2019-04-24 15:25


Aleşii locali şi-au pierdut funcţia publică, dar refuză să demisioneze

 |  21:01
Aleşii locali şi-au pierdut funcţia publică, dar refuză să demisioneze

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi primarul general Sorin Oprescu încalcă legile cu bună ştiinţă. Este cazul consilierilor declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Şase asemenea persoane nu ar avea dreptul să intre în sala CGMB decât cel mult în calitate de cetăţeni.

Ilegalităţile continuă cu validarea a altor 6 persoane care au ajuns consilieri fără respectarea listei de candidaţi. Alţi „aleşi” consideră că scaunul de ales local se poate lăsa moştenire de familie. 

Complicitate generalizată în CGMB

Consilierii „certaţi” cu legea iau decizii privind politica urbană a Capitalei şi cum se cheltuie banii publici.

Primul pe listă este Gabriel Cosmin Pîrvu, ales viceprimar la începutul lunii septembrie 2014, prin negocieri de partid. El a trecut de la PDL la PMP prin OUG 55 privind migraţia. Alegerea sa în funcţie a survenit după ce ANI a atenţionat în două rânduri CGMB şi a transmis amenzi de câte 2.000 de lei către toţi consilierii generali. „Pîrvu Cosmin Gabriel s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 5 mai 2010–2 mai 2011, întrucât a exercitat, simultan, funcția de consilier general în cadrul CGMB și calitatea de administrator – membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale a Sării SA, Bucureşti”, se spune în comunicatul ANI.

Cu toate acestea, primarul general susţine că sunt inadvertenţe în sesizarea ANI, iar Direcţia Juridică a Primăriei Capitalei le analizează. În opinia lui Sorin Oprescu, PMB se poate tocmi cu o decizie judecătorească definitivă şi irevocabilă, iar Direcţia Juridică din subordinea sa este mai presus de lege.

Nici după o lună de la alegerea sa ca viceprimar nu a fost numit în funcţie, pentru că Sorin Oprescu care nu s-a obosit să-i dea domeniile de responsabilitate. De aproape 6 luni, Primăria Capitalei are un singur viceprimar în loc de 2, cum prevede Legea administraţiei locale.

Exclus pentru 2 luni

Liberalul Gabriel Tănase este declarat incompatibil de către ANI prin decizie definitivă şi irevocabilă. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul consilierului pe 24 iunie 2014. În şedinţa CGMB din 4 septembrie, consilierii au decis excluderea lui Tănase pentru 2 luni, deşi are decizie definitivă şi irevocabilă. Nici PNL nu a luat atitudine faţă de decizia justiţiei. Dacă voiau să respecte legea, liberalii ar fi trebuit să-l retragă şi să-l înlocuiască cu următorul de pe listă.

Mai multe funcţii simultan

Democrat-liberalul Silviu Văduva a fost găsit în incompatibilitate de ANI în iulie 2013 pentru că a deţinut simultan mai multe funcţii. “Văduva Silviu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 ianuarie 2011–28 iunie 2012, întrucât a deținut, simultan, calitatea de funcționar public în cadrul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, funcția de consilier local în cadrul CL al Sectorului 6 București, precum și funcția de membru al Consiliului de Administrație în cadrul Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice București”, se spune în comunicatul ANI. Consilierul PDL a contestat decizia, dar a fost respinsă de Curtea de Apel București, ca nefondată, pe 19 noiembrie 2013.

Membru în CA şi consilier

Un alt democrat-liberal, Mihai Voicu, a fost declarat incompatibil pe 5 iunie 2014. Potrivit ANI, el a deţinut simultan, ilegal, între 2010 şi 2014, funcțiile de membru în cadrul CA al Societăţii Române de Radio, de consilier general în cadrul Consiliului General al Municipiului București și de administrator al unei societăți comerciale. Pe 28 iulie 2014, Curtea de Apel a anulat cererea lui Voicu de chemare în judecată.

Director la Poliţia Locală Sector 5

Social-democratul Bogdan Georgescu, mâna dreaptă a primarului sectorului 5 Marian Vanghelie în CGMB, tergiversează încă procesul de incompatibilitate declanşat de ANI.Bogdan Georgescu este şi lider al grupului PSD din Consiliul General. “El a fost validat pe 20 iunie 2012 în funcţia de consilier general, pentru mandatul 2012-2016, iar din 1 ianuarie 2011 a fost reîncadrat în funcţia de director general (gradul II) al Poliţiei Locale Sector 5”, se spune în comunicatul ANI. Pe 5 februarie 2014, Curtea de Apel i-a respins contestaţia, ca neîntemeiată. El speră însă să câştige recursul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dar nu a primit încă termen de judecată.

Fals în declaraţii

Un alt social-democrat, Doru Giugula, este acuzat de ANI de fals în declaraţii, dar a câştigat procesul la Curtea de Apel. Recursul ANI se judecă pe 7 noiembrie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. ANI susţine că există diferenţe semnificative între averea dobândită şi venituri de aproximativ 250.000 de euro, în perioada exercitării funcţiei de consilier general între 2008 şi 2011. De asemenea, ANI susţine că sunt indicii la posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii. “Pentru perioada 2008–2011 a menţionat un contract de împrumut în valoare de 650.000 euro, deschis la BRD Groupe Societe Generale, care nu există în realitate”, se stipulează în comunicatul ANI. De altfel, inspectorii de integritate au dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 pentru fals în declaraţii.

Criză de cadre în PP-DD

După excluderea din partid şi din CGMB a trei consilieri care au trecut de partea Opoziţiei, încălcând astfel protocolul de susţinere necondiţionată a PSD, în peisaj au apărut feţe noi. Florentina Gherghiceanu a fost până acum consilier PP-DD la Consiliul Local Sector 2. Ea a înlocuit-o pe Julia Zorkoczy în scaunul de consilier general. Se pare că timp de 2 ani s-a contaminat de microbul UNPR-ist de la primarul Neculai Onţanu, pentru că, în baza ordonanţei migraţiei, şi-a anunţat apartenenţa la UNPR. Scaunul vacantat de la sectorul 2 a fost ocupat în mare grabă de mama sa, Georgeta Gherghiceanu, temporar încă membru PP-DD.

Cătălin Zamfira a devenit consilier general după excluderea lui Richard Radu (fost Ghiţă) din poziţia de consilier local la sectorul 3.

Livia Vasile a ajuns consilier general în locul lui Horaţiu Panaitescu. Ea a fost secretara lui Dan Diaconescu şi angajată a OTV.

Cristina Niculescu a lăsat poziţia de lider al grupului PP-DD din CGMB, în favoarea reprezentării Partidului Liberal Reformator (Tăriceanu).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2014-10-05

TAGURI: consiliu, general, ilegalitati, complicitati, ani, primar, sorin, oprescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MARIA
06 Oct 2014

Nu vedeti ca Romania a devenit "sat fara caini",ca in TARA trebuie sa vina o mana forte care sa puna frana la toate abuzurile pe care le fac toti ciumetii asa zisi politicieni niste HOTI recidivisti care fac ce vor ei si nu sunt ARESTATI in clipa imediat urmatoare incalcarii LEGILOR ???Legile sunt facute ptr. a fi incalcate,nu-i asa???
MARIA
07 Oct 2014

S-au contaminat toti, de la BASESCU şi de la sistemul lui, ticalosit! JOS BASESCU!
Random imageUltimele stiri


STARBAG