2018-12-19 10:16


Bilanţul lui Astărăstoae

 |  19:18
Bilanţul lui Astărăstoae

Cu ocazia bilanţului celor patru ani de mandat, Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, este de părere că: “medicul din România, un personaj extenuat, obligat să improvizeze şi să suporte agresiunile politicienilor”.

Astărăstoae a precizat că un medic în România are parte de muncă epuizantă, venituri mici, prezumţia de vinovăţie, nerealizare profesională, singurul lucru obţinut în ultimii ani fiind paşaportul de a emigra dintr-o ţară în care nu sunt respectaţi de cei care au pârghiile puterii.

"Ceea ce au obţinut medicii este acest paşaport de a emigra dintr-o ţară în care nu sunt respectaţi de cei care au pârghiile puterii, indiferent de culoarea lor politică, în alte ţări în care pot lucra fără să fie ameninţaţi tot timpul cu privire la autonomia lor profesională, indepenenţa în realizarea actului medical. Concluzia este că medicul este un personaj obosit, extenuat, obligat să improvizeze şi să suporte agresiunile politicienilor, decidenţilor, mass-media", arată profesorul Vasile Astărăstoae într-un document în care prezintă bilanţul celor patru ani de mandat la conducerea Colegiului Medicilor din România (CMR).

El a adăugat că, în prezent, Colegiul Medicilor din România a devenit o voce care se aude, dar care nu este mereu ascultată, care deranjează, şi atunci se încearcă să i se pună pumnul în gură.

"Noi toţi trebuie să avem ideal, să credem în vise. Pentru a ajunge la acel ideal, trebuie să îţi asumi responsabilităţi, trebuie să accepţi să ţi se arunce lături în cap, trebuie să fii linşat, dar nu trebuie să îţi abandonezi visul. Vă propun ca împreună să construim un vis, să redăm demnitatea, autonomia şi libertatea profesiei medicale", a spus Vasile Astărăstoae.

Potrivit profesorului Astărăstoae, în ultimii patru ani Colegiul Medicilor a avut de dus "bătălii" pentru a apăra imaginea şi drepturile medicilor, a luat poziţie împotriva atacurilor "inacceptabile, inadmisibile, grobiene şi incompetente la care au fost supuşi medicii".

CMR a încercat să introducă şi în România procedura de rezolvare pe cale amiabilă, recomandată de Consiliul Europei, a răspunderii civile în domeniul medical (malpraxisul), proiect aflat în discuţia Guvernului. De asemenea, a fost propus un proiect legislativ de modificare a reglementării profesiei şi de organizare a CMR, a precizat Astărăstoae.

Oficialii CMR au propus soluţii pentru a opri exodul medicilor, dar şi deblocarea posturilor din sistemul sanitar, au purtat negocieri pentru Contractul Cadru şi au atacat în instanţă anumite hotarâri, a mai spus profesorul Astărăstoae cu ocazia bilanţului organizaţiei profesionale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-03-06
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...