2017-01-24 03:05


Au supravieţuit cu brio la -35 de grade Celsius

 |  21:00
Au supravieţuit cu brio la -35 de grade Celsius

Temerarii Coco Galescu şi Romeo Dunca au atins marţi seară Polul Sud după o expediţie care a durat mai bine de două săptămâni. În urmă cu fix 100 de ani, pe 14 decembrie 1911, Roald Amundsen cucerea pentru prima dată cel mai rece pol al lumii.

După ce în 2007 au încheiat cu brio expediţia spre Polul Nord, cei doi au plecat pe 29 noiembrie din Timişoara, decişi să parcurgă acelaşi drum ca şi norvegianul acum un secol. O zi mai târziu au ajuns în Chile şi mai apoi în Punta Arenas. Pe aeroportul din Santiago au rămas fără alimente, ca urmare a unei legi motivate de poliţiştii chilieni, expediţia fiind chiar pusă în pericol.

Ulterior, li s-a alăturat şi un nepot al unuia dintre membrii echipei lui Amundsen, iar Dunca a fost cel care s-a ocupat de sania cu echipament a norvegianului. În cele din urmă, bătrânul în vârstă de 75 de ani a fost nevoit să renunţe la visul său cu doar patru zile înainte de final. „A cedat fizic şi am fost nevoiţi să-l transportăm pe o sanie ca şi într-o misiune de salvare”, a povestit Coco Galescu.

La fix 11 zile după ce au parcurs primii 10 kilometri pe schiuri, împreună cu alţi 16 norvegieni, Galescu şi Dunca au depăşit pe schiuri cei 500 de kilometri, temperaturile de -35 de grade Celsius şi epuizarea fizică, păşind pe schiuri în cel mai sudic punct al planetei marţi seară, în jurul orei 20.00.

„Suntem primii exploratori români care au ajuns la Polul Sud, într-o expediţie plină de încercări, parcurgând peste 500 km pe schiuri. Am avut onoarea să arborăm steagul României, cu semnăturile celor care ne-au ajutat şi susţinut, în temerara noastră încercare şi acesta flutură falnic, la împlinirea a 100 de ani de la cucerirea celui mai sudic punct al Pământului, alături de alte steaguri ale lumii”, au scris cei doi în jurnalul de călătorie.

Dunca, milionarul explorator

Cotat cu o avere de peste 40 de milioane de euro, Dunca a bifat câteva experienţe de neuitat în ultimii şase ani. În 2005, a devenit primul român care a participat şi terminat Raliul Dakar, la clasa moto, unde s-a clasat pe locul 79. La nici un an distanţă, împreună cu Horia Colibăşanu a cucerit Himalaya (vârful Manaslu – 8.163 de metri), şi, ulterior, alături de Coco Galescu a atins Polul Nord, tot pe schiuri, bifând de asemenea o premieră românească. Un obişnuit al RedBull Romaniacs, milionarul timişorean a fost la un pas de tragedie în urmă cu patru luni, când a căzut cu ATV-ul într-o râpă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-01-02

TAGURI: coco galescu, romeo dunca, polul sud, expeditie, schiuri, roald amundsenComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală