2018-12-12 16:54


CNP-ul a devenit obligatoriu

 |  21:00
CNP-ul a devenit obligatoriu

După ce cu o zi înainte anunţaseră că nu este obligatoriu completarea Codului Numeric Personal, Institutul Naţional de Statistică a precizat că aceia care refuză acest lucru riscă amenzi de până la 4.500 de lei. Recenzorii se vor întoarce şi la cei la care au fost deja pentru completarea spaţiului gol.

În cele patru zile ale recensământului, aproape 8 milioane de locuitori le-au deschis uşacelor 120.000 de recenzori. Dintre aceştia, mulţi au refuzat să ofere şi CNP-ul, astfel că vor fi vizitaţi din nou. “Legea spune că e obligatoriu. Cei care refuză, riscă amenzi între 1.500 şi 4.500 de lei. Vom acţiona cu discernământ. Recenzorii vor reveni, iar dacă refuzi o dată, a doua oară sau a treia oară, atunci vei fi amendat. Trebuie să respectăm legea”, a spus Vladimir Alexandrescu, directorul de  comunicare al INS.

Greu de găsit. Partea 1

Doamna Elena lucrează la o bancă din Capitală şi spune că a acceptat postul de recenzor pentru cele două săptămâni nu doar datorită banilor. “Mai rămân cu vreo 400 de lei, dar am zis să le dau o mână de ajutor oamenilor”, motivează ea înainte de a-şi începe periplul la blocul unde a fost repartizată. Joi şi vineri nu a apucat să completeze prea multe formulare, deoarece toţi erau la serviciu. “M-am bazat mai mult pe weekend, dar şi aşa dau destul de greu de oameni. Mulţi sunt plecaţi. Noroc că am lăsat numărul de telefon la vecini”, afirmă femeia, care e fericită că nu a întâmpinat nici un fel de problemă până acum. Toţi au completat formularele şi chiar au prezentat buletinele pentru CNP, de altfel marea controversă a întregului recensământ. Programul său în această perioadă începe doar seara.  “Noroc că stau aici, aproape, altfel mi-ar fi fost greu. E deja ora 22.30 şi eu încă nu am ajuns acasă. Asta e, sper să termin repede. Numai în seara asta am completat vreo 20 de formulare. Lumea a răspuns la toate întrebările”, afirmă doamna Elena. Toţi au invitat-o în casă, iar persoanele în vârstă, singure, chiar au început să-i povestească problemele bătrâneţii. Speră ca în maximum trei zile să termine, astfel că până la 31 octombrie să nu mai aibă probleme. Are de recenzat aproape 80 de familii, iar în primele patru zile, jumătate dintre acestea au completat formularele. Deşi în cazul său nu este valabil, mulţi dintre colegii doamnei Elena vor fi nevoiţi să bată din nou drumul la cei care nu au oferit şi CNP-ul.

Drumuri lungi la sate

Mai greu este pentru recenzorii din mediu rural. Benone a primit trei cătune din comuna Logreşti, judeţul Gorj. Doar pe drum trebuie să facă jumătate de oră, numai că locuitorii sunt mai mereu plecaţi. I-au trebuit trei zile să înregistreze aproximativ 15 familii, însă speră ca până la final să descurce toate iţele. “Trebuie notate şi locuinţele în formulare, numai că multe sunt deja părăsite. Oamenii au plecat la oraş, au şi uitat de ele”, afirmă recenzorul. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-07

TAGURI: amenda, CNP
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GEORGETA
25 Oct 2011

asta chiar este bataie de joc:uite popa,nu e popa; care este logica notarii cnp-ului in formularele recensamantului? La ce le foloseste,daca nu pentru fraudarea alegerilor? Si ce ne tot ameninta nemernicii astia de la conducere?Sunt ,cumva, stapanii nostri? Ei sunt ,,supusii"nostri,ca de votul nostru depind(nu am lipsit de la vot si ma voi duce si de asta data).
Random imageUltimele stiri


loading...