2017-01-24 00:57


Bacul de trei lei teza. Profesorii au corectat şi evaluat lucrările pe mai nimic

 |  18:50
Bacul de trei lei teza. Profesorii au corectat şi evaluat lucrările pe mai nimic

Mai mulţi profesori au renunţat să mai corecteze tezele de labacalaureat, după ce au realizat că cheltuiesc mai mult pe transport şi pe mâncare,decât primesc pentru evaluarea lucrărilor candidaţilor. Totodată, informaticienii liceelor careau fost prevăzute cu camere de supraveghere nu primesc nici un ban în pluspentru zecile de ore pierdute pentru înregistrarea filmuleţelor pe CD-uri. InspectoratulŞcolar al Municipiului Bucureşti recunoaşte că nu s-a gândit nimeni să fie plătiţicei care arhivează filmuleţele de la Bac pe CD-uri.

Ca şi anul trecut, profesorii evaluatori sunt plătiţi, la examenul debacalaureat, cu 4 lei per teză corectată. Suma este impozitabilă, astfel cădascălii vor câştiga practic doar 3 lei pentru fiecare teză corectată. Însesiunea de bacalaureat 2010, mai mulţi profesori din ţară au renunţat lacorectură, realizând că obţin mai puţini bani de la Bac, decât cheltuiesc petransport sau pe mâncare, în cele două - trei zile în care trebuiau să evaluezetezele candidaţilor. Anul trecut, mai mulţi profesori din Dâmboviţa, care făceaunaveta din diverse localităţi situate spre “graniţele” judeţului la centrele de corectură dinmunicipiul Târgovişte, au anunţat Inspectoratul Şcolar că renunţă să se maiprezinte la corectură. O profesoară a realizat, după ce a scăzut cheltuielilede transport şi cele pe mâncare, dintr-o zi de Bac, că trebuia să mai plăteascădin propriul buzunar 3-4 lei pentru a acoperi “investiţiile” în examen. IŞJ Dâmboviţa a fost nevoit să găsească înlocuitori,în timp scurt, pentru aceşti profesori evaluatori. Astfel de scenarii s-aurepetat şi anul acesta, în mai multe judeţe din ţară (Bacău, Constanţa, Dâmboviţasunt doar câteva exemple).

Mai mult, introducerea camerelorde filmat în sălile de examen a mai ridicat o problemă. Informaticienii unităţilorde învăţământ în care au existat astfel de dispozitive de supraveghere au fost însărcinaţisă arhiveze filmuleţele pe CD-uri, pentru a fi transmise către inspectoratele şcolare.Nu a fost uşor. Mai mulţi informaticienii din diverse licee din ţară au mărturisitreporterilor noştri că au stat până noaptea în unităţile şcolare pentru aimprima filmările pe CD-uri. În plus, aparatura utilizată în licee fiind achiziţionatăcu licenţă, mulţi informaticieni au fost nevoiţi să contacteze reprezentanţiifirmei care a livrat aparatele, pentru a putea descărca filmele. “Am avut nevoie de o parolă pentru adescărca aceste filmuleţe. Am pierdut toată ziua cu treaba asta”, ne-a declarat un informatician de laun liceu din Capitală.

Informaticienii care au statzeci de ore în şcoli pentru a descărca filmuleţele de pe camerele desupraveghere nu ştiu dacă vor fi plătiţi pentru munca lor. În ordinulministrului educaţiei, Daniel Funeriu, care prevede sumele ce urmează să fie plătitecadrelor didactice care participă la examenul de bacalaureat, nu se menţioneazănimic despre personalul care va descărca filmele înregistrate în sălile deexamen.

Nistor: Profesorii nutrebuie să mai accepte să fie călcaţi în picioare

Sindicatele din învăţământ susţin căau avertizat profesorii că munca de la bacalaureat nu va fi recompensată. “Este adevărat că mulţi profesori au renunţat la corectură.Trebuiau să facă acest lucru înainte de intrarea în vigoare a Legii educaţiei naţionale.Sumele oferite la bacalaureat sunt jignitoare. La bacalaureat trebuie aduşi, lacorectură, cei mai buni profesori şi trebuie recompensaţi pe măsură. Eu cred cădupă acest bacalaureat, cei din minister vor realiza că trebuie să investească înînvăţământ. Noi am avertizat aceste cadre didactice, cum este şi cazulinformaticienilor, că nu vor fi retribuite pentru aceste activităţi, înainte deintrarea în vigoare a Legii 1/2011. Acum, îmi pare rău, dar aceste activităţiau devenit datorie de serviciu. Societatea civilă a creat această situaţie. Vomscăpa de această situaţie când nu vom mai accepta să fim călcaţi în picioare”, ne-a declarat preşedintele executival Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ “Spiru Haret”, Marius Nistor.

FSLI: Firimituriaruncate profesorilor

Conducerea FederaţieiSindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţine că informaticienii vor fi plătiţipentru activitatea de la Bac numai dacă au fost trecuţi în comisia de examen. “Informaticienii vor fi plătiţi camembri ai comisiei. În mod normal, doar cei care au fost trecuţi în comisie vorprimi aceşti bani. Nu vor fi plătiţi în plus. Eu am spus, încă de la apariţiaordinului ministrului, că aceşti bani nu sunt decât nişte firimituri aruncateprofesorilor. Dacă vrem performanţă, trebuie să plătim corespunzător.Profesorii s-au dus la corectură, nu pentru bani, ci din respect pentru elevi.Este o chestiune de deontologie profesională”, ne-a declarat secretarul general al FSLI, LiviuPop.

Reprezentanţii MinisteruluiEducaţiei susţin că gestionarea înregistrărilor de la probele scrise aleexamenului de bacalaureat au a fost lăsată la latitudinea fiecăruiinspectorat.

Inspectoratul Şcolar alMunicipiului Bucureşti (ISMB) susţine că nu s-a gândit nimeni cum vor fi plătiţiinformaticienii care înregistrează filmuleţele. “Unitatea de învăţământ are anumite obligaţii, printreacestea este şi înregistrarea filmărilor de la examene. Bănuiesc căinformaticienii şcolilor s-au ocupat de acest lucru. Nu s-a gândit nimeni cu câtvor fi plătiţi cei care înregistrează filmuleţele pe CD-uri, vă spun sincer”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt alISMB, Marian Banu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală