2018-12-15 22:54


Beneficii pentru angajații care lucrează mai mult de șase ore

 |  19:04
Beneficii pentru angajații care lucrează mai mult de șase ore

Angajații care lucrează mai mult de 6 ore ar putea avea pauze de masă de cel puțin 60 de minute și cantine sau săli de mese, potrivit unor proiecte de lege depus, la Senat, de deputatul PSD Andrei Valentin Sava.

"În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariații au dreptul la o pauză de masă, cu o durată de cel puțin 60 de minute, după minim 4 ore consecutive de muncă și maxim 6 ore, precum și la alte pauze de recreere a căror durată și frecvență sunt stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern", prevede proiectul de lege pentru modificarea Codului Muncii, depus de deputatul PSD Andrei Valentin Sava.

Inițiatorul proiectului de lege susține în expunerea de motive că "după 6 ore de muncă, randamentul fiecărui angajat scade, iar aportul alimentar este vital pentru revigorarea organismului".

Angajatorii trebuie să fie din ce în ce mai responsabili în relația cu angajații și să se preocupe de asigurarea unor condiții sănătoase de muncă, susține inițiatorul în expunerea de motive a proiectului de lege.

"Pauza de masă este un element cheie în acest context. Pauzele au rolul de a deconecta angajatul de stres și pot contribui la o stare mai bună a angajatului și un randament mai mare", susține Sava, potrivit sursei citate.

Deputatul PSD propune și modificarea Codului Muncii pentru ca orice companie cu peste 100 de angajați, companiile de producție, precum și cele care presupun lucrul în medii solvente și toxice, indiferent de numărului de angajați, să fie obligate să pună la dispoziția angajaților săi, cantine, săli de mese sau chicinete pentru servirea mesei în timpul pauzei de masă, în condiții de igienă și sănătate, potrivit unui alt proiect de lege depus la Senat.

Spațiile special amenajate trebuie să fie dotate corespunzător cu utilități pentru depozitarea alimentelor și încălzirea lor, iar angajatorul este răspunzător de calitatea și siguranța alimentelor comercializate în incinta cantinelor puse la dispoziția angajaților cât și de repararea ori înlocuirea echipamentelor de depozitare și de încălzire a mâncării în cazul defectării acestora.

Sava afirmă că „angajații sar în mod frecvent peste pauza de masă, iar lipsa unui loc adecvat unde să își poată depozita și pregăti pentru servire mâncarea sau de unde să își achiziționeze o masă caldă este unul dintre motive". El mai susține și că lipsa unei mese principale în timpul zilei poate atrage diferite bili de nutriție, potrivit cercetărilor realizate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-05

TAGURI: beneficii angajati, pauza de masa, sali de mese, senat
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...