2018-12-14 07:58


Birocraţia distruge vieţi. Autorizaţiile ISU, iadul întreprinzătorilor

 |  19:16
Birocraţia distruge vieţi. Autorizaţiile ISU, iadul întreprinzătorilor
P24

Tragedia de la clubul Colectiv a scos la iveală problema obţinerii avizelor şi a autorizaţiilor pentru prevenirea incendiilor. Din declaraţiile proprietarilor de cluburi, baruri sau cafenele reiese că ei preferă să închidă afacerile în loc să intre în legalitate. Birocraţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă la eliberarea documentelor PSI dezarmează orice întreprinzător care vrea să intre în legalitate. În plus, taxa aferentă unui club în care intră sute de persoane poate ajunge şi la 10.000 de euro. Pentru aceşti bani, inspectorii ISU nu fac nimic mai mult decât să aplice amenzi.

Site-urile care oferă consultanţă juridică în privinţa obţinerii avizelor şi autorizaţiilor pentru Prevenirea şi Stingerea Incendiilor (PSI) sunt pline de întrebări. Oamenii citesc instrucţiunile afişate pe internet de ISU, dar punerea lor în practică este aproape imposibilă. Am intenţionat să venim în sprijinul întreprinzătorilor şi să redăm procedura de obţinere a documentelor şi taxele care trebuie plătite pentru a intra în legalitate. A fost imposibil. Biroul de presă al ISU ne-a  cerut să facem o solicitare la care să răspundă în 30 de zile. Nici cu privire la taxa solicitată nu am avut succes. Plutonierul Bogdan Toma de la Biroul de Presă al ISU ne-a rugat să revenim cu un telefon ca să ne comunice această cifră. Orice tentativă de a afla acest lucru a eşuat, plutonierul nu a mai fost de găsit la telefon. În schimb, de la proprietarii de baruri şi cluburi am aflat că există inspectori specializaţi în obţinerea avizelor şi autorizaţiilor PSI. Am verificat pe site-ul ISU, dar secţiunea „lista persoanelor autorizate” este în construcţie. Ulterior, am aflat că nu inspectorii ISU se ocupă de obţinerea documentelor, ci firmele private specializate în acest domeniu.

Standarde imposibil de realizat

Birocraţia distruge vieţi. Autorizaţiile ISU, iadul întreprinzătorilor
zoom
Proprietarii de cluburi, baruri şi cafenele se plâng de birocraţia obţinerii avizelor şi autorizaţiilor. Ei spun că „este aproape imposibil să fii în perfectă legalitate cu aceste documente”. Mai mult, angajaţii ISU „nu se ocupă de prevenire, ci doar să dea amenzi”, ne-a declarat un proprietar. În aceste condiţii, este de înţeles de ce toată lumea vrea să-şi păstreze anonimatul. Potrivit legilor, la înregistrarea firmei la Registrul Comerţului, trebuie prezentat, acolo unde e cazul, contractual de închiriere al administratorului de firmă în care este prevăzut un articol care stipulează că „chiriaşul este obligat să se ocupe de autorizaţiile PSI”. Apoi, un inspector al ISU trebuie să facă instructajul personalului, în care fiecărui angajat i se atribuie o sarcină clară. De exemplu, unul are grijă să scoată oamenii din clădire în cel mai scurt timp, altul aparatura, altul se ocupă de acte şi aşa mai departe. Potrivit legii, ieşirile de urgenţă trebuie să fie vizibile din orice loc te-ai afla în localul respectiv. De asemenea, trebuie să existe un loc de adunare în caz de incediu, astfel încât oamenii să fie în siguranţă. „Aceste instructaje trebuie să aibă loc la fiecare trei luni. Pe pereţi trebuie afişat la vedere planul de evacuare, care este realizat de proprietarul sau administratorul firmei, nu de reprezentanţii ISU. Fiecare angajat trebuie să semneze instructajul după ce a citit dosarul de prevenţie. Acest lucru nu se întâmplă niciodată”, relatează un proprietar de bar. El spune că este obligatoriu să existe două tipuri de extinctoare: unul pentru textile, altul pentru cabluri electrice. Acestea trebuie verificate anual. În fiecare local trebuie să existe hidranţi şi un spaţiu special pentru depozitarea nisipului şi a lopeţilor. În cazul montării centralelor termice, acestea trebuie amplasate în camere speciale cu geam şi trebuie să existe detectoare de gaze autorizate de ISCIR. „Toate aceste informaţii nu se găsesc nicăieri afişate, să ştie omul ce are de făcut. Eu mi-am făcut dosarul în urmă cu trei ani, abia după doi ani a venit un inspector să verifice ce am făcut şi să mă amendeze, deşi el nu făcuse la firma mea nici un fel de prevenţie. Este aproape imposibil să fii în perfectă legalitate în privinţa PSI, dar nici nu te ajută nimeni, dimpotrivă aş putea spune”, ne-a declarat un prorietar de firmă.

