2019-02-22 13:05


ASTA-I CULMEA. România a ajuns să fie IMPORTATOR de lemne

 |  16:42
ASTA-I CULMEA. România a ajuns să fie IMPORTATOR de lemne

România a devenit, în premieră istorică, importator net de buşteni, pe fondul unor modificări legislative importante, dar şi al unor scumpiri agresive a masei lemnoase.

Anul trecut a fost extrem de agitat pentru sectorul forestier.

„Preţul mediu de pornire a fost de 180,26 lei pe metru cub, iar preţul mediu de adjudecare a fost cu 43% mai mare, adică 258,75 lei pe metru cub. În medie, metrul cub de răşinoase a fost adjudecat cu 317,05 lei, metrul cub de fag cu 238,5 lei, iar metrul cub de stejar cu 388,06 lei, creşterile de preţuri, în urma licitaţiilor publice, fiind de 52% la răşinoase, 43% la stejar şi 41% la fag”, a anunţat recent Romsilva, citată de Gândul.

Regia Naţională a Pădurilor are, pentru 2018, un program de recoltare de 9,98 milioane de metri cubi. Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare fond forestier aflat în proprietatea publică a statului - aproximativ 47% din totalul fondului forestier naţional.

 Pentru  ceilalţi proprietari de păduri scumpirea masei lemnoase este un succes, pentru procesatori, producătorii de mobilă şi ceilalţi operatori din industria lemnului a fost un dezastru.

În acelaşi raport, Doina Pană mai arată că, datorită Radarului Pădurilor şi a sistemului 112 pentru transportul de lemn, instrument implementat în 2014, „de la 8,8 milioane mc/an lemn tăiat ilegal (conform raportului Curtii de Conturi a României din anul 2014), s-a ajuns la cca 0,4 milioane mc/an (...) Sistemul informatic SUMAL funcţionează din 2014, fără întrerupere. El a fost dezvoltat în plus, în 2014, faţă de cerinţele Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, încât drumul lemnului de când pleacă din pădure până la destinatarul final (mobilă sau ieşire din ţară) este urmărit în timp real prin intermediul Radarului Pădurilor”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-01-08

TAGURI: romania, premiera, importator, lemne, scumpiri
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


LEVST.
08 Ian 2018

"Nimic nou sub soare..." Pai nu asta este modelul? De ce si pe aceasta pagina apar cereri de angajari pentru lemnari, tamplari, et c. in Austria , etc., pentru a prelucra si lemnul brut luat pe nimic din Romania, si a-l trimite inapoi, de 2-3-4 ori mai scump...Ca si cu majoritatea produselor, de ex., in abatoarele germane lucreaza (de fapt sunt sclavi) o gramada de romani, despre care s-au scris multe articole de cum sunt platiti, tratati si in ce conditii locuiesc... Iar pentru ca nemtii(si nu numai ) au de mult tehnologii sofisticate, ei cumpara -pe nimic- carnea din Romania, o transeaza frumos, la mm, o ambaleaza atragator si o vand si in Romania, insa deobicei pe cea mai veche, eticheta nu se uzeaza prea usor, sclipiciurile rezista , de asemeni, si astfel porcii romanesti sunt "sacrificati" si transati -DE romani- in abatoarele nemtesti, etc., si sunt revanduti in Romania, de cateva ori mai scump si de cateva ori mai vechi (carne veche, nu neaparat alterata), intreg profitul intra in buzunarele nemtilor, care -in acest fel- isi platesc regeste milioane de someri...
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...