2018-12-16 11:33


Alertă de febră aftoasă, instituită de ANSVSA, după confirmarea unui caz în Bulgaria

 |  16:44
Alertă de febră aftoasă, instituită de ANSVSA, după confirmarea unui caz în Bulgaria

AutoritateaNaţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) ainstituit o alertă pentru prevenirea contaminării cu virusul febrei aftoase,cea mai periculoasă boală a animalelor, după ce un caz de febră aftoasă lamistreţi a fost confirmat în Bulgaria.

Astfel, şeful autorităţii, RaduRoatiş-Cheţan, a convocat ieri un grup de experţi în domeniu, pentru a elaborastrategia de supraveghere şi protecţie. "Principalele zone de risc pentruintroducerea virusului pe teritoriul României le reprezintă în acest momentjudeţele Constanţa, Tulcea, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt şi Dolj", searată într-un comunicat al ANSVSA. Autoritatea a informat în acest sensautorităţile locale din judeţele de risc şi asociaţiile de vânători. "Aceastăboală este foarte contagioasă, iar implicaţiile economice sunt de notorietateca fiind dezastruoase, se pot închide zone întregi. Orice apariţie a unei bolise comunică imediat la Uniunea Europeană şi, după ce se întruneşte un comitetspecial, se dau deciziile la nivelul statelor comunitare. Noi am dispus deurgenţă măsuri de control şi prevenire în zonele de risc de la graniţa cuBulgaria, iar specialiştii noştri, împreună cu autorităţile locale, sunt înalertă pentru a împiedica oricare posibilitate de contaminare", a declaratRoatiş-Cheţan în comunicat.

Boala a fost depistată la trei mistreţivânaţi în regiunea Burgas, într-o zonă situată la doi kilometri de graniţa cuTurcia. "România este liberă de febra aftoasă din 1974, iar acest statuteste menţinut şi reconfirmat anual de către Organizaţia Mondială pentruSănătatea Animalelor. (...) Speciile susceptibile sunt toate animalelebiongulate - bovine, bubaline, ovine, caprine, porcine domestice sau sălbatice,răspândirea explozivă a virusului făcând din aceasta cea mai periculoasă boalăa animalelor, în principal din cauza impactului economic major datoratpierderilor cauzate de moartea animalelor, reducerea producţiilor animaliere şinu în ultimul rând din cauza blocării comerţului cu animale şi produse şisubproduse de origine animală", precizează ANSVSA.

Autoritatea aminteşte de epidemia de febăaftoasă care a afectat Marea Britanie în 2001, când au fost ucise circa şasemilioane de animale. Epidemia a provocat atunci pierderi în agricultură şilanţul alimentar estimate la 3,1 miliarde lire sterline.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-12-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...