2017-01-22 07:56

SOCIAL


Accidente grave în rândul copiilor nesupravegheaţi: Otrăvită cu crema de faţă a mamei

 |  18:41
Accidente grave în rândul copiilor nesupravegheaţi: Otrăvită cu crema de faţă a mamei
Nu există săptămână de la Dumnezeuîn care să nu aflăm de la tv că un copil a murit sau este în stare gravă laspital, pentru că a luat foc, s-a otrăvit sau... a fost împuşcat în cap de unprieten. Statisticile arată că 10% dintre copii, cu vârste cuprinse între 0 şi16 ani, suferă accidente mai mult sau mai puţin grave. Pe plan mondial,accidentele suferite de micuţi fac mai multe victime decât epidemiile saubolile curente. Categoriile principale de accidente sunt: cele auto, răniri cuarme albe sau de foc, căderi de la înălţime, electrocutările, înţepăturile deinsecte şi intoxicaţiile acute, dintre care cele mai frecvente sunt cu sodăcaustică. Mai nou, copiii mici lăsaţi nesupravegheaţi ajung în stare gravă la Camerade gardă după ce au înghiţit diverse jucării, bani, medalii, ace sau cremă defaţă.„Toatenenorocirile sunt din cauza neglijenţei părinţilor sau a bunicilor”

O treime dintre accidente se producla copiii cu vârste între 1 şi 3 ani, numărul acestora fiind mai crescut înintervalul 10 - 16 ani. Aceleaşi date relevă faptul că băieţii sunt mult maiexpuşi din cauză că sunt mai năzdrăvani şi au mai multă energie. Dar, uneori, şifetiţele sunt la fel de zvăpăiate şi neascultătoare.

Atât în casă, cât şi în aer liber,cele mai multe accidente se produc iarna. Mediul social în care creşte copilulinfluenţează foarte mult cifra evenimentelor nedorite. Cu o vechime în practicamedicală de peste 50 de ani, dr. Gheorghe Theodoru este unul dintre cei maiexperimentaţi medici pediatrii români. A văzut multe la viaţa lui: „Nu existănici o scuză pentru nenorocirile care li se pot întâmpla copiilor noştri atuncicând, din neatenţie, ignoranţă sau pentru un motiv pueril, uităm că scopul e săavem grijă de ei. Toate nenorocirile pe care le-am văzut au fost nu din «soartă»sau «fatalitate», ci din cauza neglijenţei părinţilor sau a bunicilor, a lipseide supraveghere ori a lipsei de educaţie a copiilor mai mari”. Dr. Theodoru îşiaminteşte de cazul tragic al unui băieţel care a înghiţit toate tabletelehipertensive dintr-un flacon al bunicii. Copilul n-a mai putut fi salvat.Frecvente sunt şi otrăvirile cu pesticide, în urma operaţiunilor de dezinsecţieale locuinţelor, dar şi intoxicaţiile cu anilină, după ingurgitarea de cremăcosmetică. „Lângă copiii mici trebuie să stai tot timpul, continuă dr. Teodoru.Nu ştii când vine nenorocirea, aşa că trebuie s-o previi. Îmi amintesc de unpacient de-al meu, copil de 3 ani. Se juca cu fratele lui. Ăsta, mai mare, iapuşca de vânătoare a tatălui şi îl împuşcă. Micuţul moare la spital, în chinurigroaznice. În alt caz, vrând să recupereze o minge dintr-o curte, un copil saregardul după ea. Se înţeapă într-unul din vârfurile grilajului, direct în ficat,şi moare în câteva minute. Mare tragedie!!! Accidentele sunt cu miile. O fetiţăde 1 an şi 8 luni a descoperit crema mamei pe noptieră. Mirosea frumos, afructe, şi copila a început să mănânce din ea. A ajuns în stare gravă laspital, dar a scăpat. Îmi mai amintesc de unul: câţiva băieţei şi-au făcutarcuri, cu săgeţi dintr-o umbrelă veche. S-au jucat, dar unul dintre ei aprimit o săgeată în ochi şi a rămas orb.”

„Dupăce mor, ai să faci o fetiţă mai cuminte decât mine!”

Aceste accidente tragice şi stupideputeau fi evitate dacă părinţii aveau mai multă grijă de micuţi. Iată, maideparte, şi alte cazuri întâlnite de dr. Theodoru de-a lungul carierei sale: „Uncopil de 2 luni este lăsat, timp de o oră, culcat pe burtă. Când se întoarce lael, mama lui îl găseşte asfixiat. Orice intervenţie ulterioară este zadarnică.O altă întâmplare tragică: o fetiţă de 4 ani îşi vâră, în joacă, pe una dintrenări, o boabă mică de fasole, fără s-o vadă nimeni. Spre seară, bobiţa esteinspirată în plămâni şi, până să se dumirească părinţii ei, care erau de la ţară,copila moare sufocată. Când a ajuns Salvarea era prea târziu.

Un alt copilaş de 1 an şi 7 luni sejuca pe balcon. La un moment dat, s-acăţărat pe o ladă. «Lasă, că nu poate el să ajungă mai sus!», a zismama, care şi-a văzut de treburi prin bucătărie. Dar băieţelul a ajuns de peladă pe marginea balconului, din păcate! S-a dezechilibrat şi a căzut de laetajul VII. A murit pe loc! Un băieţel de 3 ani se juca prin băcătărie, undemama lui pregătea mâncarea. O clipă de neatenţie din partea acesteia şi micuţultrage peste el o oală cu apă clocotită de pe aragaz. Scapă cu viaţă, dar dupăluni în şir de chinuri, rămâne desfigurat pentru tot restul vieţii.

Ca să poată face curăţenie mai bineprin sufragerie, o mamă inconştientă şi-a aşezat fetiţa de 2 ani întreferestre, la etajul doi. Oare nu avea un scăunel? O canapea? Copila a dat cupumnii în geam, care s-a spart, iar ea a căzut în gol. A murit în drum sprespital. Un băiat de 11 ani, tare neastâmpărat, venea cu trenul de la bunici.Profitând că părinţii lui erau ocupaţi cu bagajele, sare înainte de oprire. Ise agaţă fularul de scară şi este tras sub roţi. Ambele picioare îi sunttăiate. Moare după 5 zile, la spital, spunându-i cu lacrimi în ochi mamei: «Numai plânge, mamă, că, după ce mor eu, ai să faci o fetiţă mai cuminte decâtmine!». O altă tragedie s-a întâmplat cu un băieţel de 3 anişori, tot dinpricina părinţilor care au lăsat la îndemâna lui o substanţă pentru flori,foarte toxică. Copilul a băut din ea şi până să ajungă la spital şi-a datduhul. Chiar dacă se zice că fetele sunt mai cuminţi decât băieţii, nici ele nusunt scutite de accidente fatale. O micuţă de 2 ani mânca alune, de faţă cumamei ei. S-a înecat cu o bucăţică, a tuşit, apoi s-a învineţit şi a murit.Medicul, care a sosit în 10 minute, n-a mai putut face nimic pentru ea“.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-10-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image