2018-11-16 11:51


Achiziții online din afara Uniunii Europene. Riscuri şi costuri suplimentare

 |  21:01
Achiziții online din afara Uniunii Europene. Riscuri şi costuri suplimentare

Centrul European al Consumatorilor România – ECC Romania, alături de celelalte 28 de centre din Uniunea Europeană plus Islanda și Norvegia, se ocupă de achizițiile de bunuri și servicii realizate pe teritoriului Uniunii Europene. În schimb, dacă este vorba de un comerciant din afara UE, Rețeaua ECC-Net nu se mai poate implica în soluționarea pe cale amiabilă a problemei tale. Când cumperi dintr-un stat din afara UE, sunt aplicabile alte reguli, de exemplu trebuie să plătești taxe vamale. Valoarea acestora depinde de statul de unde comanzi.

Cumpărăturile online făcute din state din afara Uniunii Europene nu se supun legislației de protecție a consumatorilor. De exemplu, nu este sigur dacă îți poți anula comanda. Prin urmare, este foarte important să aflii mai multe despre politicile vânzătorului. Încearcă să obții informații despre politica de tratare a reclamațiilor și răspunderea comercianților în privința produselor defecte. Perioada de timp pentru care un comerciant răspunde pentru un produs (garanție) este diferită de la stat la stat. De asemenea, ar fi bine să aflii dacă există o garanție și dacă aceasta este aplicabilă pe teritoriul României. În caz contrar, ar fi bine să te orientezi spre un comerciant din UE.

Taxe vamale şi TVA

Taxa vamală se calculează de obicei ca un procent aplicabil prețului, incluzând taxele de transport și costurile de asigurare. Dacă există o convenție de comerț liber sau ceva similar semnat între UE și statul din care îți comanzi bunurile, taxele vamale pot fi reduse sau eliminate. Pentru a obține asemenea beneficii trebuie să obții un document separat, de obicei un certificat de origine din statul de unde l-ai achiziționat. Un exemplu recent de astfel de acord este CETA – acordul economic dintre UE și Canada semnat de curând și care va aduce pentru anumite produse reducerea sau eliminarea completă a taxelor vamale.Pentru mai multe informații despre taxele vamale aplicabile se poate cunsulta Direcția Generală a Vămilor - www.customs.ro. În momentul în care coletul ajunge în România, serviciul poștal sau de curierat va completa o declarație vamală și o declarație TVA pentru tine și te va taxa pentru aceasta – costul TVA, plus costul serviciului. Dacă ai probleme, există organizații de consumatori și alte organizații, agenții și asociații care oferă informații despre drepturile consumatorilor. Atenție, ECC Romania nu te poate sprijini dacă ai un litigiu cu o companie care are sediul în afara UE, plus Norvegia și Islanda. Pe site-ul https://econsumer.gov poți face o reclamație împotriva unor comercianți din alte state, astfel încât autoritățile de protecția consumatorilor din fiecare stat să poată interveni și să împiedice alți consumatori să aibă asemenea probleme. De asemenea, acesta oferă informații și sfaturi privind regulile de e-commerce de la autorități din 28 de țări. Multe organizații din lume sunt membre ale Consumers International - www.consumersinternational.org. Pe acest site poți găsi informații de bază privind drepturile consumatorilor și poți identifica organizații de consumatori care să te sprijine.

Procedura de refuz la plată (chargeback)

În cazul în care ai fost victima unei fraude, precum și în alte situații (nelivrare în termen, refuz de rambursare după trimiterea produsului înapoi) și ai plătit cu cardul, poți lua legătura cu banca ta pentru a vedea dacă poți iniția o procedură de refuz la plată pentru a-ți recupera banii. Detalii pe: http://www.eccromania.ro/media/pdf/Infosheet_servicii_de_plata.pdf. De asemenea, unele sisteme de plată, precum PayPal, oferă consumatorilor anumite garanții la plată pentru situațiile în care apar probleme.

