2017-01-16 15:17

SOCIAL


Detectorul de asistaţi ilegal

 |  21:00
Detectorul de asistaţi ilegal

Odată cu intrarea în vigoare a Legii Asistenţei Sociale, Ministerul Muncii va începe crearea unei baze de date integrate pentru a evita fraudele. Practic, din şapte câte sunt în momentul de faţă, va mai exista doar o bază de date comună, care va analiza situaţia şi apoi va trimite un mesaj de alertă în cazul celor care cer ilegal ajutor social.

Considerată ultima plasă a sistemului în ideea de a proteja persoanele nevoiaşe, asistenţa socială a fost văzută de mulţi doar un mod de a câştiga un ban în plus. Deşi aveau o situaţie materială bună, mulţi au cerut diverse ajutoare din partea statului, începând de la căldură şi până la deja celebrele VMG-uri (Venitul Minim Garantat). Practic, în România, în ultimii ani, mai aproape toate cheltuielile sociale finanţează prestaţiile sociale. În total, conform ANPS, există 8,2 milioane de titulari de dosare de plată în condiţiile în care populaţia României, conform recensământului, nu depăşeşte 20 de milioane de locuitori. Chiar şi aşa, numărul poate fi mult mai mare deoarece nu există date exacte. De asemenea, sunt înregistraţi nu mai puţin de 5,5 milioane de pensionari, astfel că situaţia poate fi dramatică pe viitor.

Harta ajutoarelor

Conform datelor furnizate ziarului „Puterea“ de către Ministerul Muncii, cei mai mulţi dintre beneficiarii prestaţiei sociale, cu excepţia alocaţiilor pentru copii, sunt cei susţinuţi la încălzirea locuinţei, peste 1,5 milioane. De asemenea, 663.000 de persoane cu handicap primesc ajutoare, însă Ministerul a început deja o anchetă pentru a verifica numărul real al celor cu probleme. În Sibiu, din 500 de oameni care beneficiau de acest ajutor, aproape 400 au fost descoperiţi că încasau banii ilegal. Alte 7.000 de persoane primesc în momentul de faţă indemnizaţie pentru creşterea copiilor cu handicap. Peste 800.000 de ajutoare se duc pentru creşterea copiilor, banii ajungând la familiile nevoiaşe pentru motive ca susţinerea familiei şi trusoul pentru nou-născuţi. VMG-urile sunt oferite pentru 190.000 de oameni, iar tot atâţia beneficiază de contribuţii de asigurări sociale de sănătate.

2,8% din PIB pentru ajutoare

Nu mai puţin de 19 miliarde de lei sunt cheltuite anual pentru asistaţii sociali, ceea ce înseamnă aproximativ 2,8% din Produsul Intern Brut al ţării. Pentru a evita fraudele, Ministerul Muncii va crea o bază de date care le va integra pe cele existente până în prezent la diversele instituţii. Practic, toate informaţiile deţinute până acum de Inspecţia Muncii, Casa de Pensii sau ANOFM vor fi integrate într-un singur sistem, care ar urma să ofere şi un mesaj de alertă în cazul în care vor fi descoperite nereguli. În mod normal, de anul viitor, acesta ar trebui să fie funcţional. „Acum, nu putem interoga toate bazele de date şi nu avem în timp real un istoric al beneficiarului şi un sistem de alertă. Odată cu acea bază de date comună, vom putea elimina din sistem bolnavii închipuiţi şi vom avea o imagine corectă a fraudei”, anunţă reprezentanţii Ministerului Muncii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-02

TAGURI: ajutor-social, legea-asistentei-sociale, baza de date, ministerul-muncii, sulfina-barbuComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image