2018-10-22 13:47


Celulele stem au bancă publică

 |  21:00
Celulele stem au bancă publică

Institutul Clinic Fundeni a primit o finanţare de 250.000 de euro de la Ministerul Sănătăţii pentru a inaugura prima bancă de celule stem hematopoietice a unei unităţi sanitare de stat. Banca îndeplineşte în totalitate standardele Agenţiei Naţionale de Transplant şi pe cele europene care reglementează activitatea de procesare şi conservare a celulelor vii.

La Fundeni se vor asigura condiţii pentru procesarea celulelor stem hematopoietice atât pentru pacienţii cărora li se efectuează transplant medular la institut, cât şi pentru donatorii voluntari ale căror celule stem vor fi procesate aici.

„Înfiinţarea acestei bănci vine în contextul în care Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este în curs de finalizare, ceea ce presupune accesul pacienţilor la celule de la donatori neînrudiţi pentru transplant, atât din Registrul Naţional, cât şi din Registrele Internaţionale interconectate la acesta”, a declarat dr. Carmen Orban, managerul Institutului Fundeni.

Pot salva pe oricine

Procesarea celulelor stem hematopoietice în condiţii de bancă reprezintă o necesitate pentru ca celulele recoltate în România să poate fi trimise prin intermediul Registrului către orice centru de transplant medular din străinătate, acolo unde pot salva o viaţă.

„Banca de celule stem din cadrul Institutului Clinic Fundeni devine un partener indispensabil al Registrului Naţional de Donatori Voluntari”, a mai spus dr. Carmen Orban.

În momentul de faţă, există un Program Naţional de transplantare cu celule stem. Operaţiile se fac în străinătate, iar costurile sunt uriaşe, de aproximativ 100.000 de euro pentru un singur pacient. Fiind vorba de atât de mulţi bani, nu toţi pacienţii ajung pe masa de operaţie, ci rămân pe lista de transplant. Înfiinţarea acestei bănci va scuti statul de la cheltuirea acestor sume uriaşe de bani şi va ajuta un număr considerabil mai mare de bolnavi.

Se vor recolta şi din cordonul ombilical

Potrivit managerului Institutului Fundeni, sunt îndeplinite toate criteriile pentru a deveni şi prima bancă publică de celule de cordon ombilical dintr-un spital de stat. Acest lucru înseamnă că în viitor se va putea accesa şi această sursă de celule stem pentru a se efectua proceduri de transplant.

Singurul moment în care celulele stem ombilicale se pot recolta este momentul naşterii. Recoltarea este un procedeu extrem de simplu şi fără nici un risc atât pentru mamă, cât şi pentru copil. După ce copilul s-a născut, din cordonul ombilical se extrage o cantitate de până la 150 ml de sânge într-un recipient special.

Reprezentanţii Institutului Fundeni nu exclud posibilitatea ca în viitor să se adauge şi o componentă privată la această bancă de celule. În acest fel, cei care vor să îşi stocheze celulele pentru propria familie să o poată face plătind.

În România, 500 de femei nasc zilnic. Dintre acestea, un număr de 150 aleg recoltarea de celule stem din cordonul ombilical, la privat. Restul de 350 nu îşi permit o asemenea procedură. În momentul în care banca va putea colecta celulele stem la naştere, va fi nevoie doar de acordul femeii de a deveni donator voluntar şi se vor putea recolta.

Stat vs privat

Banca publică recoltează numai sânge la naştere, din cordonul ombilical, procedura este gratuită, dar mama nu are drept de proprietate asupra celulelor. Statul este proprietarul celulelor.

De cealaltă parte, la băncile particulare, părinţii sunt proprietarii celulelor până când copilul devine major, iar probele pot fi utilizate imediat, în funcţie de necesităţi.

Ce boli tratează

Celulele stem sunt o şansă în tratarea multor boli grave şi, pentru că sunt stocate conform unei anumite proceduri, sunt disponibile în cazuri de urgenţă reducând timpul de găsire a unui donator.

Ajută la regenerarea celulară, fapt care conduce la tratarea mai multor afecţiuni şi dizabilităţi, printre care se află: boala Parkinson, scleroza multiplă amiotrofică, leziuni ale măduvei spinării, arsuri, boli cardiovasculare, diabet sau artrită.

Folosite în transplantare, celulele stem pot avea o compatibilitate de până la 100%, maximizând şansele vindecării atât a copilului, cât şi a altor membri din familie.

Rata de supravieţuire în cazul transplantului între fraţi este de 73% faţă de 29% în cazurile de transplantare de la un donator neînrudit.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-05-14

TAGURI: transplant, celule-stem, banca, copil, Fundeni, Carmen-Orban
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...