2017-01-20 05:56

SOCIAL


Analfabeţii, şcolarizaţi pentru piaţa muncii

 |  17:12
Analfabeţii, şcolarizaţi pentru piaţa muncii

Pe lângă tinerii care îşi pot găsi mai uşor un loc de muncă prin Legea uceniciei, autorităţile încearcă să implementeze un proiect şi pentru ajutorarea persoanelor fără şcoală. Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă va semna în curând un contract cu Ministerul Educaţiei, astfel că analfabeţii vor putea să înceapă cursurile şcolii primare, iar ulterior să aibă ocazia să participe la programul dedicat ucenicilor.

Ajutorul de 300 de lei pe care statul îl acordă fiecărui ucenic i-a făcut pe angajatori să ia în serios legea adoptată la finele anului trecut. Agenţi economici din judeţele Vâlcea, Prahova şi Teleorman au luat deja cu asalt sediile judeţene de ocupare a forţei de muncă. Preşedintele ANOFM, Rodica Andronescu, susţine că pe piaţa muncii din mediul rural se vor „redescoperi” meserii pe cale de dispariţie. „Sunt meserii tradiţionale, care pot reveni la modă în aceste vremuri de criză. În loc să îţi cumperi o pereche de pantofi, o duci la reparat, la fel şi o umbrelă şi aşa mai departe. Mai ales la ţară sperăm că acest proiect va prinde. Vrem să valorizăm toate ocupaţiile”, a spus oficialul.

Legea uceniciei le va da posibilitatea şi persoanelor fără studii să se poată încadra pe piaţa muncii.  Prin contractul de ucenicie se poate obţine un contract între unul şi trei ani. În cazul analfabeţilor, aceştia se pot înscrie în ciclul primar, iar ulterior să primească o şansă ca ucenic. „O calificare de nivelul 1 durează 12 luni, iar ulterior, odată cu şcoala, se pot calific şi pentru nivelurile 2 şi 3”, a mai afirma Rodica Alexandrescu. Salariul minim pe care un ucenic îl va încasa este de 700 de lei brut.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-05-10Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image