2017-01-21 10:40

SOCIAL


ANI îl anchetează pe inspectorul din Ministerul Educaţiei plătit de firma Melaniei Vergu

 |  17:55
ANI îl anchetează pe inspectorul din Ministerul Educaţiei plătit de firma Melaniei Vergu
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a demarat o anchetă în cazulinspectorului general de biologie din Ministerul Educaţiei, Traian Şăitan,plătit de firma fostului consilier al lui Daniel Funeriu, Melania Mandas Vergu.Juriştii susţin că este o problemă de conflict de interese, iar inspectorul vatrebui să opteze între postul ocupat în minister şi funcţia de expert coordonatorîn cadrul proiectului desfăşurat de firma familiei Vergu.

După ce ziarul “Puterea” a dezvăluit că inspectorul general de biologie din cadrul MinisteruluiEducaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) câştigă între 150 şi300 de lei pe oră de la firma fostului consilier al lui Funeriu, Melania MandasVergu, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a demarat o anchetă în acest caz.Reprezentanţii Agenţiei susţin că nu pot oferi deocamdată mai multe detaliidespre caz. “Bineînţeles că acest caz a ajuns în atenţia noastră şi că esteverificat. Nu pot însă să vă ofer alte detalii pe timpul desfăşurării anchetei”, ne-a declarat un oficial al ANI. Totuşi, aceeaşi sursăsusţinea pe 8.03.2011, în ziarul nostru, că în cazul inspectorului din MECTS arputea fi vorba despre incompatibilitate sau de conflict de interes. “Inspectorul nu are cum să fie colaborator al acestei firme particulare.Nu are voie. Poate să fie şi incompatibilitate şi conflict de interes. Depindecum s-a desfăşurat proiectul şi aşa mai departe. Este o problemă”, ne-a declarat un oficial al ANI, la acea dată.

Juriştii contactaţi de reporterii noştri susţin călegislaţia în vigoare nu permite unui inspector din Ministerul Educaţiei săcâştige bani de la o firmă particulară, mai ales dacă aceasta desfăşoarăproiecte pe învăţământ. “Este conflict de interese. Este încălcată Legea 161/2003. În aceastăsituaţie, inspectorul va trebui să opteze pentru una dintre cele două funcţii”, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea.

InspectorulTraian Şăitan este retribuit, potrivit fostului consilier al ministrului DanielFuneriu, cu până la 300 de lei pe oră, ca expertcoordonator de activităţi de nivel regional din proiectul pe fonduri europene “Practică să înveţi,învaţă să practici”,desfăşurat de firma SC Edu-Tim Consultanţă Europeană SRL, deţinută şiadministrată de Melania Mandas Vergu şi de fiul acesteia.

Alte venituri, pe lângă slariile mari de la MECTS

Sindicatele din învăţământ susţin că nu este normal ca uninspector din MECTS să fie plătit de o firmă privată. “Din câte ţin eu minte, şi doamna Vergu a fost nevoită sărenunţe la funcţia de consilier al ministrului pentru respectivul proiect,pentru că era într-un conflict de interese sau pentru că solicitase anumitedate de la universităţi, în interes propriu. Nu este normal ca un inspector,angajat cu carte de muncă de Ministerul Educaţiei, să aibă alte surse de venit.Dacă ANI a demarat o anchetă, înseamnă că ceva nu este în regulă. Este adevăratcă şi profesorii se pot implica în astfel de proiecte, dar munca este enormă.Sumele pomenite în proiectul doamnei Vergu sunt fabuloase. Eu nu ştiu ce poatesă facă un om ca să-l plăteşti cu 300 de lei pe oră. Dar, se pare că doamnaVergu a devenit expert pe proiecte europene, după ce şi-a demonstratcompetenţele ca jurnalist sau consilier al ministrului”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, ConstantinCiosu.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere dinÎnvăţământ, Simion Hăncescu, susţine că este imoral faţă de dascăli ca uninspector din Ministerul Educaţiei, cu salarii mult mai mari decât cele aleprofesorilor, să fie plătit şi de o firmă particulară. “Nu mă pot pronunţa din punct de vedere legal, dar este problemă demoralitate. Noi am prezentat salariile impresionante ale angajaţilor dinminister. Cred că au salarii destul de mari încât să nu mai aibă nevoie de altevenituri”, ne-a declaratHăncescu.

Melania Mandas Vergu recunoştea într-o declaraţie oferităziarului “Puterea”, pe 8.03.2011, că inspectorul MECTS Traian Şăitan câştigăîntre 150 şi 300 de lei pe oră de la firma SC Edu-Tim Consultanţă EuropeanăSRL. “Câştigă cât prevede ghidul solicitantului. Nu poate să câştige mai mult şi nici mai puţin. Sunt tarife foarteclare. Eu nu înţeleg de ce aveţi asemenea mare interes. Domnul Şăitan Traian,ca şi alţi domni colaboratori la mine în proiect sunt plătiţi exact conformtarifelor din ghidul solicitantului. Nu trebuie să vă spun acest tarif, nu amobligaţia să vi-l spun. Acele tarife sunt maximale. Nu e obligatoriu să fiealea. Pot fi alea, sau pot fi mai mici… mai mari în nici un caz. Depinde detipul de expert. Un expert de tip A are 300 de lei pe oră, un expert de tip Bare 200 de lei pe oră, iar un expert de tip C are 150 de lei pe oră, cu taxe cutot, evident. Nu ştiu exact dânsul din ce categorie face parte. Nici nu areimportanţă”, ne-a declarat Melania Mandas Vergu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-04-30Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image