2018-10-23 02:57


Armonie prin contrast. Dezbatere publică pentru Centrul Cultural Favorit

 |  21:01
Armonie prin contrast. Dezbatere publică pentru Centrul Cultural Favorit
P24

După cinci de de lupte cu autorităţile centrale, cetăţenii din grupul Iniţiativa Favorit sunt atacaţi de oportunişti, oameni care critică proiectul. După aprobarea transferului către Primăria Sector 6 a Cinematografului Favorit din Drumul Taberei, autoritatea locală a afişat primele machete ale noului Centru Cultural. Acesta este un motiv suplimentar pentru unii cetăţeni, care în loc să fie constructivi şi să-şi spună părerea faţă de proiect, contestă munca altora.

Deşi studiul de fezabilitate şi cel tehnic au fost realizate de Primăria Sector 6 cu mai mult timp în urmă, până acum nimeni nu şi-a exprimat părerea faţă de viitoarea arhitectură. În opinia unor postaci cârcotaşi, care doar critică pe pagina de socializare, nu şi pe site-ul primăriei, unde proiectul este în dezbatere publică, viitorul Centru Cultural European Favorit este prea mare, nu ar “păstra tradiţiile” noastre, fiind invocată chiar o sesizare a Curţii de Conturi cu privire la fondurile alocate pentru studiile menţionate.

Armonie prin contrast. Dezbatere publică pentru Centrul Cultural Favorit
zoom

Mai mult, aceştia îi acuză pe membrii grupului de nemulţumirile lor, deşi ei nu au avut nici o contribuţie la realizarea noii arhitecturi a proiectului. În opinia generală, cârcotaşii reprezintă interesele unor persoane din Ordinul Arhitecţilor din România. Referitor la suma de 2,6 milioane de euro alocată de Primăria Sector 6 pentru începerea lucrărilor, în urma sesizării Curţii de Conturi, fondurile au fost retrase la rectificarea bugetară. Sumele necesare construirii noului centru cultural vor fi prevăzute într-un buget multianual al Primăriei Sectorului 6, defalcate pe trei ani. Autoritățile locale speră să atragă și fonduri europene. În fapt, Primăria Sectorului 6 și membrii Inițiativei Favorit au dus o luptă acerbă cu Guvernul, respectiv cu conducerea RADEF pentru preluarea celor două cinematografe, Favorit și Giulești.

Grație fostului ministru Ionuț Vulpescu, a lui Bogdan Stanoievici și a implicării deputatului liberal, Răzvan Mironescu s-a reușit transferul de patrimoniu la Primăria Sectorului 6.

Argumentele realizatorilor

“Proiectul Centrul Cultural European Favorit își propune realizarea unui obiect reprezentativ pentru zonă, având în vedere că de-a lungul timpului Cinema Favorit a căpătat o anumită notorietate. Volumul trebuie sa aibă personalitate, valoare iconică pentru zonă, să reprezinte un centru cultural pentru cartierul Drumul Taberei. Clădirea rezultată în urma consolidării, extinderii și modernizării va reprezenta un punct de reper atât la nivelul zonei cât şi la nivel urban.

Obiectivul proiectului este realizarea unui spațiu cultural destinat comunității cartierului Drumul Taberei, în scopul de a putea adăposti evenimente culturale dar și activități sau cursuri de natură artistică, lingvistică, etc. În același timp, se urmărește promovarea identităților culturale în context european și a formelor de comunicare între public și artiști”, se spune în prezentarea proiectului.]

