2017-01-22 12:15

SOCIAL


Şomeri cu rezidenţiatul luat

 |  21:00
Şomeri cu rezidenţiatul luat

Tinerii din Bucureşti au protestat din nou în faţa Ministerului Sănătăţii. Aceştia sunt extrem de nemulţumiţi pentru că, deşi au promovat examenul de rezidenţiat din luna noiembrie a anului trecut, nu au prins un post la repartiţie, iar oficialii din minister au decis organizarea unui nou examen, în luna martie, la care, dacă vor să se înscrie, vor mai trebui să scoată din buzunar 300 de lei pentru taxa de concurs.

Nemulţumirile tinerilor sunt extrem de mari, pentru că, spun ei, la finalul examaneului de anul trecut li s-a promis suplimentarea locurilor, astfel încât toţi cei ce au promovat să primească un loc de muncă. Promisiunea nu s-a materializat, iar tinerii au ieşit în stradă.

Ministerul a scos la concurs cele 98 de locuri şi 300 de posturi, rămase de anul trecut. Nici un loc rămas liber nu este din Bucureşti, toate sunt din ţară.

„Am luat examenul şi nu avem un loc de muncă. Trebuie să aducem adeverinţă de la minister că am promovat examenul, să putem lua şomaj. Acum trebuie să mai plătim 300 de lei să ne înscriem iar. Vă daţi seama că mulţi nu se vor înscrie. E nedrept. Noi am luat deja examenul. Sunt posturi prin diverse locaţii din ţară şi salariul e mic. 700-800 de lei. Din ce să ne mai plătim chiria? Nu ne asigură nimeni cazare. Suntem în situaţia în care suntem şi domnul ministru se mai întreabă de ce pleacă medicii din ţară. De asta pleacă!”, a declarat, pentru ziarul „Puterea”, Alina Cicoveanu, o tânără care a promovat examenul în toamnă cu peste 600 de puncte.

Încă 300 de lei

Oficialii Ministerului Sănătăţii spun că decizia de a organiza rezidenţiatul în martie va rămâne valabilă, pentru că legea nu permite redistribuirea sau suplimentarea locurilor. Cu toate acestea, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, susţine că „noi am fost de la început împotriva organizării unui nou examen de rezidenţiat. Ar trebui redistribuite locurile către cei ce au luat note de trecere. Legea permite redistribuirea, pentru că alocarea s-a făcut prin ordin de ministru. La fel se poate face şi acum. Din punct de vedere economic, nu cred că miza o reprezintă cei 300 de lei. Sunt multe cheltuieli pe care universităţile trebuie să le acopere cu acei bani”.

Protestele continuă

Patru persoane din rândul celor venite să protesteze au mers la discuţii cu oficialii din minister, fără să obţină vreun rezultat. Tinerii mai spun că dacă nu le vor fi ascultate doleanţele, sunt dispuşi să meargă mai departe cu pichetarea. În zilele următoare, aceştia promit că se vor strânge în număr mai mare pentru a protesta.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-05-22

TAGURI: Ministerul-Sanatatii, Romania, Vasile-Astarastoaie, coelgiul-medicilorComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image