2017-01-21 04:13

SOCIAL


Bătaie pe 6.000 de litri de agheasmă

 |  21:00
Bătaie pe 6.000 de litri de agheasmă

Boboteaza sau Botezul Domnului, una dintre cele mai importante sărbători creştineşti este sărbătorită în fiecare an pe data de 6 ianuarie. Astăzi, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va oficia slujba cea mare de sfinţire a apei, în faţa Reşedinţei Patriarhale.

Ca în fiecare an, mii de credincioşi sunt aşteptaţi pe Dealul Mitropoliei, la slujbă. Peste 6.000 de litri de apă vor fi sfinţiţi şi înmânaţi mai apoi celor prezenţi. Sărbătoarea are semnificaţii diferite în cultul catolic şi cel ortodox. În timp ce Biserica Ortodoxă celebrează în această zi botezul lui Iisus în râul Iordan de către prorocul Ioan Botezătorul, în Biserica Catolică de rit latin sărbătoarea Epifaniei Domnului aminteşte de vizita magilor la Pruncul Iisus. Totuşi, ambele Biserici celebrează pe 6 ianuarie recunoaşterea lui Iisus ca Mesia.

În unele zone, de regulă în cele de la malul Dunării sau Mării Negre, există tradiţia ca episcopul locului sau un preot să arunce crucea în ape, iar cel care o găseşte primul şi o aduce la suprafaţă va avea parte de un an rodnic şi norocos, iar gestul său nu va fi trecut cu vederea de Dumnezeu în ziua Judecăţii de Apoi. De asemenea, în popor se crede că momentul aruncării crucii în apă este echivalent cu izgonirea dracilor din ape şi fuga lor ruşinoasă, cu coada între picioare, de-a lungul câmpiilor.

Pe meleagurile bucovinene, de Bobotează se merge cu colindul şi se aprinde “focul de Bobotează”. Când flăcările îşi pierd din intensitate, iar focul mocneşte mai potolit, tinerii sar peste flăcări pentru a se purifica şi a scăpa de păcate. Băieţii trebuie să ştie că fetele tinere pot fi peţite până în ziua de Bobotează. De asemenea, în popor se crede că lupii pot ataca oamenii doar până în Bobotează. Dacă cineva spală haine în această zi este considerat a fi un păcat mare. Dacă speli în această zi, se crede că dai drumul “necuraţilor” să intre în apă sau că “spurci” apa. Totodată, nu se dă nimic cu împrumut în această zi. Sub nici o formă nu trebuie să împrumuţi jăratic sau foc din sobă indiferent de cât de apropiată îţi este persoana care îţi cere. În plus, în popor, se crede că apele rămân sfinţite până într-un interval de 2-6 săptămâni. Mamele care au pierdut copii sau i-au născut morţi, iau agheasmă şi merg împreună cu preotul să o toarne peste mormintele lor, apoi îi botează cu numele Ion. Dacă vor proceda în acest fel trei ani la rând, se crede că acei copii sunt botezaţi. Vremea din ziua de Bobotează o prevesteşte pe cea de peste an. Dacă este crivăţ, este semn că vor fi roade bogate, iar dacă va curge apa din streaşină, se va face vin bun, iar dacă pomii sunt îmbrăcaţi în promoroacă, va fi belşug şi sănătate. Dacă plouă, urmează o iarnă lungă. Timpul frumos prezice o vară frumoasă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-10-13

TAGURI: Boboteaza, Partiarhul-Daniel, Patriarhie, Biserica-OrtodoxaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image