2017-01-22 07:56

SOCIAL


Accesul românilor pe piaţa muncii din Elveţia ar putea fi limitat până în 2016

 |  17:49

Ambasadorul Elveţiei la Bucureşti, Livio Hürzeler, a asigurat marţi că românii nu vor mai avea nici o restricţie pe piaţa elveţiană a muncii începând din 2016, ceea ce sugerează că Berna s-ar putea prevala de perioada maximă de 7 ani la care are dreptul pentru a limita accesul muncitorilor români. La începutul acestei luni, Consiliul Federal al Elveţiei a decis că, pentru români şi bulgari, accesul pe piaţa muncii va continua să fie restrâns până la 31 mai 2014,Berna folosindu-se astfel de dreptul ce i se acordă prin protocoll II al Acordului asupra liberei circulaţii a persoanelor, încheiat cu UE, informează NewsIn. În schimb, muncitorii independenţi vor beneficia de liberă circulaţie completă de la 1 iunie 2011, au anunţat autorităţile elveţiene. Românilor şi bulgarilorli se aplică,de la 1 mai 2009,acordul asupra liberei circulaţii a persoanelor încheiat în 1999 de Elveţiacu UE. Deşi România şi Bulgaria au intrat în UE în 2007, iarîn celelalte state membre UE restricţiile pe piaţa muncii au fost impuse de la această dată, Elveţia nu face parte din UE, dar are relaţii speciale cu blocul comunitar, consfinţite printr-o serie de acorduri. Astfel, Acordul privind libera circulaţie a persoanelor dintreBerna şi UE a fost reînnoitprin referendumîn Elveţia în 2009 şi aţinut cont şi de faptul că între timp au aderat la Uniune România şi Bulgaria. Conform documentului,părţile au posibilitatea de a menţine cu titlu temporar restricţii naţionale asupra accesului pe piaţa muncii pe o durată maximă de 7 ani. În ceea ce priveşte România şi Bulgaria, acordul se aplică, prin urmare, de la 1 mai 2009, iar Elveţia urma să anunţe peste doi ani dacă prelungeşte sau nu restricţiile. Prima prelungire, de care Elveţia a făcut uz acum, nu trebuie să fie motivată şirestricţiile potfi menţinute încă 3 ani.

Potrivit tratatului de aderare, în caz de perturbări grave sau ameninţări de perturbări grave pe pieţele lor de muncă, statele din UE au posbilitatea de a prelungi perioada de tranziţie cu încă doi ani. Şi Elveţia dispune de această opţiune: astfel, ar putea, în mai 2014, să prelungească perioada de tranziţie pentru muncitorii români şi bulgari până în mai 2016.

"În anumite sectoare există oarecare nevoie" de forţă de muncă din România, a admis ambasadorul elveţian. "Mai ales, în domeniul medical, este nevoie de medici. Asta este clar", a adăugat el. "Şi poate că în domeniul informaticii, dar chiar şi aşa, avem în Elveţia foarte mulţi specialişti români în domeniul muzicii clasice. Aşa cum spuneam, trei din patru maeştri de concert din orchestre sunt români şi apoi şi în domeniul cercetării în ştiinţele matematice şi fizice avem cercetători români la universităţile politehnice", a arătat diplomatul.

El areamintit că piaţa elveţiană a muncii rămâne deschisă pentru aceşti specialişti, dar este restricţionată"pentru acei muncitori care nu sunt foarte specializaţi. Nu avem mari pieţe ale agriculturii, în domeniul construcţiilor, ca în Spania şi în Italia. Deci este necesar formarea pe puncte şi aici vechile ţări ale UE - care au relaţii anterioare cu privire la libera circulaţie a persoanelor cu Elveţia -,dar şi România au fost deja înainte", aexplicat Livio Hürzeler.

"Trebuie să avem pentru asta în funcţiune o piaţă a muncii disponibilă. Avem liberă circulaţie şi acum fără nici o restricţie cu ţările europene cu care am avut acorduri anterioare celui cu România şi asta a adus un flux important de emigranţi, în principal din Germania şi pur şi simplu nu mai sunt locuri de muncă", a maiargumentat ambasadorul. "Acesta este cam singurul motiv, dar, începând din 2016, nu va mai fi nici o restricţie", a asigurat el, sugerând că Berna ar putea face uz de perioada maximă de 7 aniîn care poate limita accesul muncitorilor români şi bulgari.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-09-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image