2018-12-13 15:52


Apa caldă, instrument de şantaj. Consilierii municipali, politrucii responsabili, îşi aruncă pisica moartă RADET, în loc să găsească soluţii

 |  21:01
Apa caldă, instrument de şantaj. Consilierii municipali, politrucii responsabili, îşi aruncă pisica moartă RADET, în loc să găsească soluţii
P24

Potrivit unor consilieri generali, scandalul ELCEN – RADET pe tema furnizării şi distribuţiei căldurii şi apei calde în Capitală pleacă de la ROMGAZ, al cărui contract expiră pe 15 noiembrie a.c. Compania este nesigură că va rămâne pricipalul furnizor de gaze şi presează ELCEN să-şi achite datoriile. Din punct de vedere politic, UNPR, deja lovit de scandalurile “moartea polițitului Gigină” și “Colectiv”, este în mare pericol dacă în toiul iernii bucureştenii vor îngheţa în apartamente. În ceea ce-l priveşte pe primarul general interimar, cariera lui politică se va termina ruşinos şi va fi iremediabil compromisă dacă va lăsa Capitala fără agent termic. Liberalii continuă să facă jocuri de imagine, dar sunt principalii vinovaţi de şantajul politic.

Luni, 16 noiembrie 2015, şedinţa extrordinară a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) se întruneşte pentru aprobarea împrumutului de 240 de milioane de lei de la Trezoreria statului. Banii sunt necesari pentru furnizarea şi distribuţia apei calde şi a căldurii pentru sezonul rece 2015-2016, dar restituirea este eşalonată pe cel puţin 20 de ani. “Fără o dezbatere serioasă, unde să ni se explice ce se întâmplă de către toate părţile implicate, primar general, ELCEN, RADET şi PNL, eu nu pot să votez împrumutul solicitat de RADET. Îmi pun întrebarea dacă RADET va falimenta peste un an ori se va privatiza, Municipalitatea va rămâne cu datoria pe cap. Sunt fracturi logice între RADET şi ELCEN”, a declarat pentru PUTEREA consilierul general Julia Zorkoczy. Avocata este revoltată şi de maniera în care s-a făcut rectificarea bugetară la sfârşitul lunii trecute, când partidele au făcut amendamente aberante fără să calculeze nimeni impactul în bugetul local.

ELCEN falimentează fără RADET

De aceeaşi opinie este şi consilierul independent Cristinel Deaconescu, care-i reproşează primarului general interimar Ştefănel Marin că la rectificarea bugetară nu a dat niciun ban RADET-ului, în schimb a dat bani la ALPAB, la Clubul Sportiv etc. “Cum ieşeam din iarnă dacă nu exista hotărârea de guvern? Primarul nu a făcut nimic. Nu a verificat nici faptul că 60% din subvenţie merge în salariile angajaţilor RADET. Preşedintele Consiliului de Administraţie, Gabriel Dumitraşcu nu a prezentat din februarie până acum planul de restructurare a RADET, nu există o analiză cost-beneficiu. Acum ne împrumutăm ca să plătim camătă la ELCEN. Dacă în luna ianuarie ELCEN va cere alţi bani. Nu există nici o măsură concretă pe ultimii doi ani, prin care să avem alternativă energetică. Există investitori privaţi care au cerut dreptul de a se racorda la RADET, urmând să dezvolte o investiţie privată, să pună pe picioare un CET pe banii lor. În loc să le dea acordul, Primăria Capitalei face analize de business-plan firmelor private, dându-şi cu părerea unde trebuie făcută investiţia şi cât de puternică să fie centrala termică. Capitala are nevoie de 400-500 de megavaţi, adică vreo 25 de CET-uri de câte 25 de megavaţi. ELCEN vrea să împiedice acest lucru pentru că ar falimenta. Nu se vrea construcţia acestor CET-uri, care ar conduce la reducerea preţului şi al consumului de gaz. Primăria nu face nici ea nimic în acest sens, iar ELCEN profită”, a declarat pentru PUTEREA consilierul independent Cristinel Deaconescu.

Zorkoczy: Cei care au susţinut UNPR să demisioneze

Interesele partidelor politice din CGMB sunt aceleaşi. Ele vor să-şi conserve pe posturi oamenii deja instalaţi, altele să-şi pună oamenii lor, dar toate vor să supravieţuiască politic. În mare dificultate sau pe cale de dispariţie va fi UNPR, dacă se va întrerupe apa caldă şi căldura. În ceea ce-l priveşte pe primarul general interimar Ştefănel Marin, el va fi terminat politic pentru totdeauna şi va rămâne în mentalul public drept primarul în mandatul căruia a lăsat Capitala fără agent termic. Unii politicieni apreciază că el trebuie demis pentru reacţia necontrolată “băga-mi-aş…” pe care a făcut-o la apelul telefonic al unui post de radio. Ameninţările liberalilor de zilele trecute prin care aceştia cereau demiterea primarului general interimar nu este bine văzută de celelalte partide. “Este dovada de maximă ipocrizie. Când ai propus şi ai votat un primar general cu două luni în urmă, acum să-i ceri demisia. Cei care l-au susţinut ar trebui să demisioneze”, spune Julia Zorkoczy.

