2017-01-17 07:00

SOCIAL


Alba-neagra cu noua lege a sănătăţii

 |  17:23
Alba-neagra cu noua lege a sănătăţii

Încă de la apariţia veştii că se elaborează o nouă lege a sănătăţii s-au iscat sute de controverse cu privire la conţinutul ei. Până la această oră, Ministerul Sănătăţii nu a pus în dezbatere publică nici un draft al legii, deşi pe internet au circulat câteva variante. Ultima promisiune a oficialilor este că proiectul-cadru al noii legi a sănătăţii va apărea pe site-ul MS în aproximativ o săptămână.

Proiectul de lege ce urmează a fi postat pentru dezbaterea publică, conţine şi observaţiile Băncii Mondiale, ale FMI şi OMS şi este agreat de Preşedinţie. Ministrul sănătăţii a motivat necesitatea schimbării legislaţiei întrucât nici populaţia şi nici profesioniştii nu sunt mulţumiţi de cum funcţionează sistemul de sănătate în prezent. Conform actului normativ, se va păstra în aceeaşi formă sistemul actual de colectare a asigurărilor de sănătate. Modificarea care se va realiza însă vizează modul de alocare şi gestionare a fondurilor colectate, prin introducerea caselor de asigurări private de sănătate în locul caselor judeţene de sănătate.

Ministrul sănătăţii a mai făcut referire la un alt nivel la care sunt propuse modificări legislative semnificative în proiectul supus dezbaterii publice, respectiv cel al segmentului care consumă peste 50 la sută din buget, şi anume sectorul spitalicesc. Spitalele se vor putea organiza juridic ca fundaţii sau societăţi comerciale, potrivit noii legi a sănătăţii, elaborate de minister. Acelaşi act normativ prevede înfiinţarea caselor private de sănătate şi va permite atragerea investitorilor privaţi în sistemul naţional de sănătate.

La rândul său, Lucian Duţă, preşedintele CNAS, a menţionat că cetăţenii îşi pot alege asigurătorul, iar asigurătorii privaţi sunt interesaţi să-şi atragă asiguraţi prin calitatea serviciilor oferite. Acesta a făcut referire şi la faptul că asigurătorii privaţi vor fi interesaţi să nu aibă între persoanele asigurate pacienţi bolnavi şi astfel vor dezvolta prevenţia. Ministrul sănătăţii a mai precizat că asigurarea obligatorie va fi păstrată sub forma unei asigurări sociale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-04-05

TAGURI: lege, reforma, Ministerul Sanatatii, FMI, OMS, Banca Mondiala, CNASComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image