îndurate de pacienţi şi care se datorează unei lipse de avizare nu a găsit încă răspuns din partea reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii. România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte tratamentul pacienţilor ce suferă de această boală autoimună. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639873-12-11

TAGURI: scleroza, pacienti, eveniment, Mediafax, sanatate

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova

Besliu Servicii Funerare Brasov este o afacere de familie. Promisiunea noastra este aceea de a fi alaturi de fiecare familie si de fiecare persoana pentru a trece peste momentele grele, pentru ca timpul si atentia dumneavoastra sa fie acordate celor dragi.