RADET vrea să oprească 14 centrale termice

„În ceea ce priveşte RADET-ul, dacă nu am banii necesari să întreţin sistemul de conducte care transportă agentul termic, acest proces nu poate funcţiona şi nu poate avea continuitate”, a declarat preşedintele CA RADET, Gabriel Dumitraşcu. „Fără buget aprobat, orice sumă alocată nu poate fi cheltuită, banii se acumulează într-un cont al PMB cu destinaţia RADET, dar furnizorii de materiale ai RADET nu vor putea fi plătiţi. Revin şi spun, că trag un semnal de alarmă către primarul general interimar că degeaba va aproba împrumutul, dacă nu aprobă şi bugetul regiei”, a declarat preşedintele CA.

„În această situaţie sistemul va mai funcţiona din inerţie. Nu se opreşte căldura duminica aceasta, pentru că există o inerţie a sistemului care va duce mai departe la furnizarea căldurii, dar nu pentru mult timp, probabil cam o săptămână. În ritmul actual de 30-40 avarii pe zi, în 7 zile se strâng între 200 şi 300 de avarii, pe care din lipsa resurselor financiare nu le putem remedia, astfel încât agentul termic preluat de la ELCEN în loc să ajungă în calorifere ar ajunge în pământ”, a mai spus Dumitraşcu.

Ceea ce nu a spus preşedintele CA al RADET este că pe 5 noiembrie regia de termoficare a reluat atenţionarea din luna martie a.c. prin care atrăgea atenţia primarului general hotărârea de a opri instalaţiile care nu deţin autorizaţii legale de funcţionare. “Un număr de 14 centrale termice de cvartal prezintă un grad avansat de uzură fizică şi morală, fiind dotate cu arzătoare neperformante şi cu elemente de cazan cu vechime mai mare de 25 de ani. Instalaţiile nu mai prezintă siguranţă în funcţionare, existând condiţii de explozie care pot conduce la pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale majore. Personalul RADET care asigură funcţionarea instalaţiilor în discuţie, autorizat ISCIR, refuză să mai intre în centralele respective, fiind conştient de responsabilitatea pe care şi-o asumă şi de pericolele le care se expune”, se spune în adresa RADET (facsimil) către CGMB şi primarul general. Regia cere o soluţie la aceste probleme, altfel va opri cele 14 centrale termice din 15 noiembrie.

Replica primarului general: demisia CA al RADET

Apa caldă, instrument de şantaj. Consilierii municipali, politrucii responsabili, îşi aruncă pisica moartă RADET, în loc să găsească soluţii
zoom

“Directorul general al RADET a dat în scris că are nevoie pentru anul acesta de 248 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare. Aceşti bani vor fi plătiţi către ELCEN şi se vor duce pentru acoperirea facturilor restante la gaze. Pe mine nu mă interesează dacă banii se duc pentru plata penalităţilor, eu vreau ca aceşti bani să ajungă la ELCEN pentru plata gazelor. Dacă aprob bugetul în acest moment, trebuie să iau bani de la Sănătate, de la Învăţământ şi acest lucru nu este posibil”, a spus primarul. Primarul interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin, a cerut vineri CGMB să demită conducerea RADET, după declaraţiile legate de sistarea furnizării căldurii în Capitală. Edilul a cerut Corpului de Control al premierului să facă o anchetă la RADET pentru a vedea cum a cheltuit regia banii.

Poziţia Guvernului

Apa caldă, instrument de şantaj. Consilierii municipali, politrucii responsabili, îşi aruncă pisica moartă RADET, în loc să găsească soluţii
zoom

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a dat asigurări că ELCEN va aduce în continuare energie termică “la poarta RADET”, iar bucureștenii vor avea apă caldă și căldură și i-a cerut totodată demisia preşedintelui CA al RADET, Gabriel Dumitraşcu, pe care îl acuză că tratează iresponsabil problemele bucureştenilor. La rândul său, directorul general al ELCEN, Marcel Nicolaescu, a precizat că ELCEN va achita de săptămâna viitoare în avans gazele de la Romgaz, cu banii din activitatea de furnizare a energiei electrice. A.P.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-15

Documente:

TAGURI: radet, bucuresteni, camata, caldura, santaj
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...