Simbol şi punct de reper

Armonie prin contrast. Dezbatere publică pentru Centrul Cultural Favorit
zoom

Armonizarea prin contrast este concepul urmărit de arhitecţi, care au urmărit realizarea unei clădiri moderniste. “Însuși faptul că locatarii blocului de P+8 dinspre nord vor putea vedea un obiect sculptural și nu o terasă necirculabilă, credem că este un argument important ce susține demersul nostru. Forma propusă de noi încearcă, ca o condiție să protejeze dar să și extindă spațial interioarele, totul făcându-se în scopul unei treceri naturale, firești de la forma din plan a structurii existente la volumul propus. Credem că forma propusă are valențe tectonice însăși prin geometria ei, neintrând în conflict cu eforturile structurale”, se spune în documentaţia proiectului.

Elemente pentru proiectare

Foaierele, holurile sunt într-o relație de transparență cu piața din fața edificiului prin vitrajul total de pe fațada respectivă. În spiritul acestei idei, prin tehnica actuală se vor putea transmite spectacolele ce se desfășoară în interior sau orice alt tip de imagini și filmări (chiar și reclame capabile să contribuie la întreținerea complexului).

Mesh-ul, ca parte componentă a fațadei media, are și rolul unui parasolar, contribuind la economia de energie pe timpul verii. Materialul de finisaj, din considerente de greutate și formă ale volumului, va fi din tablă din aliaj de titan-zinc. În fața accesului, va fi o piațetă, iar clădirea va fi înconjurată de spații de recreere amenajate cu bănci, pergole, alternând cu spații verzi și spații de joacă pentru copii.

Accesul în centrul cultural se va face la nivelul parterului și prin subsol direct din parcarea subterană. Spațiul holului de la parter poate fi folosit şi pentru găzduirea de expoziţii și va conține și firma vechiului cinematrograf. Sala de spectacole, cu 706 locuri la care se adaugă încă 20 de locuri pentru persoanele cu handicap locomotor, are la parter un acces generos și 2 ieșiri de evacuare direct către exterior, și câte patru accese la etajele 1 și 2.

La etajul unu este zona de foaier, cafenea și grupuri sanitare, iar la etajul al doilea sunt trei săli de conferințe care pot fi folosite și pentru organizarea de activităţi, cursuri, ateliere de creaţie pentru toate vârstele de aproximativ 50 mp fiecare.

Biblioteca și cele două săli mari multifuncționale de 121 de locuri și respectiv de 118 locuri sunt la etajul al treilea. În partea de nord a clădirii sunt spațiile destinate actorilor dar și o sală de repetiții, la etajul al treilea, care poate fi folosită de public pentru cursuri de balet, teatru, dansuri etc., dispunând de grupuri sanitare şi vestiare.

Dragi Favoriţi

“Dorim să veghem, în continuare, ca promisiunile să fie puse în practică. Să ne iertaţi dacă ne implicăm emoţional. Este normal, pentru că, iată, am ajuns în linie dreaptă cu proiectul Favorit şi am dori să vedem că, în fine, se face ceva concret. Timp de 5 ani, am bătut la uşi, am scris petiţii, am fost la şedinţe de consiliu local şi general, am dat telefoane, am organizat, am mobilizat, am intrat în audienţe şi aşa mai departe. Familiile noastre ştiu mai bine, pentru că am sacrificat orele pe care le-am fi putut petrece cu cei dragi sau cu prietenii unei cauze căreia puţini îi dădeau şanse de reuşită. Dragi Favoriţi, acest proiect este SINGURUL PROIECT CULTURAL de mare amploare din Bucureşti care va fi finalizat – dacă va fi finalizat – prin mobilizarea exemplară a cetăţenilor. Vă rog nu uitaţi asta şi implicaţi-vă ACTIV alături de noi, cei din Grup. Asumaţi-vă misiunea nobilă de ACTOR SOCIAL şi nu doar pe aceea de spectator”, se spune în ultimul apel al Iniţiativei Favorit”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-11

TAGURI: initiativa favorit, critici, acuzatii, proiect, centru, cultural
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


TRECATOR
11 Ian 2016

O mare afacere a lui Udrea Cocos si Borcea , stampilata de Oprescu Stadion 23 august .
Random imageUltimele stiri


loading...