2018-12-13 16:00


Boala care ucide anual 700.000 de europeni. 45+, un program de depistare a cancerului colorectal

 |  19:40
Boala care ucide anual 700.000 de europeni. 45+, un program de depistare a cancerului colorectal

Peste 700.000 de persoane mor anual în Europa din cauza cancerului colorectal, a doua cauză de deces în ţările civilizate, pentru că 20% dintre cei diagnosticaţi în fiecare an prezintă deja deja metastaze, iar medicii nu îi mai pot salva. În cazul în care un posibil pacient se prezintă la doctor pentru investigaţii şi, evident, urmarea unui tratament corespunzător, viaţa lui poate fi salvată sau măcar prelungită, atunci când boala se afla într-un stadiu înaintat. Pentru a reduce incidența acestei boli și efectele sale devastatoare, Dr. Alexandrina Constantinescu, medic primar gastroenterolog la Institutul Clinic Fundeni din București, a pus bazele campaniei 45+, un program suport de educare medicală adresat persoanelor care au trecut de 45 de ani și care prezintă o incidență mai crescută de apariție a acestui tip de cancer.

În România sunt depistați anual peste 8.000 pacienți cu cancerul colorectal (CCR). Ocupăm locul al doilea că incidență pentru bărbați, după cancerul pulmonar, susţin specialiştii. În cazul femeilor este a treia cea mai întâlnită formă de cancer, după cancerul de sân și cel uterin. În ultimii 25 de ani, statisticile raportează o creștere alarmantă a incidenței și mortalității prin CCR, practic triplarea incidenței și dublarea mortalității ceea ce ne aduce pe locul 4 în Europa la incidența pentru femei și locul 3 pentru bărbați.

Cu cât este descoperită mai devreme o formațiune malignă, cu atât mai mari sunt șansele de vindecare. Nouă din zece pacienți la care cancerul colorectal a fost depistat într-o fază incipientă au o rată de supraviețuire mai mare de 5 ani. Atunci când cancerul este metastazat, rata de supraviețuire la 5 ani scade semnificativ. Aceste date subliniază necesitatea depistării precoce și mai ales în faza precanceroasă, prin coloscopie de screening.

“Din păcate, până în acest moment în România nu este funcțional un program național pentru Screening în Cancerul Colorectal și nu cred că în următoarea perioadă vor exista resursele necesare pentru demararea lui. Ținând cont de statisticile legate de creșterea alarmantă a incidenței și a mortalității prin cancer colorectal în ultimii 25 de ani, am vrut să tragem un semnal de alarmă, să senzibilizăm populația pentru efectuarea testelor de screening specifice începând cu vârsta de 45 de ani. În plus, vrem să venim în întâmpinarea pacienților și să îi determinăm să facă acest pas extrem de important pentru sănătatea lor, drept pentru care în perioada 12 noiembrie – 20 decembrie oferim și un discount de 20% pentru un set complet de investigații aferent acestei boli”, susţine dr. Alexandrina Constantinescu.

 

Simptome alarmante

Cancerul colorectal se dezvoltă pe polipi precanceroși localizați la nivelul colonului sau rectului, care pot fi prezenți cu mulți ani înainte de a se dezvolta un cancer invaziv fără niciun simptom. Un test de screening utilizat pentru o persoană care nu are simptome poate evidenția polipii precanceroși, care pot fi îndepărtați endoscopic sau chirurgical înainte de a evolua spre cancer, sau poate depista cancerul precoce al cărui tratament poate fi curativ. Există numeroase recomandări cu privire la factorii care țin de stilul de viață, dar calea cea mai eficientă pentru reducerea riscului de CCR este efectuarea testelor de screening specifice începând cu vârsta de 45 de ani.

Dacă un pacient prezintă cel puțin unul dintre următoarele simptome trebuie să se prezinte imediat la medicul specialist gastroenterolog, pentru efectuarea de urgență a unei colonoscopii:

-           Rectoragiile (prezența de sânge în scaun)

-           Scaunul creionat

-           Durerile abdominale de cauză neexplicată

-           Tulburările de tranzit cu alternanță între diaree și constipație

-           Anemia de cauză neexplicată

-           Scăderea de greutate de cauză neeplicată

Factori de risc

-istoric familial cu unul sau mai mulţi dintre părinţi, fraţi, sau copii cu cancer colo-rectal sau polipi adenomatosi;

-istoric familial de cancere multiple, de san, ovar, uter sau cu alte localizări;

-istoric personal de boala inflamatorie intestinala de tipul rectocolitei ulcerative sau bolii Crohn;

-istoric personal de cancer colorectal sau de polipi adenomatosi;

-sindromul Lynch (cancerul colonic non-polipozic hereditar) care nu prezintă ca semne de alarmă polipi rectocolonici.

-sindroame hereditare de tipul Polipozei Adenomatoase Familiale (PAF) care prezintă sute de polipi la nivelul rectului şi colonului, de pe la vârsta de 10 ani, dintre care unii se transforma cancerigen în jurul vârstei de 30 de ani;

Prevenţie

-         O dietă bogată în cereale integrale, fructe şi legume

-         Varza, brocoli, conopida fac minuni dacă sunt consumate cel puţin săptămânal

-         Lactatele degresate, fructele de mare, peştele oceanic, suplimentele alimentare cu Calciu şi vitamina D nu trebuie să lipsească din dietă

-         Se recomanda un consum redus de carne roşie, unt, alimente prăjite, afumate şi foarte sărate

-         Sportul este mai mult decât recomandat


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-16

TAGURI: cancer colorectal, program 45+, Alexandrina Constantinescu, simptome
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...