2018-12-13 13:00


Banii de la Bac, rătăciţi pe traseu

 |  21:00
Banii de la Bac, rătăciţi pe traseu

Nici Ministerul Educaţiei, nici inspectoratele şcolare şi nici conducerile unităţilor de învăţământ nu-şi explică ce se întâmplă cu banii dascălilor care au asistat la examene sau au corectat tezele de de bacalaureat şi titularizare. Ministerul susţine că a livrat banii, inspectoratele susţin că i-au transmis mai departe, dar cardurile dascălilor sunt goale.

A trecut mai bine de o lună de când cadrele didactice care au participat la examenul de bacalaureat trebuiau să-şi primească banii de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS). Cu toate acestea însă, mulţi profesori nu au fost retribuiţi pentru munca depusă. Deşi mâine începe sesiunea de toamnă a Bac-ului, oficialii ministerului speră să determine aceiaşi profesori să asigure desfăşurarea examenului, în speranţa că vor primi toţi banii după încheierea ultimei sesiuni a bacalaureatului din acest an. 

Secretarul de stat în învăţământ preuniversitar din MECTS, Oana Badea, susţine că responsabile pentru neplata dascălilor sunt conducerile unităţilor de învăţământ unde profesorii sunt angajaţi. „Nu Ministerul Educaţiei trebuie să răspundă de ce nu şi-au primit profesorii banii. Trebuie întrebat la unităţile de învăţământ unde sunt angajaţi profesorii care nu şi-au primit banii. Angajatorul este responsabil. Banii au fost alocaţi din bugetul ministerului. Nu există nici o deficienţă la nivelul ministerului. Toţi banii au fost livraţi la timp. Dacă este o problemă, este la nivel local”, ne-a declarat Badea.

În judeţul Dâmboviţa, nici măcar la liceele mari nu au fost plătiţi profesorii pentru asistenţă sau corectură la bacalaureat ori titularizare. Profesorii spun că nu este primul an în care banii nu ajung la ei decât după sesiunea de toamnă, probabil pentru a-i determina să se prezinte şi de această dată.   

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui susţine că este posibil ca banii să fi ajuns în conturile dascălilor, dar aceştia să nu sesizeze, din cauza „sumelor fabuloase”. „Banii au fost direcţionaţi către unităţile de învăţământ. Este posibil ca banii să nu fi ajuns însă, deocamdată, la toţi dascălii. Se poate totuşi ca profesorii să fii primit banii în cont, dar să nu ştie când s-a întâmplat acest lucru. Când e vorba doar de 150 de lei... este posibil să nu îţi dai seama. Aceasta este suma pe care o primesc cam 90% dintre ei”, ne-a declarat inspectorul general adjunct al ISJ Vaslui, Vasile Ursan.

Un profesor evaluator primeşte, pentru fiecare lucrare corectată la examenul de bacalaureat, câte 4 lei. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-07-20
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...