2017-01-16 15:06

SOCIAL


Album dedicat artistului plastic Ion Nicodim

 |  13:47
Album dedicat artistului plastic Ion Nicodim

Publicul bucureştean dornic să păstreze în rafturile propriilor biblioteci, imagini şi consideraţii asupra creaţiei artistului plastic Ion Nicodim, este invitat mâine, ora 18.00, în incinta Galeriei „Dialog” (parterul Primăriei Sectorului 2), la lansarea unui album special apărut la editura Humanitas în colaborare cu Square Media.

La eveniment se vor afla fiica şi soţia pictorului, împreună cu numeroşi prieteni şi iubitori de artă. „Timp de mai bine de trei decenii, Nicodim a ţinut un jurnal: circa cincisprezece carnete reprezentând sute de pagini. În mod aleatoriu, în timpul evenimentelor care l-au marcat, el şi-a notat atât bucuriile, cât şi nemulţumirile (…), reflecţii asupra artei, asupra actului de creaţie(…). Deşi toate aceste adnotaţii sunt foarte personale, am decis să publicăm câteva extrase care respectă intimitatea autorului, dar care sunt susceptibile să lămurească cititorul în perceperea omului, artistului şi a operei sale”, explică fiica pictorului, doamna Ilinca Nicodim – Gèze.

Caleidoscop de opinii

Albumul de faţă reuneşte cu generozitate un caleidoscop de opinii ale pictorului, alături de imagini ale operelor sale (picturi, desene, sculpturi), fotografii de familie, cronici ale criticilor de artă notorii, toate strânse într-o lucrare cu o prezentare grafică deosebită.

„Nicodim e străin de orice religie a cantităţii, îi repugnă ostentaţia „plinului”. Niciodată nu percepe sub specia inflaţionistă bogăţiile naturii sau artei. Până şi acolo unde ar părea că funcţionează legea seriei, el ascultă de scrupulul unei reducţii care califică, epurând, şi nu de logica păstoasă a simplei aglutinări” – declara în anul 1987, criticul de artă Dan Hăulică în catalogul expoziţiei de la Muzeul Naţional de Artă al României.

Artist inovator

Artistul vizual Ion Nicodim s-a născut la Constanţa, în 1932 şi a încetat din viaţă la Paris, în vârstă de 75 de ani. A absolvit Institutul de Arte Plastice din Bucureşti, iar între 1965 şi 1968 a avut o rezidenţă la Roma, iar ulterior, între 1977 şi 1983, o bursă la Paris, unde s-a şi stabilit. Artist novator în multe privinţe, a primit numeroase distincţii şi burse de-a lungul carierei, a avut peste 20 de expoziţii personale în România, Italia sau Franţa, a participat la mai mult de 50 de expoziţii de grup şi a realizat 15 lucrări de artă monumentală la Bucureşti, New York, Constanţa, Ploieşti şi Paris.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-02-18

TAGURI: nicodim, album, lansare, artist, arta, expozitieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image