2017-01-19 17:19

SOCIAL


Bilanț 2011. Lista schimbărilor legislative din sistemul de sănătate

 |  16:13
Bilanț 2011. Lista schimbărilor legislative din sistemul de sănătate

nul 2011 a însemnat pentru sistemul de sănătate noi schimbări legislative, dar şi schimbări la nivelul conducerii Ministerului Sănătăţii, astfel că la conducerea acestui minister a venit din vară un nou ministru - cel de-al 19-lea. Cele mai importante schimbări legislative au vizat taxa clawback, modul de desfăşurare a examenului de Rezidenţiat, noi programe de sănătate, reorganizarea unităţilor sanitare.

În ultima lună a anului a fost lansat în dezbatere public proiectul noii legi a sănătăţii, care adduce schimbări majore în gestionarea banilor din sistem, în sectorul spitalicesc şi în clasificarea personalului în unităţile medicale. Legea nu va intra învigoare la 1 ianuarie, pentru că are termene şi condiţii de implementare care se întind pe tot parcursul anului viitor. Taxa clawback a creat multe discuţii între autorităţi şi reprezentanţi marilor companii şi după maimulte dezbateri a fost adoptată, cu unele modificări, rezultatele aplicării ei pentru companii se vor vedea la începutul anului viitor.

Rezidențiatul descentralizat

Problemele de personal cu care se confruntă sistemul de sănătate a determinat atautorităţile să dea posibilitatea medicilor tineri care nu au promovat Rezidenţiatul să se poată angaja într-o unitate sanitară. Absolvenţii facultăţilor de Medicină, începând cu promoţia 2005, vor primi competenţe de practică limitate, chiar dacă nu au promovat concursul de Rezidenţiat.

În ceea ce priveşte concursul de Rezidenţiat, acesta s-a desfăşurat din acest an descentralizat, în centrele universitare.

Fostul ministru al sănătăţii Cseke Attila anunţa, la începutul anului 2011, că priorităţile cele mai importante, introducerea cardului naţional de sănătate, reorganizarea sistemului spitalicesc şi investiţiile în domeniile oncologic, anestezie, terapie intensivă. În 2011, prin Programul naţional de paturi pentru perioada 2011 - 2013, adoptat de Executiv, numărul de paturi finanţate de CNAS în anul 2011 a fost de 129.524, iar în anul 2010 erau 134.760 de paturi finanţate de Casă.

Potrivit noilor reglementări, ponderea de paturi finanţate de stat va fi de 6,02 la mia de locuitori, Guvernul intenţionând să ajungă la media europeană de 5,61 de paturi la 1.000 de locuitori. În anul 2012, numărul maxim de paturi finanţate de stat propus este de 125.639, iar în 2013 - de 123.127.

Clasificarea spitalelor în cinci categorii

Spitalele au fost clasificate, începând cu luna mai a acestui an, în cinci categorii de competenţă. “Propunerea de clasificare a spitalelor în funcţie de competenţă, precum şi cea de reorganizare a sistemului spitalicesc fac parte din strategia Ministerului Sănătăţii de a înfiinţau nităţi sanitare cu nivel I de competenţă. În forma de organizare existent în prezent, pacienţii nu pot beneficia de tratamen tîntr-un spital cu nivel de competenţă foarte înalt, deoarece nici un spital nu poate să obţină această categorie. Este necesar ca măcar în cele şase centre universitare de tradiţie din ţară să putem organiza astfel de unităţi”, opine ministrul sănătăţii, Cseke Attila.

Ministerul Sănătăţii a propus clasificarea spitalelor în cinci categorii. 

Spitalele de categoria V au un nivel de competenţă limitat, sunt cele care asigură, după caz, servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, service imedicale într-o singură specialitate sau servicii paleative.

Spitalele de categoria IV, cu un nivel de competenţă bazal, deserves populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate. 

Spitalele de categoria III, cu un nivel de competenţă mediu, deserves populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi are sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate.

Spitalele de categoria II (cu subcategoria II M pentru unităţile monoprofil), cu nivel de competenţă înalt, deserves populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe, au un nivel înalt de dotare şi încadrare cu resurse umane şi asigură furnizarea servicii lor medicale cu un grad mare de complexitate.

Spitalele de categoria I (cu subcategoria I M pentru unităţile monoprofil) au un nivel de competenţă foarte înalt, asigură asistenţa medicală la nivel regional, deservind populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi alte judeţe, au cel mai înalt nivel de dotare şi încadrare cu resurse umane şi asigură furnizarea serviciilor medicale cu un grad de complexitate foarte înalt.

Pentru păstrarea funcţionalităţii sistemului naţional de urgenţă, s-a păstrat în continuare clasificarea spitalelor de urgenţă prevăzută prin Ordinul ministrului Sănătăţii.

Ritli continuă inițiativele lui Cseke

Noul ministru al sănătăţii LadislauRittli, numit după ce Cseke Attila a demisionat, a declarat, la venirea sa, că are în vedere să continue reformele începute de predecesorul său. El a punctat că se vor introduce medicamentele generice în programele naţionale şi pachetul de bază va trebui adus la un nivel real, pentru a evidenţia clar ce se poate susţine de sistem. De asemenea, ministrul a spus că trebuie să se schimbe centrarea asistenţei medicale de pe spital şi să se orienteze către medicina primară. Mari schimbări vor fi introduce în sistemul de sănătate din 2012 după ce noua lege a sănătăţii va fi dezbătută şi după ce vor apărea normele de aplicare la introducerea co-plăţii pentru asiguraţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-07-06

TAGURI: MS, CNAS, Ladislau-Ritili, Cseke, spitale, sanatateComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image