2017-01-24 07:05


Arme şi merţane la Costeşti

 |  21:00
Arme şi merţane la Costeşti

Ţiganii din toată ţara s-au adunat ieri la Costeşti, la Festivalul tradiţional al romilor, organizat în fiecare an de sărbătoarea Sfintei Marii.Tatăl autoproclamatului rege al ţiganilor, Florin Cioabă, este cel care l-a organizat pentru prima dată.

Potrivit organizatorilor, în acest an au fost mai puţine şatre decât în alţi ani, în jur de 50. „Foarte multe şatre ţigăneşti din sudul judeţului Vâlcea au contracte cu firme mari germane de producţie a automobilelor pentru livrarea de aluminiu, care se foloseşte la fabricarea saboţilor. De aici, probabil, şi abundenţa de maşini de fabricaţie germană în posesia multor membri ai şatrelor ţigăneşti”, a spus Viliam Stoica, preşedintele Partidei Romilor din Vâlcea.

Când ajung la Festivalul de la Costeşti, ţiganii merg dimineaţa la Mănăstirea Bistriţa, care se află în apropiere, se roagă, după care se întorc pe izlazul comunal, întind mesele, pregătesc mâncare şi aşteaptă invitaţi.

„Sărbătoarea Sfintei Marii se serbează de foarte mulţi ani la Costeşti, ţiganii căldărari fiind primii care s-au strâns acolo în ideea de a sărbători. Pe vremuri veneau acolo cu căruţele, îşi botezau copiii, se căsătoreau, dar, odată cu modernizarea lucrurile, a luat o altă turnură, vin cu maşinile, îşi arată prosperitatea, bunăstarea, iar din moment ce au ajuns să îşi permită, de ce nu ar face-o?” a declarat pentru ziarul „Puterea” preşedintele judecătorilor de stabor, Florin Motoi.

Sărbătoare cu pistoale

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Vâlcea, Liviu Iordache, un bărbat care avea asupra sa o armă neletală, respectiv un pistol cu bile de cauciuc, a fost ridicat de jandarmi, fiind preluat de poliţişti.

„Bărbatul a fost dus de către jandarmi şi poliţişti la locul unde se afla maşina oamenilor legii. Se numeşte Gheorghe Stănescu, are 30 de ani şi este din comuna Osica de Jus din judeţul Olt. Unele dintre persoanele cu care venise au vociferat în momentul în care bărbatul a fost preluat şi dus la maşinile Poliţiei şi Jandarmeriei pentru cercetări, dar nu s-a întâmplat nimic deosebit, nu au fost acte de violenţă, iar ulterior prietenii acestuia s-au liniştit”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Vâlcea.

Explicaţiile acestui gest vin tot de la Florin Motoi. „Statul a permis ca fiecare persoană ce doreşte să posede o asemenea armă neletală să o poarte, indiferent de etnie, atât timp cât posedă un permis. Acolo unde există incultură, nu trebuie să avem pretenţii. Cei de acolo trăiesc într-un loc uitat de lume, nu au un model de bine pe care să îl urmeze. Singurul lor model este acela al bogăţiei”, a spus şeful staborului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-04-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală