2018-12-11 02:26


Banii de la Educaţie, daţi pe pile

 |  20:59
Banii de la Educaţie, daţi pe pile

Banii de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) ajung numai la profesorii cu pile. În timp ce pentru educatoare şi învăţători nu sunt bani, anumiţi profesori primesc majorări salariale de 25%, cu toate că au fost pensionaţi.

Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, trece peste propria Lege 1/2011 şi amână echivalarea studiilor pentru educatoarele şi învăţătorii absolvenţi de şcoli normale sau licee pedagogice şi, implicit, majorarea salariilor acestora, ce-i drept cu o sumă infimă. Potrivit metodologiei publicate pe site-ul MECTS, dascălii care doresc să le fie echivalate studiile trebuiau să depună o cerere în acest sens, la unitatea de învăţământ unde sunt angajaţi, în perioada 1 - 15 octombrie. Anul acesta însă, dascălii îşi pot lua adio de la echivalarea studiilor, deoarece metodologia nu a fost publicată în Monitorul Oficial al României nici până în prezent. “Era de aşteptat să nu fie echivalate studiile. Când au publicat Legea educaţiei în Monitorul Oficial, cei de la minister nu şi-au dat seama că nu au bani. Sunt 30 - 35 de mii de cadre didactice cărora le trebuie echivalate studiile. Aceştia trebuie să beneficieze şi de o majorare salarială de 10 - 15%. Nu cred că îşi vor vedea aceşti bani până la aprobarea bugetului pe anul viitor. Aceşti bani nu pot fi recuperaţi decât în instanţă. Instanţele ne vor da câştig de cauză, dar, din păcate, Guvernul a găsit această posibilitate de a acorda treptat drepturile salariale câştigate în instanţă. Asta ar însemna ca profesorii să primească 50 de lei pe an, până în 2016”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) susţine că sunt dascăli care şi-au depus dosarele pentru echivalarea studiilor. “Legea a fost publicată la începutul anului. Intră în vigoare de la momentul publicării în Monitorul Oficial. Avem colegi care şi-au depus dosarele şi trebuie să le fie echivalate studiile”, ne-a declarat preşedintele FEN, Constantin Ciosu.

25%, cadou de la minister

În timp ce Funeriu se opune şi celei mai mici majorări salariale pentru învăţători şi educatoare, unii sunt păstraţi la catedră şi după pensionare şi primesc şi “gradaţie de merit”, cu toate că legislaţia în vigoare interzice acest lucru. O profesoară de chimie de la Şcoala Generală Nr. 19 “Alexandru Ioan Cuza”, din municipiul Bacău, beneficiază de gradaţie de merit (25% din salariu), cu toate că a fost pensionată şi predă la plata cu ora. Conform legislaţiei în vigoare (5671/11.11.2010), gradaţia de merit nu se mai acordă de la data pensionării, indiferent când a fost obţinută. Profesoara a obţinut gradaţia de merit anul trecut, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău. Deşi profesoarei nu i se poate aproba plata cu ora la o unitate de învăţământ, numai pe o perioadă de un an, gradaţia de merit se acordă pentru patru ani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-17

TAGURI: bani, educatie, profesori, pile
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...