Achiziții online din SUA

În SUA ai putea găsi produse la un preț mai bun decât în UE sau produse care nu sunt disponibile pe piața europeană. Totuși, atunci când cumperi din SUA este important să știi că se aplică alte reguli care pot fi diferite față de cele pe care le cunoști (de exemplu, dreptul de retragere din contract sau termenele de livrare). Drepturile și obligațiile tale sunt guvernate de contractul pe care îl închei în momentul în care faci achiziția. Prin urmare, este foarte important să verifici compania de la care cumperi și să citești cu mare atenție termenii și condițiile existente pe site. Un mod de a verifica vânzătorul este să vezi dacă această companie este parte din organizația profesională Better Business Bureau’s online report. Better Business Bureau (BBB) este cea mai mare organizație profesională din SUA și are drept scop promovarea unui comportament etic în afaceri. Reclamații care au fost trimise împotriva companiilor sunt listate pe „Online report” al BBB. Companiile care sunt membre ale BBB sunt de acord să accepte soluționarea alternativă a disputelor prin intermediul BBB. Dacă o companie nu are pe site informațiile necesare, poți contacta BBB pentru a le obține - www.bbb.org.

Taxe suplimentare

Achizițiile din SUA reprezintă un import privat și, în funcție de produsul comandat, este posibil să fie nevoie să plătești TVA pentru import (20%). De asemenea, este posibil să plătești și taxe vamale, plus taxe de transport. Taxele vamale variază în funcție de bunurile pe care le cumperi. Acest lucru înseamnă că prețul produsului pe care îl cumperi poate ajunge cu 50-70% mai mare decât prețul specificat în comandă. Dacă vrei să reclami ceva, trebuie să începi prin a contacta comerciantul. Dacă problema nu se rezolvă, adresează-te BBB. Ține minte însă că numai companiile care sunt membre ale BBB sunt obligate să accepte medierea BBB. Dacă ai probleme cu un comerciant din cadrul UE, Rețeaua ECC-Net te poate ajuta să-ți rezolvi problema gratuit, pe cale amiabilă. Acest lucru nu este însă valabil atunci când comerciantul își are sediul în SUA. În această situație, așa cum am menționat anterior, te poți adresa unei organizații care oferă mediere în SUA, precum BBB. Ai și posibilitatea de a transmite o reclamație către Comisia Federală pentru Comerț (Federal Trade Commission - www.ftc.gov. FTC nu acționează ca mediator sau arbitru în cazuri individuale, dar investighează situațiile de fraudă.

Studiu de caz

În anul 2015, Centrul European al Consumatorilor România - ECC Romania a primit mai multe reclamații având drept obiect așa zisele economizoare de carburant Fuel Shark Saver. Consumatorii au reclamat faptul că acestea nu sunt eficiente, însă problema cea mai gravă era faptul că pe site-urile www.fuelsharksaver.com și www.fuelsharkchip.com nu existau informații despre comerciant, unde ar putea fi făcută o cerere de rambursare a contravalorii produselor, conform legislației europene. În urma colaborării cu ECC Bulgaria, am reușit să aflăm însă mai multe detalii. În momentul primirii produselor prin curier, consumatorii primeau și o chitanță pentru suma plătită. Compania care încasa aceste sume este o firmă de curierat din Bulgaria. Din câte se pare, compania de curierat din Bulgaria avea un contract semnat cu o societate comercială din SUA, aceasta fiind practic vânzătorul produselor. Din păcate, șansele recuperării sumelor plătite pentru aceste produse erau foarte mici, având în vedere că vânzătorul se afla în SUA, iar Rețeaua ECC-Net nu poate interveni în litigii cu operatori economici din afara UE. Din acest motiv, consumatorii au fost sfătuiți să evite cele două site-uri. Reclamele pentru acest Fuel Shark Saver erau prezente și pe rețelele de socializare sau pe alte site-uri.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-01

TAGURI: achizitii online, uniunea europeana, risc, costuri suplimentare, ecc romania
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...