2019-03-19 17:23


Adunare publică a angajaţilor din transportul public. Sindicaliştii RATB cer ancheta DNA

 |  21:01
Adunare publică a angajaţilor din transportul public. Sindicaliştii RATB cer ancheta DNA
P24

Sindicatul Transportatorilor APT din RATB anunţă o adunare publică în care îşi vor striga nemulţumirile, care se îndreaptă împotriva managementului neperformant, a Consiliului General şi Primăriei Capitalei. Oamenii scuză autoritatea locală că susţine şi impune persoane incompetente în conducerea regiei pe bază de algoritm politic, care-şi angajează rude pe bani mulţi. Sindicaliştii sunt supăraţi şi pe procurorii DNA care nu se apucă de anchetarea ilegalităţilor de la RATB.

Pe 16 februarie între orele 11:30 şi15:30, Sindicatul Transportatorilor APT din RATB anunţă organizarea unei adunări publice la sediul RATB - Autobaza Alexandria, din Şoseaua Alexandria nr. 150. Timp de patru ore, sindicaliştii vor face publice “ilegalităţile” care se produc în RATB, semnalate în rapoartele Corpului de Control ale Primului Ministru şi ale Curţii de Conturi. Ei reproşează procurorilor anticorupţie că nu au deschis deja anchetele, iar jaful în RATB continuă nestingherit.

Sindicatul Transportatorilor APT din RATB acuză “managementul neperformant susţinut şi impus de Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi conducerea Primăriei Municipiului Bucureşti”. Ei reclamă şi subfinanţarea cronică a activităţii de transport public “prin alocarea unui buget insuficient şi jefuit de grupurile de interese. Consilierii generali au interese oneroase şi rude angajate pe bani foarte mulți în RATB”. Sindicaliştii spun că autoritatea locală numeşte politic şefi incompetenţi care apoi fac abuzuri împotriva salariaţilor. Acuzaţiile nu se opresc aici. Oamenii susţin că “furtul şi distrugerea RATB au fost susţinute în ultimii 26 de ani de către grupurile politico-mafiote, iar acoperirea jafului este urmare a lipsei de reacţie a instituţiilor statului, cum este DNA care nu începe cercetarea penală faţă de ilegalităţile comise de conducerea RATB, sesizate de Corpul de Control al primului ministru şi al Curţii de Conturi”.

Jaf şi furturi

Alte nemulţumiri ale oamenilor se referă la contractul colectiv de muncă. Mai exact, la condiţiile de muncă, la numărul redus de autobuze aflate pe trasee, la asigurarea şi menţinerea turelor din repartizare în traseu. Ei mai cer conducerii asigurarea pieselor de schimb şi a anvelopelor, asigurarea stării tehnice a parcului auto pentru siguranţa personalului de bord şi a călătorilor şi asigurarea CASCO a parcului auto. “Toate neregulile se întâmplă în timp ce şefii incompetenţi şi numiţi politic primesc salarii şi bonusuri nesimţite”, spun sindicaliştii.

Într-un comunicat transmis redacţiei Sindicatul Transportatorilor APT din RATB relatează că în cele opt autobaze proasta administrare şi lipsa managementului performant din ultimii 26 de ani au condus la cel mai mare jaf. “Din toate autobazele au dispărut piese de câteva sute de mii de euro. În autobaza Alexandria au dispărut 170 de acumulatori de autobuz, iar în autobaza Titan au disparut zeci de roţi de autobuz. Prejudiciul este de sute de mii de euro. Nimeni nu doreşte să scoată la lumină jaful de la autobaze pentru că toţi sunt înlănţuiţi. Vinovaţii pentru proasta administrare a banului public se regăsesc atât în Primăria Generală, în rândul directorilor RATB şi continuă la DTA, ajungând în cele din urmă în autobaze. Partaşi la aceste fapte sunt şi angajaţii care măsluiesc actele, dar şi liderii de sindicat. Aşteptăm ca DNA-ul să facă lumină”, spun sindicaliştii.

