2019-03-26 02:50


BANI de la STAT pentru copiii născuți după 2011. Vezi ce trebuie să faci!

 |  16:34
BANI de la STAT pentru copiii născuți după 2011. Vezi ce trebuie să faci!

Copiii români născuți după data de 9 februarie 2011 vor primi de la stat o sumă de 500 de euro, bani pentru educație, conform legislației. Tinerii vor fi singurii care vor avea acces la bani, după ce împlinesc vârsta de 16 ani. Deși ar fi trebuit acordați din 2013, banii pentru educație ar urma să fie alocați copiilor începând din martie.

Statul s-a angajat să acorde, în scop educațional, 500 de euro pentru fiecare copil născut după data intrării în vigoare a Legii educației naționale nr. 1/2011, adică după 9 februarie 2011. Obligația este prevăzută chiar în acest act normativ, împreună cu condițiile în care se vor acorda banii pentru educație. Inițial, suma de bani trebuia acordată din 2013, însă Guvernul a tot amânat aplicarea efectivă a prevederilor legale în cauză. Ultima amânare a fost recent stabilită pentru 1 martie 2017, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2016, în vigoare de la momentul publicării în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1035 din 22 decembrie 2016.

Așadar, copiii ar putea primi acești bani după 1 martie 2017, dacă autoritățile nu decid să aplice o nouă amânare prevederilor din Legea educației. Prin OUG nr. 83/2014, Executivul stabilise că acordarea banilor se amână până la 31 decembrie 2016, ceea ce însemna că copiii ar fi putut primi banii încă de la începutul lui 2017. Cadrul legal referitor la cei 500 de euro pentru educație nu este însă complet la acest moment, fiind necesare norme suplimentare pentru aplicarea prevederii - ceea ce nu exclude posibilitatea unei noi amânări și după 1 martie 2017.

“Statul sprijină dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia. Suma este acordată în scop educaţional în beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. (...) Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educaţie permanentă prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro se acordă tuturor copiilor născuţi după data intrării în vigoare a prezentei legi”, stabilește Legea educației.

Concret, cei 500 de euro vor fi depuși de autorități, în baza certificatului de naștere, într-un cont de depozit ("cont pentru educație permanentă") deschis la Trezoreria Statului, pe numele copilului, de către oricare dintre părinți, împuternicitul acestora sau reprezentantul legal. În plus, și părinții vor avea posibilitatea să depună bani în acest cont, iar pentru sumele aflate la Trezorerie se va plăti o dobândă anuală din bugetul statului.

Practic, titularul contului va fi copilul, el urmând să fie singura persoană care va putea să retragă sume, începând de la vârsta de 16 ani și cu acordul expres al părinților. "Titularul contului este singura persoană care poate solicita sume din contul pentru educaţie permanentă, începând cu vârsta de 16 ani şi cu acordul expres, după caz, al părinţilor, al tutorelui sau al reprezentantului legal. Trezoreria Statului eliberează vouchere echivalente în valoare cu sumele solicitate", mai scrie în lege.

Deși Legea educației este în vigoare din 9 februarie 2011, aplicarea efectivă a prevederilor privind banii pentru educație a fost stabilită inițial pentru anul 2013. Cu toate acestea, copiii nu au primit bani din 2013 pentru că termenul de intrare în vigoare a fost amânat de câteva ori prin ordonanță de urgență, așa cum ne-au confirmat reprezentanții Ministerului Educației. În acest sens, cea mai recentă amânare este prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 83/2014, ce prevede ca termenul să se proroge până la data de 31 decembrie a anului curent. Așadar, copiii ar putea beneficia în curând de acești bani dacă autoritățile nu vor decide o nouă amânare


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-01-16

TAGURI: bani, copii, nascuti 2011, 500 euro, tineri, educatie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


RODICA M
16 Ian 2017

o abureala statul nu face nimic pt nimeni doar cei de la putere fac pt ei i nsisi
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...