De ce ascunde ISU documentaţia

Primul argument pentru care standardele ISU nu pot fi aplicate sunt clădirile improprii în care funcţionează cluburile şi barurile. Acestea nu au fost construite cu acest specific, drept urmare normele ISU nu pot fi aplicate. În plus, refuzul de avizare şi autorizare ar intra în contradicţie cu primarii de sector, care ar fi în culpă. Inspectorii particulari care s-au specializat pe obţinerea avizelor şi autorizaţiilor PSI reclamă mafia din ISU. Ei susţin că foştii funcţionari care s-au pensionat sau au ieşit din ISU vor să menţină birocraţia şi să nu se publice toate actele care trebuie obţinute.

„Ei se ocupă în general cu realizarea scenariului de incendiu pe care îl depun la ISU. Sunt atât de multe cereri care trebuie făcute, încât durează între 4 şi 6 luni obţinerea avizelor şi autorizaţiilor. Nu ştim de ce nu sunt taxe fixe, precise. Pot să spun că pentru un local de mici dimensiuni, cum ar fi o cefenea sau un bar, taxele sunt între 4 şi 5 mii de euro, dar în cazul unui club pot ajunge şi la 10 mii de euro. Funcţionarii ISU nu fac nimic pentru aceşti bani. Ei vin doar în control la firme să dea amenzi. Aşa se explică de ce proprietarii evită obţinerea acestor avize şi autorizaţii”, ne-a declarat un inspector particular.

Cu ce se laudă ISU

Pe site-ul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, la secţiunea comunicate de presă, în ultimii trei ani sunt 10 comunicate de presă, trei dintre acestea referindu-se la bilanţul activităţii instituţiei în anul precedent. Un alt comunicat se referă la crosul pompierilor, altul la Ziua Porţilor Deschise, alte trei la diferite aniversări. Nimic legat de prevenţie.

14-08-2015   Pompierii bucureşteni – 171 ani de tradiție militară 28-01-2015   26.01.2015 Evaluarea activității desfășurate în anul 2014 de I.S.U. București și I.S.U. Ilfov 04-09-2014   Crosul Pompierilor bucureșteni în data de 06.09.2014 16-08-2014   18 august 2014 – 170 de ani de la înființarea pompierilor militari bucureșteni 28-02-2014   Mesajul inspectorului șef cu prilejul aniversării Zilei Protecției Civile 27-02-2014   Invitatie de presa- Ziua portilor deschise 22-02-2014   20.02.2014 Bilantul anului 2013 08-10-2013   Comunicat de presă – Reguli de pregătire antiseismică, protecţie, comportare şi acţiune a populaţiei în caz de cutremur 08-07-2013   Prezentare autospecială pentru pompieri – Ford Ranger 28-02-2013   Comunicat de presa- Evaluarea ISUMB pe anul 2012   Ce vor să ştie proprietarii de firme   - Autorizaţie PSI şi DSV - Ajutor urgent (martie 2013) Vreau să îmi deschid un fast-food şi nu ştiu cum să procedez pentru autorizaţii. Am fost astăzi la Inspectoratul „Dealul Spirii“ şi doamna de la ghişeu mai mult m-a încurcat decât m-a ajutat, m-a pus să merg la un arhitect şi la un expert în securitate la incediu şi mi se pare absurd să fac toate astea pentru un spaţiu de 100 mp cu tot cu bucătărie, baie, spaţiu de depozitare şi spaţiu de servire. Vă rog să mă ajutaţi, că nu ştiu exact ce documentaţie trebuie să depun pentru autorizaţie şi dacă chiar trebuie să fac ce zicea d-na de acolo. M-am uitat pe site-ul lor (http://isubucuresti.ro/loca...) . Am căutat pe Google sediul pentru DSV Sector 6 şi nu am găsit nimic actualizat. Cum dau de sediul lor ca să văd ce acte îmi trebuie pentru autorizaţie? - Îmi puteţi spune unde găsesc Ghidul de bune practici? (iunie 2013) - Am înfiinţat firma, am făcut tot, sunt în stadiul în care să cumpăr utilajele, să iau autorizaţiile şi să îi dau drumul. Pentru PSI ştiţi cumva cum se procedează? (aprilie 2013)

Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-02

TAGURI: autorizatii, aviz, isu, birocratia, club, colectiv
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...