2017-01-19 21:42

SOCIAL


Aranjamente pe banii doctoranzilor

 |  21:00
Aranjamente pe banii doctoranzilor

Directorul proiectelor europene din Ministerul Educaţiei a fost demis după ce a fost acuzat că a ajutat anumite proiecte să obţină mai repede rambursarea de la UE. Aranjamenteleau lăsat doctoranzii fără burse şi universităţile fără finanţare.

După ce ziarul “Puterea”a arătat că şeful proiectelor europene din Ministerul Educaţiei s-a “făcut dispărut”după ce ar fi ajutat mai multe persoane să sară câteva poziţii pe lista de aşteptare a rambursărilor de la Uniunea Europeană, fostul director al Organismului Intermediar pentru Proiectul Opreaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (OI POSDRU), Radu Cătălin Drăguş, a fost demis. Potrivit surselor din cadrul MECTS, decizia a fost luată de ministrul Daniel Funeriu, după ce acesta s-a întors de la o conferinţă internaţională.

Oficialii Ministerului Educaţiei au evitat să menţioneze motivul pentru care Radu Cătălin Drăguş a părăsit instituţia.

Printre cei care au avut de suferit de pe urma “aranjamentelor”de la OI POSDRU se numeră doctoranzii de la universităţile din ţară. “Avem proiecte care aşteaptă de opt luni rambrsarea. Cu acei bani noi plăteam banii doctoranzilor. Pentru mulţi, aceia erau banii lor de pâine. În momentul de faţă, nu ştim când o să primim banii pentru acele proiecte”, ne-a declarat rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Ecaterina Andronescu.

În momentul de faţă, OI POSDRU nu are un şef.

Au lăsat universităţile fără bani

Fostul şef al proiectelor europene din Ministerul Educaţiei şi-a anunţat, pe 27 octombrie, oamenii din subordine că se simte rău şi nu se va prezenta la locul de muncă. Potrivit surselor noastre, el şi-ar fi lăsat demisia scrisă pe masă şi ar fi dispărut.

Ziarul “Puterea” a solicitat Ministerului Educaţiei lista proiectelor care au primit rambursare, dar până la închiderea ediţiei nu am primit nici un răspuns.

După câteva luni petrecute în Ministerul Educaţiei, Radu Cătălin Drăguş şi-a achiziţionat un automobil în valoare de 30.000 de euro care nu a fost trecut în declaraţia de avere.

Conducerea federaţiei sindicale “Alma Mater”consideră că proiectele care au “urcat”pe lista rambursărilor ar trebui date publicităţii. “Este adevărat că rambursările vin foarte greu. Şi eu am un proiect. Mă aflu la a treia cerere de rambursare, dar nu am primit nici un răspuns, nici la prima, cu toate că au trecut 6-7 luni. Sunt numeroase astfel de cazuri. Multe proiecte au fost aspiratoare de bani din bugetul universităţilor. Fără aceste rambursări universităţile nu mai au bani. Sunt şi proiecte desfăşurate cu parteneri străini. Eu am spus că trebuie să facem ceva ca să meargă lucrurile mai repede. Dacă au existat proiecte ajutate să primească rambursarea, acestea ar trebui date publicităţii. Nu este o problemă dacă au fost urgentate rambursările pentru proiectele care cuprindeau şi plata burselor pentru doctoranzi. Dacă au fost avantajate pe criterii politice, ar trebui să vedem despre ce proiecte este vorba. Eu am avut o colaborare bună cu domnul director, dar nu i-am cerut niciodată un favor”, ne-a declarat preşedintele “Alma Mater”, Anton Hadăr.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-27

TAGURI: aranjamente, doctoranziComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image