Condiţii de muncă inumane

Sindicaliştii deplâng condiţiile de muncă ale casierelor, care lucrează pe 900–1.000 de lei pe lună şi nu au unde să îşi facă nevoile fiziologice. “Îşi fac nevoile în pungi, sticle de 5l tăiate, găletuşe de smântână, în coşuri de gunoi sau în cutii de plastic. Iarna este foarte frig pentru că nu le merg aerotermele, iar vara crapă de căldură pentru că nu au aer condiţionat. Le-au zis că dacă nu vor să muncească aşa vor băga automate de bilete şi le desfiinţează posturile. S-au îmbolnăvit femeile din cauza acestor condiţii de muncă. Accidentele de muncă sunt ascunse. Conducătorii auto, controlorii şi casierii sunt bătuţi, agresaţi, iar şefii ascund aceste evenimente. Mecanicii se accindentează din cauza lipsei de piese şi logistică şi toate aceste accidente sunt ascunse de şefii de autobaze. Exemple dăm autobazele Alexandria şi Ferentari”, se spune în comunicatul sindicaliştilor APT. Ei susţin că proiectele de modernizare a parcului auto au fost fraudate. “Din cauza condiţiilor proaste de muncă, până acum au plecat peste 400 de şoferi în Anglia, iar în prezent mai mulţi angajatori din Germania au venit să recruteze personal. Anul trecut au ieşit la pensie 24.000 de salariaţi în sectorul transporturi în Germania”, afirmă George Nedelcu, vicepreşedinte Sindicatul Transportatorilor APT din RATB.

Pedepsirea vinovaţilor

Sindicaliştii au transmis o adresă Guvernul României în care cer primului ministru Dacian Cioloş declanşarea unei achete pentru verificarea privatizării unor subsecţii ale fostei I.T.B. actual R.A.T.B., unele fiind falimentate. “Dăm exemplul serviciile de taxi, maxi-taxi, service-urile Ciclop, Titulescu, CAR-RATB, iar altele au fost subevaluate şi vândute”, spun oamenii. Ei menţionează şi cazul Parking Ciclop “înstrăinat către SC DALLI Exim SRL”, condus de Radu Jianu, “care a ocupat şi funcţia de şef achiziţii la RATB, de unde a vândut ilegal la fier vechi o parte din parcul RATB. Domnul Radu Jianu a fost cercetat de catre DNA şi condamnat. Un alt fost director RATB, Viorel Popescu este condamnat pentru abuz în serviciu în scopul obținerii, pentru sine ori pentru altul, de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave”. Oamenii cer ca vinovaţii pentru crearea prejudiciului de 820.000 de euro, demonstrat în rechizitoriul procurorilor pentru perioada noiembrie 2011-9 octombrie 2012, să răspundă pentru faptele lor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-02-15

GALERIE MEDIATAGURI: ratb, ancheta, dna, sindicalisti, adunare, publica
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DANIEL
16 Feb 2016

Cea mai buna oportunitate a anului! Oferim tuturor o posibilitate reala si extrem de avantajoasa de suplimentare a veniturilor, in timpul liber, cu un program foarte flexibil, fara obligatii de niciun fel. Asiguram instruire gratuita, asistenta pe parcursul activitatii si tot ceea ce e necesar pentru ca dumneavoastra sa castigati bani. Solicitati acum informatii la adresa de email: danyelp@gmail.com
UN CALATOR
16 Feb 2016

Transportul public ar trebui sustinut si dezvoltat. Numai la noi este altfel. In fiecare zi suntem obligati sa suportam aglomeratia autoturismelor, zgomotul si poluarea produsa de acestea. Cred ca 2/3 din salaratii din Bucuresti ar putea folosi transportul public. Dar acesta sa fie curat, bine intretinut, cu ore fixe de rulare, cu locuri de statii ingrijite. Amenzile sa fie mai mari ca sa taie pofta da circula fara a plati. Persoanele cu mari probleme de igiena sa fie date jos. Numai cum arata unele tramvaie si troleibuze iti taie pofta de a circula cu transportul public. Un jaf de bani s-a produs si aici si ar trebui urgent transformat in societate comerciala, cu manager strain, pentru a beneficia si de bani europeni.
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...