2017-01-21 08:31

SOCIAL


Adio medicamente compensate, din aprilie. Medicii de familie vor să dea în judecată preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate pentru declaraţii mincinoase

 |  16:38
Adio medicamente compensate, din aprilie. Medicii de familie vor să dea în judecată preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate pentru declaraţii mincinoase

În timp ce pacienţiiriscă să nu mai aibă acces la medicamente compensate sau trimiteri,preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, declară război” medicilor de familie, pe care îi acuză de şantaj,deoarece aceştia nu semnează contractul-cadru. Medicii sunt hotărâţi să dea înjudecată preşedintele Casei. Medicii de familie avertizează că nu vor semnacontractul-cadru şi susţin că CNAS trebuie să răspundă pentru pacienţii care nuvor mai avea acces la tratament, din aprilie.

Medicii de familie ameninţă că vor da în judecată preşedinteleCasei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, dacă acesta nu-şiva cere scuze public, pentru că i-a numit oligarhi şi i-a acuzat de şantaj. “Este regretabil că preşedintele Casei de Asigurări deSănătate ajunge într-o asemenea postură şi apelează la un asemenea limbaj. Pelângă faptul că ne-a acuzat de şantaj, ne-a numit oligarhi. Domnul preşedinteDuţă trebuie să vină cu dovezi care să suţină afirmaţiile sale, altfel vom finevoiţi să-l dăm în judecată”, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Patronalea Medicilor de Familie, Doina Mihăilă. Aceasta suţine că medicii nu vor semnacontractul-cadru, iar CNAS va trebui să-şi asume răspunderea când pacienţii nuvor mai avea acces la tratament. “Noi am spus de trei luni că nu vom semna contractul-cadru şi ne păstrămpunctul de vedere. Nu putem semna un contract care este jignitor pentru medicişi care este în defavoarea pacienţilor. Suntem obligaţi să semnăm douăcontracte într-unul singur. Este adevărat că, în cazul în care nu vom semna contractul-cadru,nu vom mai putea prescrie medicamente compensate. Balonul este însă în terenulCNAS. Reprezentanţii Casei sunt singurii responsabili dacă pacienţii nu vor maiavea acces la tratament”, ne-a mai explicatMihăilă.

Conducerea Colegiului Medicilor din România (CMR) susţinecă preşedintele CNAS a comis o mare gafă. “Această atitudine a preşedintelui Casei nu este una firească. Eu cred căpreşedintele a comis o gafă. Într-o relaţie contractuală nu poate fi vorba despreşantaj. Medicii de familie şi-au exprimat punctul de vedere, iar Casa are unalt punct de vedere. Declaraţia preşedintelui nu face decât să creeze o stareconflictuală între cele două părţi. Nu în acest mod se discută o lege. Estejignitor pentru medicii de familie, care îşi fac datoria cu sume de baniincomparabile cu ce este în Europa”, ne-a declarat preşedintele CMR, Vasile Astărăstoaie.

Şeful CNAS acuză medicii de familie deşantaj

PreşedinteleCasei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a declarat, vineri, cămedicii de familie au apelat la şantaj pentru a obţine o creştere a fondurilorcu 30% şi spune că medicii specialişti pot prelua unele din atribuţiile celorcare refuză să semneze contractul-cadru. "Medicii de familie au solicitato creştere asumelor care să meargăcătre eicu 30%, ceea ceînseamnă că ar fi fost mai bine plătiţi decât medicii specialişti. Cei carerefuză semnarea contractului cu Casa nu vor avea contract cu noi",aafirmatDuţă.

PreşedinteleCNASa mai precizatcă, în timp ce bugetele spitalelor au scăzut cu10%, bugetul pentru medicii de familie a rămas acelaşi. Tot Duţăsusţinecă informatizarea cabinetelor medicilor de familie nu va scoatebani mulţi din buzunarele acestora. "Un alt lucru de care se plâng mediciide familie este legat de informatizare, cu toate că un cititor de carduri costă100 de euro şi poate fi folosit mai mulţi ani, iar o legătură la internet costădoaropt euro pe lună", aexplicat el. Noile contracte cu Casade Asigurări de Sănătate ar trebui semnate la începutul lunii aprilie.

Dacă medicii de familie nu vor semnacontractele şi nu vor mai lucra, bolnaviivor rămâne fără medicamentecompensate, analize gratuite şi bilete de trimitere la spital.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-09-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image