2017-01-20 08:09

SOCIAL


Amânarea contractului-cadru, dovada bramburelii legislative. Medicii de familie vor un nou contract pentru asiguraţi, încheiat direct cu CNAS

 |  15:57
Amânarea contractului-cadru, dovada bramburelii legislative. Medicii de familie vor un nou contract pentru asiguraţi, încheiat direct cu CNAS
Amânarea termenului-limită până la care medicii de familie pot semnanoul contract-cadru este o nouă dovadă a “bramburelii legislative”, susţine preşedinteleColegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae. Potrivit acestuia,Ministerul Sănătăţii (MS) speră să obţină mai mulţi bani la următoarearectificare bugetară, deoarece recunoaşte că fondurile alocate în prezent nusunt suficiente. Medicii de familie vor propune MS introducerea unui noucontract cu asiguratul, care să fie încheiat direct cu Casa Naţională deAsigurări de Sănătate.

Conducerea Colegiului Medicilor din România (CMR)susţine că decizia Executivului de a amâna cu două luni intrarea în vigoare anoului contract-cadru este dovada haosului din Sănătate. “Este un nou argument că fondurile sunt insuficiente. Este dovada că şiautorităţile au conştientizat că nu există bani suficienţi pentru tot anul şiîncearcă să se mai cârpească, amânând cu câteva luni noul contract. Medicii defamilie şi-au prezentat revendicările, care sunt pertinente. Au ieşit mediciide familie, dar puteau ieşi chiar şi cei din spitale, pentru că şi acolo suntfonduri insuficiente. Urma să avem 1.500 de lei pe cabinet, ceea ce ducea lafaliment. În plus Consiliul General al Municipiului Bucureşti aprobase doar200-300 de euro pe metru pătrat pentru cabinetele medicale. Aşa ceva esteincredibil”, ne-a declaratpreşedintele CMR, Vasile Astărăstoae. Potrivit acestuia, Ministerul Sănătăţii(MS) speră să facă rost de mai mulţi bani la următoarea rectificare bugetară. “Ministerul speră să obţină nişte bani la următoarea rectificare bugetară.Este o stare de incertitudine. Este o brambureală legislativă. Există contractul-cadrupe 2011, aprobat de Guvern, dar se intervine cu un act adiţional la vechiulcontract, care nu mai este valabil. Aşa ceva nu s-a mai văzut nicăieri în lume.Nu este normal să aloci atât de puţini bani pentru Sănătate şi să speri că o săobţi o rectificare bugetară care să-ţi permită să supravieţuieşti”, ne-a maiexplicat Astărăstoae.

Ministerul discută cu medicii, în locul CNAS

Reprezentanţii medicilor de familie susţin căautorităţile au amânat aplicarea noului contract-cadru şi pentru că trebuiausă-şi asume răspunderea dacă pacienţii rămâneau fără tratament. “Amânarea aplicării noului contract-cadru este un moment de respiro. Ministerulne-a invitat la o dezbatere. Este posibil ca această decizie de amânare să fifost luată şi pentru că pacienţii nu ar mai fi avut acces la tratament. Eranumai vina autorităţilor, dacă se întâmpla acest lucru”, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Patronale aMedicilor de Familie, Doina Mihăilă. Aceasta nu poate explica de ce MS aintervenit pentru a discuta cu medicii de familie, în locul Casei Naţionale deAsigurări de Sănătate (CNAS). “Nu ştiu ce fel de relaţii sunt între ei. Casa nu a discutat cu noi. Sperămca Ministerul să vină cu o altă variantă pentru contractul-colectiv”, ne-a mai spus Mihăilă. Preşedintele AsociaţieiPatronale a Medicilor de Familie vrea să propună ministerului de resort ca asiguraţiisă încheie contracte direct cu CNAS. “Noi vom solicita un contract avantajos şi pentru medici şi pentru pacienţi.Medicii de familie nu sunt obligaţi să semneze un contract care nu respectădrepturile pacienţilor. Eu aş propune un alt contract cu asiguratorul, făcutdirect cu Casa”, ne-a mai explicatDoina Mihăilă.

Guvernul a amânat până pe 1 iunie termenul-limită la caremedicii de familie pot semna contractul-cadru cu CNAS. “Ammodificat termenul şi l-am amânat cu două luni, la 1 iunie. Se vor încheia acteadiţionale pe contractul-cadru aflat în vigoare pe următoarele două luni”, adeclarat ministrul sănătăţii, Cseke Attila, citat de Agerpres.

Termenuliniţial de semnare a contractului-cadru era 1 aprilie. Cei mai mulţi medici defamilie au respins însă prevederile documentului şi au ameninţat că nu îl vorsemna.

MinisterulSănătăţii susţine, totuşi, că fondurile destinate medicilor de familie nu s-audiminuat în ultimii doi ani.

MSdoreşte ca, în 2011, finanţarea să se facă 50% în funcţie de numărul depacienţi înregistraţi la un anumit doctor de familie şi 50% în funcţie denumărul serviciilor medicale prestate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-11-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image