2017-01-19 17:17

SOCIAL


Azi, o nouă confruntare cu sindicatele. Guvernul, decis să modifice Codul muncii chiar cu riscul demiterii

 |  18:00
Azi, o nouă confruntare cu sindicatele. Guvernul, decis să modifice Codul muncii chiar cu riscul demiterii

Guvernul vaflexibiliza Codul muncii chiar cu riscul demiterii, a declarat, ieri, AndreeaPaul Vass, consilier al primului ministru, precizând că Executivul şi-aprezentat "crezul politic" asupra proiectului de ocupare a forţei demuncă. Pe de altă parte, preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, adeclarat că premierul Emil Boc a invitat dinnou, vineri, sindicatele şipatronatele separat la discuţii pe tema modificării Codului Muncii, darreprezentanţii sindicatelor nu acceptă o întâlnire decât împreună cupatronatele.

"Astăzi(ieri n.r.) Guvernul îşi declară crezul politic asupra proiectului de ocupare aforţei de muncă. Fără o politică activă a ocupării pieţei muncii, atât pepartea de cerere, cât şi a ofertei, nu putem vorbi de dezvoltarea economică aRomâniei pe termen scurt. Din acest punct de vedere, avem trei obiective.Primul esteflexibilizarea Codului muncii, chiar cu riscul demiterii actualuluiGuvern", a spus Vass, la o conferinţă de prezentare a Strategieiguvernamentale pentru dezvoltarea sectorului IMM în perioada 2009-2013.

Surseoficiale au declarat căGuvernul a discutat miercuri, în primă lectură,proiectul de modificare a Codului munciişi intenţionează să se reuneascăîn următoarele zile în şedinţă specială pentru a aproba documentul.Modificările legislative vor fi promovate prin angajarea răspunderii Guvernuluiîn Parlament.

Hossu: Nu mergem lanegocieri decât împreună cu patronatele

Şeful“Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a anunţat că premierul Emil Boc şi ministrul IoanBotiş au chemat, vineri, la Ministerul Muncii, sindicatele la ora 11.00 şipatronatele la ora 12.30, darsindicatele nu sunt de acord cu întâlniriseparate.

"Îivom transmite premierului o scrisoare prin care îivom cere să organizezeo întâlnire cu toţi reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatelorîmpreună,nu separat. Dacă nu este de acord cu solicitarea noastră,sindicatele nu se vor prezenta vineri la Ministerul Muncii", a precizatHossu.

Trimitereasalariaţilor înconcediufărăplată15zile,introducerea obiectivelor de performanţă sau eliminarea principiilor privindnegocierea colectivăsunt câteva dintre modificările Codului munciirespinse de sindicate şi care, potrivit acestora, vor crea haos, tensiunilocale şi fraudă fiscală.

Confederaţia"Cartel Alfa" va arăta, miercuri, într-un comunicat, care suntprincipalele propuneri de modificare a Codului muncii pe care sindicaliştii leresping. Astfel, sindicaliştii nu sunt de acord cu modificarea articolului 40,prin care se instituie dreptul angajatorului de a stabili unilateral obiectivede performanţă individuală pentru salariaţi şi criterii de evaluare, arătând căinstituirea acestui drept, fără a se preciza un sistem de limitare rezonabilă aobiectivelor de performanţă ce pot fi stabilite, deschide calea către abuzuri. "Angajatoriivor putea stabili obiectivele în aşa fel încât salariaţii nu vor putea realizaniciodată salariul negociat şi vor putea fi concediaţi cu uşurinţă pentrunecorespundere profesională, dacă nu îndeplinesc obiectivele deperformanţă", precizează "Cartel Alfa".

Sindicaliştiinu susţin nici propunerea Guvernului prin carese elimină limitareaposibilităţii de prelungire a delegării salariatului doar o singură dată pentru60 dezile,prevăzută la articolul 44. În opinia acestora, prinaceastă prevedere salariaţii vor putea fi constrânşi să accepte delegărimultiple sau permanente, fără ca angajatorul să mai fie obligat la introducereaclauzei de mobilitate în Contractul Individual de Muncă (CIM) şi la plata unordrepturi suplimentare pentru salariatul care munceşte într-un astfel de regim.

Niciarticolul 129, prin care se stabileşte că normele de muncă se fac şi semodifică doar de către angajator, fără acordul salariatului sau alsindicatului, nu este susţinut de partea sindicală, care consideră că astfelpatronul poate oricând să modifice norma de muncă, ceea ce înseamnă că poate sămodifice unilateral şi după bunul plac salariul.

"Salariaţiivor deveni în acest fel sclavii propriului contract de muncă", afirmăsindicaliştii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-08-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image