2017-01-19 15:02

SOCIAL


Boc: Facilităţile fiscale pentru şomajul tehnic ar putea fi acordate şi în 2011

 |  14:24
Boc: Facilităţile fiscale pentru şomajul tehnic ar putea fi acordate şi în 2011

Guvernulanalizează posibilitatea ca facilităţile fiscale pentru angajatorii care-şitrimit salariaţii în şomaj tehnic fără a-i disponibiliza să fie acordate şi înanul 2011, dacă se va dovedi că nu încurajează abuzurile patronilor.Primul-ministru Emil Boc a spus că facilităţile se vor acorda în funcţie deresursele bugetare şi dacă se va proba că nu sunt un instrument care săfaciliteze abuzurile angajatorilor împotriva salariaţilor. "Echilibru întoate: în 2009 a fost şomaj tehnic, în 2010 a fost şomaj tehnic, analizăm şi sefac evaluări complete în acest moment dacă această măsură va avea efecte saudacă, din nefericire, este utilizată în alte scopuri decât cea care a fost creată.Ca şef al Guvernului, trebuie să mă uit la toate faţetele, nu doar la cele carevizează angajatorul", a spus Emil Boc într-o dezbatere organizată joi decătre Grupul pentru Dialog Social pe tema Codului muncii.

Anunţulpremierului a survenit în cadrul unei dispute cu Cristian Pârvan, reprezentantal Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, care a susţinut că măsurilede sprijinire a mediului de afaceri de către Guvern au fost insuficiente, ceareferitoare la şomajul tehnic fiind considerată ca "meschină",potrivit NewsIn. În ceea ce priveşte Codul muncii, Pârvan a spus că reprezintăun pas înainte, dar este insuficient faţă de nevoile actuale ale României."Este prea puţin. Codul muncii este minimal, iar termenul de sclavagism mise pare ridicol. Lipseşte ceea ce înseamnă termenul de flexisecurity pentru asepara clar pe cei care vor să muncească de cei care nu vor să munceacă",a afirmat Pârvan. Acesta consideră că nu este încurajată suficientpluricalificarea profesională a angajaţilor, iar relaţiile cu angajaţiirămânla un nivel de flexibilitate încă redus. "Locul de muncă amurit, trăiască munca", aspus Pârvan, citând o butadă care circulăîn spaţiul public fracez.

PreşedinteleCamerei de Comerţ Româno-Germană, Radu Merică, a arătat că vechiul Cod,adoptatîn 2003, era calchiat după un model german elaboratdupărăzboi, în perioada cancelarului Konrad Adenauer, model la careGermaniase pregătea să renunţe tocmai atunci când a fostpreluat de către România.De asemenea, Merică a arătat că dezacordul politic faţă de proiectul nouluiCodva da un semnal negativ investitorilor străini care se tem că o nouăschimbare va urma după ceOpoziţia va veni la putere. De aceea,modificărilela legislaţia muncii ar trebui să se facă prin intermediulunei comisii în care disputele politice să fie lăsatedeoparte."Încercaţi să creaţi o comisie în care să integrăm dialogulseparat de lupta politică. Este mult prea important subiectul pentru a-l reducela atacuri personale şi show-uri de televiziune", a spus Merică.

Şireprezentantul Camerei de Comerţ Româno-Americane, Sorin Mândruţescu, a pledatca noul Cod al muncii să fie atractiv pentru investiţiile străine. "Dupăasemeanea periodă de criză, influxul de capital străin este esenţial şi unuldintre factorii cruciali", a spus Mândruţescu. Acesta a fost contrazis dePârvan, care a afirmat că ponderea cea mai mare în investiţiile străine aureprezentat-o investiţiile speculative. A.N.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-05-22Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image