2019-03-22 04:29


Au început înscrierile pentru evaluarea naţională

 |  16:45
Au început înscrierile pentru evaluarea naţională
Înscrierile pentru evaluarea naţională încep astăzi şi sevor încheia la 15 iunie, urmând ca prima probă de examen, cea la limba şiliteratura română, să fie susţinută la 20 iunie, potrivit calendarului dedesfăşurare a examenului stabilit de Ministerul Educaţiei.

Înscrierea candidaţilor se face la secretariateleunităţilor de învăţamânt pe care elevii claselor a VIII-a le-au absolvit. Atâtcandidaţii proveniţi din învăţământul de stat, cât şi cei din învăţământulparticular au dreptul să susţină acest examen fără taxă. La evaluarea naţionalăse pot înscrie atât absolvenţii clasei a VIII-a din seria curentă, cât şi ceidin seriile anterioare care nu au participat în nici o sesiune la unul dinexamenele naţionale (examenul de capacitate, testele naţionale, tezele cusubiect unic sau evaluarea naţională). Candidaţii din promoţiile de până în1998 inclusiv nu participă la evaluarea naţională, întrucât pot solicitaechivalarea examenului de capacitate. De asemenea, elevii români care austudiat în străinătate se pot înscrie la evaluarea naţională numai dupăechivalarea studiilor şi promovarea examenelor de diferenţă stabilite deMinisterul Educaţiei, prin Centrul Naţional pentru Recunoaşterea şi EchivalareaDiplomelor, prevede metodologia examenului. Evaluarea naţională constă însusţinerea unor probe scrise, fiecare cu durata de 120 de minute. Cea de-a douadisciplină la care se va susţine evaluarea naţională este limba şi literaturamaternă - pentru elevii care aparţin minorităţilor naţionale şi care au urmatcursurile gimnaziale în limba maternă (21 iunie), iar ultima probăestematematica (22 iunie).

Rezultatele finale vor fi afişate la 24 iunie, urmând cadepunerea contestaţiilor să se facă în aceeaşi zi, în intervalul orar14.00-18.00. Evaluarea naţională se defăşoară anual într-o singură sesiune şireprezintă modalitatea de evaluare a competenţelor dobândite pe parcursul învăţământuluigimnazial. Fără susţinerea acestui examen, elevii nu se pot înscrie în clasa aIX-a. Înscrierea în clasa a IX-a se va face pe baza mediei de admitere. Aceastareprezintă media aritmetică între media generală la evaluarea naţională şimedia generală de absolvire a claselor V-VIII.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-12-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...