2018-12-19 17:54


Avertisment pentru firme: Amenzi de 2.500 lei dacă nu-și protejează angajații în caz de temperaturi extreme

 |  14:07
Avertisment pentru firme: Amenzi de 2.500 lei dacă nu-și protejează angajații în caz de temperaturi extreme

Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, a avertizat că firmele care nu respectă prevederile legale cu privire la protecția persoanelor în perioadele cu temperaturi extreme riscă amenzi de până la 2.500 lei.

"Atenționăm angajatorii că au obligația legală să distribuie ceai fierbinte angajaților care lucrează expuși la temperaturi extreme, când termometrul scade sub minus 20 de grade sau în condiții de vânt, care pot fi corelate cu aceste valori. Totodată să acorde pauze pentru refacerea capacității de termoreglare în spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător și să le asigure echipament individual de protecție. În situația în care angajatorii nu pot asigura aceste condiții, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau ai salariaților, vor dispune reducerea duratei de lucru în mod corespunzător sau întreruperea acestuia cu asigurarea continuității la locurile de muncă. Pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaților se mențin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă. Ulterior, vor fi stabilite modalitățile de recuperare a timpului nelucrat", a precizat inspectorul general de stat, într-un comunicat de presă.

Acesta a susţinut că măsurile minimale de protecție a sănătății salariaților trebuie luate în cazul în care temperaturile extreme se mențin cel puțin două zile consecutiv.

Dantes Nicolae Bratu a avertizat că, în caz de nerespectare a prevederilor legale privind măsurile care pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, sancțiunile pot consta în amenzi de la 1.500 la 2.500 lei. De asemenea, există posibilitatea sistării activității companiei până la remedierea deficiențelor constatate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-20
Citeste si:
ANM prelungeşte codul galben de ger până luni. Temperaturile minime vor coborî până la minus 28 grade

TAGURI: avertisment, firma, amenda, 2500, lei, nu, protejeaza, angajat, temperaturi, extreme
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...