2018-12-14 22:34


Arhitecţi: „Autorităţile nu respectă legea”

 |  21:00
Arhitecţi: „Autorităţile nu respectă legea”

Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) - Filiala Teritorială Bucureşti susţine, în urma unei analize, că autorităţile nu respectă legea achiziţiilor publice, calitatea proiectelor de arhitectură fiind pe ultimul loc în criteriile de atribuire a contractelor, iar comisiile nu includ un membru desemnat de OAR, conform prevederilor legale.

OAR Bucureşti a realizat o analiză a licitaţiilor pentru achiziţii publice (lucrări de arhitectură şi proiectare desfăşurate în perioada ianuarie-mai). Numai 1,5% din licitaţiile analizate au respectat normele în vigoare, în sensul în care comisia a evaluat şi calitatea proiectului. Astfel, în peste 98% dintre cele 67 de licitaţii incluse în studiu, preţul a fost unicul criteriu de atribuire a proiectului, încălcând astfel legea în vigoare. În cadrul licitaţiilor studiate de OAR Bucureşti, cererea de ofertă a fost procedura preferată de autorităţi în vederea achiziţiei unui proiect sau a unei lucrări de arhitectură (în 45 de cazuri). Aceasta este o procedură simplificată, recomandată pentru lucrări simple, care nu necesită o pregătire elaborată a documentaţiei. „Soluţiile pentru care se optează nu iau în calcul calitatea arhitecturii, protecţia mediului, calitatea execuţiei, oportunitatea investiţiei sau impactul pe termen lung. Ne dorim ca prin acest demers să tragem un semnal de alarmă şi să semnalăm faptul că nu se respectă legea”, a declarat prof. dr. arh. Mircea Ochinciuc, preşedinte OAR Bucureşti.

Doar pentru o treime dintre aceste achiziţii s-a optat pentru licitaţii deschise. Dintre acestea, doar trei au respectat durata de minimum 51 de zile între data publicării anunţului şi data de predare a documentaţiei. De asemenea, au fost organizate două concursuri la nivel naţional, însă juriile în aceste cazuri nu au fost desemnate de OAR, aşa cum ar fi cerut legea. Preţul s-a dovedit a fi criteriul de achiziţie cel mai important, precum şi durata execuţiei, deşi în multe dintre cazuri lucrarea nu se poate executa rapid din motive care ţin de tehnica execuţiei şi de punerea în operă. S-au întâlnit astfel situaţii în care în ofertă se specifica faptul că renovarea unui spital se va executa în două săptămâni, ceea ce este imposibil. 21 dintre aceste licitaţii s-au referit la lucrări de proiectare şi construcţie luate la pachet (cu toate că acestea sunt două competenţe extrem de diferite).

„Clădiri ridicol spoite”

OAR  Bucureşti a mai atras atenţia asupra lipsei de control în ceea ce priveşte procesul de reabilitare termică a blocurilor şi a consecinţelor estetice şi practice care decurg din aceste acţiuni. Potrivit OAR, „blocurile gri, socialiste, devin acum nişte clădiri ridicole spoite, cu risc pentru sănătatea locatarilor”. Arhitecţii susţin că utilizarea polistirenului în renovarea clădirilor vechi nu este o reţetă standard care se poate aplica uniform, existând posibilitatea de a opta şi pentru alte soluţii. Această practică este contraindicată în cazul clădirilor publice sau a imobilelor vechi cu o valoare arhitectonică deosebită.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-08-18

TAGURI: arhitecti, licitatii, reabilitare, illegal, cladiri, polistiren, pret, calitate, arhitectura, proiect
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DAN
07 Iun 2012

De ce s-a trezit OAR abia acum? Problemele semnalate sint vechi...
Random imageUltimele stiri


loading...