2017-01-24 13:14


Autorităţile ne liniştesc: Nu există pericol de inundaţii până la 1 martie!

 |  15:38
Autorităţile ne liniştesc: Nu există pericol de inundaţii până la 1 martie!

Ion Sandu, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie susţine că precipitaţiile şi temperaturile prognozate până la 1 martie nu vor conduce la producerea de inundaţii. Totodată, Cristian Apostol, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor a declarat că orice situaţie neprevăzută ce va apărea, va fi anunţată din timp, dar pentru orice eventualitate, s-a creat o celulă de criză la nivelul ministerului.

Administraţia Naţională “Apele Române” a anunţat, miercuri, că pericolul de inundaţii pe cursurile de apă nu este iminent în următoarele 7-10 zile, iar surplusul de apă rezultat din topirea zăpezilor va fi preluat fără probleme în lacurile de acumulare aflate, în prezent, la jumătate din nivelul maxim.

“Pentru următoarele 7-10 zile, nu există pericol de inundaţii pe cursurile de apă. Surplusul de apă rezultat din topirea zăpezilor care va ajunge în cursurile de apă va fi preluat fără probleme în lacurile de acumulare, în prezent pe jumătate goale. Dacă se vor păstra minimele negative în timpul nopţii, zăpada nu se va topi brusc. De asemenea, dacă nu vor apărea precipitaţii lichide, care antrenează o topire mai rapidă a zăpezii şi o creştere a surplusului de apă, nu ne aşteptăm la fenomene deosebit de periculoase, pentru următoarele 7-10 zile”, a declarat, pentru Agerpres, Ana-Maria Agiu, purtător de cuvânt al ANAR.

Reprezentanta ANAR a adăugat că în zonele de câmpie poate apărea fenomenul de băltire, în atare condiţii autorităţile locale fiind nevoite să îndepărteze zăpada depusă în zona caselor: “În zonele de câmpie, este posibil să apară fenomenul de băltire, de aceea este util ca autorităţile locale să ia măsurile necesare de îndepărtarea a zăpezii din zona caselor, să cureţe şanţurile şi rigolele, pentru a face traseu zăpezii spre cursurile de apă”.

Cristian Apostol, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor, sustine ca orice pericol sau orice situaţie neprevăzută ce va apărea, va fi anunţată din timp: “Vorbim despre situaţia actuală şi vă facem cunoscut faptul că ministerul Mediului şi Păduriloreste pregătit să gestioneze orice situaţie neprevăzută. Avem o celulă de criză la nivelul ministerului. Pe de altă parte, orice pericol ar apărea şi orice situaţie neprevăzută va fi anunţată din timp. Suntem pregătiţi şi pe lacurile de acumulare în cazul în care apar topiri rapide ale zăpezii, dar, după cum arată prognoza, nu există acest risc”.

Ion Sandu, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie susţine că precipitaţiile şi temperaturile prognozate până la 1 martie nu vor conduce la producerea de inundaţii.

Posibilitatea producerii inundaţiilor în urma topirii zăpezilor depinde de două condiţii, respectiv temperaturi maxime de 10 grade Celsius şi precipitaţii de 10 litri/mp, ceea ce nu este cazul până la începutul lunii martie, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Ion Sandu, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

“Obligaţia ANM este să furnizeze evoluţia privind precipitaţiile pe interval de 15 zile. Sunt necesare două condiţii să înceapă acest fenomen de inundaţii sau băltiri. Prima se referă la temperaturi de 10 grade Celsius ziua şi de zero grade noaptea, şi, în acelaşi timp, cantităţi de precipitaţii de 10 l/mp. Până pe 1 martie, noaptea, temperaturile vor fi negative, iar ziua uşor pozitive, de 3-5 grade Celsius”, a afirmat Sandu.

Oficialul ANM a adăugat faptul că, în ceea ce priveşte producerea de precipitaţii, aceasta este preconizată să apară încă din aceste zile, dar momentan nu se cunoaşte dacă va fi vorba despre ploi sau ninsori.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-04-09

TAGURI: Administraţiei Naţionale de Meteorologie, inundatii, topirea zapezii, 1 martie, Administraţia Naţională “Apele Române”, MinisterComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală